EkonomiGerçek lükste fren yok

Gerçek lükste fren yok

16.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul piyasasında lüks konut talebindeki canlılık devam ediyor. Ortalama olarak 3-5 milyon dolar bandına oturan bu konutlar kullanım için tercih ediliyor. Ultra zenginlerin artık yatırımlarını gayrimenkul olarak değerlendirmediği ifade ediliyor.

Gerçek lükste fren yok

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Dünyadaki ekonomik dalgalanmalar lüks konut piyasasını etkilemiyor. Lüks tanımını yansıtan konutlarda Türkiye’de de talep devam ediyor. Buna karşılık arz ise düşük kalıyor. Lüks Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras, “Lüks olarak tanımlanan konutların çok az bir kısmı aslında gerçekten lüks. Müstakil villa ve özel şehir içi rezidans daireleri sayabiliriz. Lüksün stili, kişiye özel yapılanması ve mahremiyeti olmalı. Lüks diye satılan konutun tek araçlık garajı var. Şunu bilmeliyiz; lüks olan her şey pahalıdır ama pahalı olan her şey lüks değildir” dedi.

Haberin Devamı

Konut piyasasında yılın ilk yarısındaki daralma ardından yaşanan ivmelenme sektöre hareket getirdi. Gayrimenkul uzmanları, satışların özellikle orta gelir grubu ile ilk konutunu alacak kesime hitap eden 8 milyon liraya kadar olan konutlarda yaşandığına dikkat çekiyor. Ancak gayrimenkul talebinin yüksek olduğu bu kesim için üretim oldukça düşük kalıyor. Talebin yüksek, arzın düşük kaldığı bir diğer alanı ise lüks konutlar oluşturuyor. Bu yoğun ihtiyaca karşılık ise konut üretiminin daha çok 15-25 milyon lira arasındaki gayrimenkullerden oluştuğu, durgunluğun bu alandan kaynaklandığı ifade ediliyor.

‘Tanımı doğru değil’

Konutta da ihtiyaca göre üretim planlamasıyla talep ve arz dengesinin sağlanabileceğini belirten Sühran Aras, “Örneğin Bağdat Caddesi’nde her müteahhit apartmandaki daireyi lüks konut diye niteliyor. 35 milyon liraya kadar hak edilmeyen fiyatlarla piyasa da yukarı çekiliyor. Tüm caddenin yüzde 1’i bile lüks konut içermiyor. Bir daireye bir araçlık park alanı verilen yerin lüks olması mümkün mü? Lüksün tanımı doğru değil. Lüks konut için şu nitelemeler yapılabilir; birincisi trendi olacak, ikincisi mutlaka özel/korunmuş bir alan olacak ki mahremiyet sağlansın, konumu ayrıcalıklı olacak. Yani lüksü belirleyen hiçbir zaman fiyat değildir, bu derece varlıklı insanlar fiyatı sormaz, beğenirse her durumda alır” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘İçi de değerli’

Lüks konut fiyat bazında 50 milyon liranın üzerini işaret etse de 3-5 milyon dolar olarak 150 milyon lira sınırını da aşan konutları kapsıyor. Bu konutların iç mimari düzenleme ve yeniden dekore edilmesi konusunda da 1 milyon doların üzerinde harcama yapıldığı tahmin ediliyor. Lüks Gayrimenkul Uzmanı Serra Çağlar, “Ekonomik dalgalanmalar bu kesimi etkilemiyor, o nedenle alım yapacak beğendikleri bir yeri alıyorlar. Yenilendi ya da deniz görüyor diye bir apartman dairesi lüks olmaz. Yani bu açıdan sadece birkaç adet, İstanbul merkezinde prestij proje var, hepsi bu. Mutlaka lüks konutun özel bir arazisi olmalı. Site içinde dahi olsa kendi alanı korunaklı olmalı. Konut için 3-5 milyon dolar, iç yapımı için 1 milyon doların üzerinde harcama yapılıyor. Kendi stilini, trendini yansıtıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Zenginler yatırım için gayrimenkul almıyor’

Zenginlik tanımının da değiştiğini dile getiren Serra Çağlar, bu kesimin eskiden olduğu gibi yatırımlarını gayrimenkulde değerlendirmediğini söyledi. Özellikle son birkaç yıldır yatırım algısının çok değiştiğini kaydeden Çağlar, “Eskiden iyi bir gayrimenkulü önerdiğimiz aileler olurdu. Ancak şimdi ihtiyacı yoksa yani oturmak, kullanmak için almıyorsa yatırım için satın almak istemiyorlar. Dünyada yatırım algısı çeşitlendi, çok farklı enstrümanlar var. Zengin aileler ve özellikle genç aile üyeleri artık yeni alanları değerlendiriyor” dedi.