28.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul - Gökçeada’da hayata geçirilecek projeyle, adada enerji depolama tesisi kurulacak. Yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörlerin kurulacak sisteme entegre edilmesiyle, ada kendi enerjisini üretecek. Türkiye’deki diğer adalar ile Danimarka, İtalya ve İspanya’daki adalara da örnek olarak projeyle, adaların ana kara elektriğinden beslenmesinden kaynaklanan iletim sorunlarının da önüne geçilmesi hedefleniyor.
Limak Holding bünyesindeki Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ), Avrupa Birliği Ufuk 2020 programı kapsamında karbon salınımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için Gökçeada’da ‘Gökçeada Enerjin Yeter’ projesi başlattı.
300 GÜN RÜZGÂR VAR
UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş, şunları dile getirdi:
“AB destekli projemizin amacı karbon salınımının azaltılması, akıllı ve yeşil enerjiye geçişinin hızlandırılması. Gökçeada’ya enerji depolama tesisi kuruyoruz. Adada yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak Sanal Güç Santrali sistemine entegre edilecek.”
Adanın yenilenebilir enerjiyle kendini beslemesiyle, karbon ayak izini sıfırlayacaklarını dile getiren Ergüneş, Gökçeada’da yılın 300 günü rüzgar olduğuna dikkat çekti. Ergüneş projedeki depolamayla, adayı besleyen 28 kilometrelik enerji kablosunun, doğa olayları karşısında hasar görmesinden sorunların da önüne geçileceğini belirterek, 100 kilovatlık depolama tesisinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
42 AY BOYUNCA DENEME SÜRECEK
UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, “Proje kapsamında 2 megavat gücünde enerji elde edilecek. Projeden 7260 abone faydalanacak. 42 ay boyunca Gökçeada’da denenecek sisteme benzer çalışmalar, Türkiye’deki diğer adalar ile Danimarka, İtalya ve İspanya’daki adalarda da yapılacak” dedi. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin de adaya elektrik taşıyan hattın yenilendiğini belirterek, “Lodos rüzgarları kabus olmaktan çıktı” dedi.
KIŞIN ELEKTRİK DEPODAN VERİLECEK
İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerden toplam 19 ortağın yer aldığı projede UEDAŞ’ın paydaşları arasında Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firması yer alıyor. 7.2 milyon euro’luk projenin yüzde 70’i Avrupa Birliği tarafından hibe edilecek. Fransa’dan Marsilya Üniversitesi’nin koordine ettiği projenin 42 ayda tamamlanması bekleniyor. Projeyle, adanın kendi elektriğini güneş ve rüzgardan üretmesi ve depolamasıyla, ana karadan elektrik beslemesi zorunluluğunun önüne geçilmesi ve adaya kesintisiz elektrik sağlanması planlanıyor. Bu sayede, doğa olaylarının yanı sıra, gemilerin elektrik kablosuna takılmasından kaynaklanan enerji besleme sorunlarının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Depolanan elektriğin özellikle kışın Gökçeada’nın ihtiyacını karşılaması bekleniyor.