27.02.2010 - 00:41 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Siyasi gerilimin etkisiyle 4 günde yüzde 9 değer kaybederek 48.739 puanla yılın en düşük seviyesine gerileyen endeks, tepki alımlarıyla haftayı yüzde 1.98 yükselişle 49.705 puandan tamamladı. Gün içinde 1.5505 liraya kadar çıkan dolar ise 1.5430 liradan kapandı.
Önceki gece eski kuvvet komutanlarının serbest bırakılmasıyla son günlerde artan siyasi tansiyon, yeni gözaltılarla tekrar yükseldi. İstanbul Borsası ve dolar gün içinde oldukça dalgalı bir seyir izledi.
Önceki akşam eski kuvvet komutanlarının serbest bırakılmasıyla güne yüzde 1’i aşan oranda yükselişle başlayan İMKB Endeksi’nde öğleden sonra ‘Balyoz Planı’ çerçevesinde biri emekli 17 muvazzaf toplam 18 askerin gözaltına alındığı haberiyle kazançlar yerini kayıplara bıraktı.
Avrupa da yükseldi
Ancak, kapanışa yakın tepki alımlarıyla endeks haftayı yüzde 1.98 primle tamamladı. Borsadaki dalgalı seyir dolarda da görüldü. Gün içinde 1.53 liraya kadar gerileyen dolar, 1.5505 liraya kadar çıktı. Dolar daha sonra 1.54 lira seviyelerinde dengelendi. Doların hareketinde 1.34 seviyesine kadar gerileyen euro/dolar paritesinin tekrar 1.35’i aşması da etkili oldu.
İMKB’nin son günlerdeki değer kaybını hatırlatan uzmanlar, “Hızlı düşüşten sonra bir toparlanma eğilimi geldi” dedi. Öte yandan, Avrupa borsalarındaki yüzde 1’e yakın priminde İMKB’deki alımlarda etkisi görüldü.
Bono piyasası sakin
Borsa ve döviz piyasasındaki dalgalı seyir bono piyasasında hissedilmiyor. Dün günü 0.01 puan artışla yüzde 8.99’dan kapatan 16 Kasım 2011 vadeli gösterge bono, yeni tutuklamaların etkisiyle pazartesi valörlü işlemlerde yüzde 9.02’yi gördü. Uzmanlar, bono piyasasında yerli bankaların alımlarının etkisiyle sakin bir seyir izlendiğini söyledi.
Öte yandan, bir süredir siyasi gerginlik ve dış piyasalardaki olumsuz seyirle tedirginliğin hâkim olduğu piyasalarda, siyasi tansiyonun düşmesi ve iyimserliğin artmasıyla CDS’ler bir miktar geriledi. Önceki gün 202 baz puan seviyesinde bulunan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 193 baz puana kadar geriledi. Siyasi risklerin önümüzdeki günlerde de piyasaları etkilemeye devam edeceğini belirten uzmanlar, yabancı bankaların raporlarında vurgulanan risk uyalarına dikkat çekti.
BANKALARDAN RİSK UYARISI
UBS: Belirsizlik ve risklerin sürmesi piyasalar için olumsuz.
Barclays: Gerginlikte yatışma geçici olabilir.
Unicredit: Piyasalardaki oynaklık yatırım için bir fırsat. Yatırımcılara euro ‘sat’, TL ‘al’ öneriyoruz.
Danske Bank: Yunanistan krizi ve Türkiye’deki siyasi gerileme bağlı olarak Güneydoğu Avrupa piyasalarında riskler yükselişte.
Yabancılar, siyasi istikrarın sarsılabileceğini hatırladı
Yabancı analistler, Çankaya Köşkü’ndeki üçlü zirvenin ardından Türkiye’de ordu ile hükümet arasında bir uzlaşı sağlanması konusunda pek iyimser görünmüyor. Financial Times (FT) gazetesi, zirvenin ardından yapılan açıklamanın, “muğlak” ifadelerini içerdiğini belirterek “reel bir ilerleme” sağlandığı yönünde yatırımcıları ikna etmediğini yazdı.
Gazeteye konuşan Eurasia Group analisti Wolfango Piccoli, Ak Parti’nin anayasal reform için bastırma isteğine dikkat çekerek kısa vadede uzlaşma fırsatının giderek azaldığı uyarısını yaparken Barclays Capital ekonomisti Christian Keller de, “Uzlaşı arama motivasyonun artık yeterli olmayabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Bu arada, Global Source analisti Atilla Yeşilada, Çankaya’nın açıklamasını “Ordu ve Ak Parti’nin, herkesin kendi görüşü muhafaza etmesi yönünde mutabık kaldıkları” biçiminde yorumladıklarını belirtti.
Görüşü alınan Global Source adlı mali danışmanlık şirketinin bir yetkilisi, yapılan açıklamayı “ordu ile Ak Parti’nin anlaşamadıkları konusunda anlaştıkları şeklinde yorumladık” dedi ve son krizin yatırımcılara Türkiye’de siyasi istikrarın sarsılabileceğini hatırlattığını söyledi.
FT, üçlü görüşmeyi “Türkiye’nin siyasi liderleri, gerginlikleri yatıştırmaya çalışıyor” sözleriyle değerlendirdi. Ancak gazete, “Cumhurbaşkanlığı’ndan muğlak ifadeleri içeren bir açıklamanın yatırımcıları, üçlünün aralarındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda reel ilerlemeyi sağlayamadıkları yönünde ikna edememesi üzerine İstanbul borsa endeksi yüzde 2.5 düştü” diye yazdı.
“Balyoz” soruşturması çerçevesinde eski komutanların sorgulandığını da belirten gazete, “Ak Parti hükümeti ile laik muhalifleri arasındaki uzun bir süreden beri devam eden gerginliklerin, eski komutanların bir darbe girişimi ile suçlanarak cezaevinde tutulması halinde tırmanmasından korkulduğu”nu da kaydetti. İngiliz The Guardian gazetesi de hükümetle ordu arasındaki gerginliğin iş çevreleri ve yatırımcıları kaygılandırdığını yazdı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
’Köşe yazarları değil, siyaset dalgalandırıyor’
Piyasalar yargı-hükümet-asker üçgenindeki gerilimin etkisiyle dalgalanırken Başbakan Erdoğan’ın köşe yazarlarını kast ederek, “Bu ülkede ekonomiyi germeye kimsenin hakkı yok” sözleri farklı yankı buldu. Piyasa aktörleri piyasalardaki dalgalanmanın nedeni yorumladı.
SONGÜL HATISARU
Köşe yazarı var olan didişmeyi yazıyor
Arma Portföy Stratejist Murat Gülkan: Piyasalar son günlerde hükümet-yargı-asker arasındaki çatışma nedeniyle geriliyor. Büyük bir didişme yaşanıyor. Ve köşe yazarları da bu didişmeyi yazıyor. Piyasa reel bir didişme yaşandığı için reaksiyon veriyor. Didişme olmasa köşe yazarları istediklerini yazsın piyasa bundan etkilenip reaksiyon vermez, suni bulur. Ortada bir durum var. Bu didişme devam da edecek, didişmenin bitmesini bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak. Ancak piyasalar buna alışacaktır.
Yatırımcıya bilgi vermek zorundayız
Ekinciler Menkul Genel Müdür Alp Tekince: Köşe yazarları yazmasa da uzmanlar gelişmeleri takip edip, müşterisine bilgi vermek zorunda. Yatırımcılara bilgi vermek adına, oluşabilecek tüm senaryolar hem yerli hem yabancı kurumlara sunulmak zorunda. Bunu tüm aracı kurumlar, bankalar yapmak zorunda üstelik. Yaşanan gerginliğin doğurduğu sonuçlar, yazılıp çizilenlerden bağımsız yürüyen bir olay. Gerginliğin boyutunun bu kadar tırmanıyor olması piyasayı rahatsız ediyor.
Yaşananlar haberdir, yorum değil
West LB Genel Müdür Yardımcısı Burak Üstay: Bütün dünya haber kanallarına Türkiye’de alışalagelmedik olaylar yaşandığı yansımış durumda. Piyasalardaki dalgalanma bunun sonucu. Yabancılar yaşanan gelişmeler karşısında tedirginliğe kapılmış durumdalar. Bunu borsadaki satışlarından anlıyoruz. Köşe yazarları yorum yazıyor,
onları dinleyen olur, olmaz. Ancak yazdıkları kişisel yorumdur, piyasa buna itibar etmez. Son günlerde yaşananlar önceki çatışmalardan biraz farklı. Bu çatışma biraz daha uzayacak gibi. Piyasa yaşananların ardından ne tür bir sorun çıkacak bilemiyor. Yaşananlar piyasa için çok iyi olmadı, kartlar yeni baştan dağıtılacak gibi görünüyor.
Siyaset piyasayı etkiler boyutta
Gedik Menkul Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç: Bir belirsizlik oluştu. Ve piyasalar belirsizliği sevmiyor. Siyasi tansiyonun artması piyasaları etkileyecek boyuta varmış durumda. Özellikle borsa tarafı gelişmeleri an be an takip ediyor. Ayrıca bu konu artık sadece Türkiye’de değil yabancı raporlara da yansımış durumda. Onlarında Türkiye’de temsilcilikleri var ve gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Düşüşteki asıy sebep tansiyonun yükselmesidir.
Tansiyon biraz fazla yükseldi
Deniz Portföy Genel Müdür Fatih Arabacıoğlu: 10 gün önceye göre Türkiye’de tansiyon çok yükselmiş durumda. Piyasaların ivmesini bozacak tarzda bir erken seçim ihtimali gündeme gelmiştir artık. Özellikle yargı sisteminin tekrar yapılandırılmasıyla ilgili referandum çalışmaları ilginç sonuçlar doğurabilir. Bunlar başlı başına gelişmeler ve piyasalar bunu açıkçası köşe yazarlarının yorumlarının çok öncesinde yakından takip ediyor zaten.