29.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz KARAMAN / Emlak
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre firmalar gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkullerin satış, satış vaadi sözleşmelerinden kaynaklı satışları ile kira gelirlerinin teminatı altında ‘varlık teminatlı menkul kıymet’ ihraç edebilecek.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yayınlanan yeni Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliği ile GYO yapılanmasına dair bazı düzenlemeler getirildiğini anlatarak, “Gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkullerin satış, satış vaadi sözleşmelerinden kaynaklı satışları ile kira gelirlerinin teminatı altında varlık teminatlı menkul kıymet ihraç edilebilecek” dedi.
Yeni tebliğin önemli değişiklikler getirdiğini anlatan Kiraz, “Tebliğ’deki 29. maddeye göre sigorta mecburiyeti getirildi. Buna göre portföylerdeki arsa, arazi henüz inşaatına başlanmamış projeler rayiç değerleri üzerinden sigortalanacak” diye konuştu.
Arsa stoğuna sınırlama
Ali Güvenç Kiraz, tebliğle birlikte şu değişikliklerin geldiğini yapıldığını açıkladı:
“GYO kuruluş sermayesi 20 milyon TL’den 30 milyon TL’ye çıkarıldı. GYO kuruluş sermayesi 60 milyon TL’den az ise % 10, 60 milyon TL’den fazla ise 6 milyon TL’nin nakit karşılığı gösterilmiş olması esas oldu. GYO’lar yeni düzenleme ile borsaya halka arzdan sonra 15 gün içinde kote olmak zorunda. Bu 3 yıllık deneyim yeni tebliğ ile gayrimenkul alım-satım işi ile uğraşmayı yeterli saymamıştır. GYO’lar sürekli olarak kısa vadeli gayrimenkul alım-satımı yapamayacaklar. Portföyünde bulunan ve proje geliştirilmemiş arsa ve arazileri, aktif toplamının % 20’sini geçemeyecek. Arazi ve arsaların sürekli olarak dönüşümü ve değerlendirilmesi esas kılınmak isteniyor.”
İslami fonlar gelecek
Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya da GYO’ların enstrümanlarının Türkiye’de tam olarak gelişmediğini anlatarak, “Sukuk ve gayrimenkul sertifikası Türkiye’ye uygun ürünler. Bunlar rahatlıkla yabancı yatırımcılara sunulabilir” dedi.
Gökkaya, özellikle sukukla Körfez’de biriken sermayenin Türkiye’ye çekebileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Türkiye’deki yapı bu sistemlere uygun kurulabilirse çok verimli bir olur. Sukuk İslami bir fon olduğu için buna uygun bir fon oluşturmak gerekiyor. Sukuk işlemi yapacak şirketin portföyünde kira getirisi olan projelerin yer alması önemli. Bu sayede özellikle Arap yatırımcılar Türkiye’ye gelecektir. Körfez, Malezya ve Singapur’daki büyük fonlar bu tür gayrimenkullere yatırım yapacaktır.”
Işık Gökkaya, gayrimenkul sertifikasının ise metrekare bazlı satışı öngördüğünü anlatarak, “Bu ise özellikle tasarruf yapmak İsteyenler için bir fırsat olacaktır. Orta vadede ciddi anlamda önemli bir yatırım enstrümanı olacak” dedi. 1000 konutluk bir projenin 200 konutunun sertifika ile satılabileceğine işaret eden Gökkaya, “Bu sertifikaları belirlenen şartlara uygun tüm firmalar satabilecek. Bu sayede sektör kayıt altına girecek çünkü bu ürünleri ihraç edenler belli standartlara uymak ve denetimlerden geçmek zorunda olacak” diye konuştu.
‘Taşınmazlar taşınır olacak’
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) Başkanı Aziz Torun ise, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası ve sukuk gibi enstrümanlarla taşınamayanı taşınır hale getirebilecek yeni modeller üretmenin önemine işaret ederek, yeni uygulamanın Türkiye'deki önemli dinamiklerden birisi
olacağını söyledi.
‘Piyasalarda gelişme olur'
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin sektör buluşmasında konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da, menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin sadece GYO sektörünün gelişiminde değil, aynı zamanda sermaye piyasalarının gelişiminde de itici bir güç olacağını belirterek, “Gayrimenkul sektörünün sermaye piyasaları ile daha fazla yakınlaşmaya ihtiyacı olduğu açıktır” dedi.
Sertİfİka ihraç edecek
Aktifbank CEO'su Ender Halisdemir, 31Mayıs'ta 100 milyon lira tutarındaki Türkiye'nin ilk mudaraba sukukunu yatırımcıyla buluşturacaklarını ve ihraca yönelik 3 kat taleple karşılaştıklarını söyledi. Halisdemir, ayrıca Eylül ayında da 50 milyon liralık gayrimenkul sertifikası ihraç edeceklerini de vurguladı.
TOKİ, Antalya’da turİzm kompleksi yapacak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye’nin turizm merkezi Antalya Alanya’da arsa karşılığı gelir paylaşımı modeliyle yeni bir projeyi hayata geçirecek. TOKİ tarafından satışa sunulacak Mahmutlar’daki 83 bin 392 metrekarelik arsaya otel ve tatil köyü gibi turizm tesisleri veya konut yapılabilecek. Proje için ihalenin ilk oturumu, 12 Haziran’da yapılacak.
Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle ihaleye çıkarılacak arsanın 28 bin 510 metrekarelik bölümü konut, 37 bin 425 metrekarelik kısmı ise turizm tesis alanı olarak planlandı. Turizm tesis alanında otel, tatil köyü, butik otel, pansiyon, apart otel gibi turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmelikte tanımlanan tesisler yapılabilecek.
Yüzde 2’lik ticari birim
Ayrıca konferans, sergi, konser ve tiyatro salonu, sosyal tesisler, devremülk, ikinci konut ve rezidans, dinlenme, eğlence, suya dayalı oyun, aquapark ve spor aktivitelerine yönelik kullanımlarla planda belirtilen inşaat emsalinin yüzde 2’sini geçmemek kaydıyla ticari birimler yer alabilecek.
Açık ihale usulü satış
İhale, “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği” kapsamında açık ihale usulüyle yapılacak. İhale, yerli ve yabancı inşaat firmalarıyla ortak girişimlere açık olacak ancak uluslararası bir ihale niteliğinde sayılmayacak.
İstanbul’un yeni ‘vadi’sinde inşaatın yüzde 30’u tamam
İnşaat sektörünün öncü markalarından Artaş Grubu, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat ortaklığıyla Ayazağa’da hayata geçirilen Vadistanbul’da, inşa çalışmaları hızla devam ediyor. Kaba inşaatın yılın son çeyreğinde tamamlanması planlanan ilk etapta inşaatın yüzde 30’luk bölümü tamamlandı. Yapılan açıklamaya göre, lanse edildiği günden itibaren yoğun ilgiyle satışların devam ettiği Vadistanbul’da dairelerin yüzde 53’ü şimdiden sahiplerini buldu.
Yüzde 1 KDV avantajının sunulduğu projede yılın son çeyreğinde kaba inşaatının tamamlanması planlanıyor.
Faiz oranı yüzde 0.66
Vadistanbul’un ilk etabında, 8 blokta toplam 1.111 konut yer alıyor. 3 parselden oluşan ve toplamda 424 bin metrekarelik arsada geliştirilecek olan Vadistanbul, 3 farklı etaptan oluşacak. 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 dubleks dairelerin yer aldığı Vadistanbul’da alternatif ödeme planları sunuluyor. Projede 120 aya kadar yüzde 0.66 faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor.
İstanbul’un kuzeyindeki Belgrad Ormanı’yla, şehrin merkezi olarak nitelendirilen Maslak’ı birleştiren Vadistanbul, Türkiye’nin ödüllü mimarlık ofisi İki Design ile Amerika’nın dünyaca ünlü projelerine imza atmış SOM Architecture tarafından tasarlandı.
1 milyon 100 bin metrekarelik inşaat alanına sahip Vadistanbul, teras evler, rezidanslar, ofisler, alışveriş caddeleri, kafeler, oteller ile alışveriş merkezlerinin yanı sıra eğlence alanlarına sahip olacak. Projede 3 bin konut, 55 bin metrekarelik alışveriş merkezi, ve 750 metre uzunluğundaki cadde üzerinde yer alan 28 bin metrekarelik cadde mağazaları, restoranlar, ofis alanları ile 48 bin metrekare toplam alana sahip 5 ve 4 yıldızlı oteller bulunacak.
Projenin ikinci etabının 2015 sonunda teslim edilmesi planlanıyor. Projenin kalbi konumundaki etapta yüksek donatılı ofis alanları, alışveriş merkezi, cadde mağazaları ve oteller bulunuyor. Vadistanbul’un üçüncü ve son etabı ise konut ve ofis alanlarından oluşuyor.
BÖLGEYİ DÖNÜŞTÜRÜYOR
Ayazağa’nın dönüşümünde rol oynayan Vadistanbul, bölgedeki sanayi alanlarının taşınmasıyla birlikte çevrenin gelişimine katkı sağlıyor. Proje içinden geçen doğal derenin etrafında oluşturulacak yaşam alanlarıyla da bölgeye de canlılık katacak.
Quasar İstanbul’a Qatar Cityscape’de yoğun talep geldi
Viatrans A.Ş.-Meydanbey Ortak Girişimi’nin İstanbul’un en değerli arazilerinden Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisinde konumlandırdığı Quasar İstanbul karma projesi, 27-29 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlenen Qatar Cityscape Fuarı’nda yabancı yatırımcılarla buluştu.
Fuarda yoğun talep gören Quasar İstanbul projesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Viatrans A.Ş. – Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “Projemize ilk günden bu yana yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep var. Uzakdoğu, Ortadoğu ve Avrupa’dan yatırımcılar, projemizde yer almak için yarışıyorlar. Uluslararası piyasalarda isim yapmış şirketler, bizi buluyorlar; özel randevu talep ediyorlar. MIPIM Fuarı’nda olduğu gibi Cityscape’de de yoğun ilgiyle karşılaştık” dedi.
Quasar Rezidans, Fairmont Quasar İstanbul, Fairmont Quasar Rezidans ve Fairmont Ofislerinin yer aldığı Quasar İstanbul karma projesinde, 116 ile 518 metrekare arasında değişen 257 konut, 58 ofis, 4 kafe ve 17 mağaza, 4 bin 300 metrekarelik sosyal alan bulunuyor.
Çanak antenler için düzenleme geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatı ile görüntü kirliliği oluşturan çanak anten, tabela ve uyumsuz dış cepheler konusunda düzenleme yapmaya hazırlanan Bakanlık, belediye, valilik ve sivil toplum kuruluşlarından kentleri insanların psikolojisine göre, estetik ve yöresel mimariye uyumlu tasarlanmasını istedi.
Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler yalnızca işlevsellik değil estetik nitelikler de taşıyacak. Taslağa göre iç içe yapılaşma, görüş alanı darlığı, dış cephe görüntüsündeki karmaşa, enkazlar, levha ve tabelalardaki oransızlık gibi kirlilik oluşturan görüntülerin engellenmesine yönelik tedbirler alınacak.
Turyapı birden fazla proje ile atağa geçti
Foresta Sarıyer’de yeni bir yaşam tarzını hayata geçiren, Zonguldak Kozlu’da gerçekleştirdiği Ilıksu Yaşamkent'te aynı konseptle bir ilki gerçekleştiren Turyapı, Ataşehir’de Emlak Konut GYO’nun resmi kurum projesi ihalesini de kazanarak tüm inşaat işlerini anahtar teslim üstlenmiş bulunuyor.
Yapılan açıklamaya göre yoğun ilgi gören her iki projenin yanı sıra Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın açtığı ihaleyi kazanan Turyapı, İstanbul Ataşehir'de yapılması planlanan resmi kurum binası ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatları işi için sözleşmeye imza atmış bulunuyor.
Geleceğin mimarları Soyak’ı ziyaret etti
Öncü yatırımlara imza atan Soyak’ın akademik dünyaya destekleri sürüyor. 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ‘Endüstriyel Yapım Teknikleri’ dersi kapsamında Soyak Mavişehir Optimus projesi şantiyesini ziyaret etti. Yaklaşık 40 kadar öğrenciyi ağırlayan Soyak Mavişehir Optimus’ta öğrenciler endüstriyel kalıp hakkında bilgi aldılar.
Bu aybaşında Kültür Üniversitesi’ni ağırlayan Soyak’ın İstanbul Merkez ofisinde ise öğrencilere satış ve pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Ongun tarafından gayrimenkul alanındaki pazarlama uygulamalarına yönelik bilgiler paylaşıldı.
Kötü kokuları yok eden ekolojik boya
İnşaat sektörünün önde gelen iki şirketi Seranit Yapı Grubu ve Polisan Boya işbirliği Ekolojik Sıva’nın ardından Ekolojik Boya’yı da tüketicilerin hizmetine sunuyor. Ekolojik Boya, içeriğinde aktive edilmiş doğal elementler sayesinde kötü kokuları yok etme, nem dengeleme, kir ve leke direnci sağlama, küf ve mantar oluşumunu engelleme gibi faydalar sağlıyor.
Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi, “Polisan olarak boya sektöründe en iyi olmaya odaklıyız” dedi. Seranit Yapı Grubu Başkanı Hamdi Altunalan işbirliğiyle sektöre artı değer yaratmaktan dolayı memnun olduklarını belirtti.