17.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ - Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranları da gerileyecek ve yatırımlar için öngörülebilirlik ufku artacaktır” dedi.
Elvan, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’ndeki konuşmasında, güçlü kamu maliyesinin makroekonomik istikrarın en önemli dayanaklarından biri olmaya devam edeceğini belirterek, “Enflasyon cephesindeyse maalesef arzuladığımız seviyede değiliz. Küresel konjonktür ve yurt içi görünüm, enflasyonla mücadelede son derece dikkatli olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Her zaman altını çizdiğim üzere, biz özel sektör öncülüğünde, dengeli, sürdürülebilir, rekabetçi, istihdam ve çevre dostu bir büyümeden yanayız” ifadelerini kullandı.
Büyümenin ön koşulu
Hedeflenen büyümeyi sürekli kılmanın ön koşulunun fiyat istikrarından geçtiğini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:
“Karşımızdaki enflasyonun, arz ve talep kaynaklı sebeplerinin yanında, fiyatlama davranışları ve bekleyişler kanalıyla da bozulan bir yapısı var. Her bir kök nedene karşı uygulanacak politika seti de farklılaşmak durumunda. Dolayısıyla her bir kurumun, kendi görev alanı kapsamında üzerine düşeni yerine getirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, enflasyonla mücadele kararlılığımızı çok net bir biçimde gösteriyoruz. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatların yanında, iç talep gelişmelerini de çok yakından takip ediyor, gerektiğinde makro ihtiyati tedbirleri gecikmeden alıyoruz. Şunu çok net ifade edeyim. Enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde, döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranları da gerileyecek ve yatırımlar için öngörülebilirlik ufku artacaktır.”
Manipülasyon cezaları 5 kat yükseldi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, piyasa bozucu eylemlerin ve sosyal medya üzerinden piyasayı manipüle etme girişimlerinin arttığını gözlemlediklerini belirterek, “Bu işlemlere yönelik, 2018-2019’da Kurulca verilen toplam para cezası tutarı 49 milyon TL iken 2020-2021’deki toplam para cezası tutarı 5 katını aşarak 265 milyon TL olmuştur” dedi.
Uzun zamandır 1 milyon civarında seyreden yatırımcı sayısının 2.4 milyona yükseldiğini dile getiren Taşkesenlioğlu, “Tarihimizin en yüksek halka arz sayısına ulaşılması ve geçtiğimiz dönemde 10 milyar TL’nin altında kalan günlük ortalama işlem hacimlerinde, 30 milyar TL’nin üstüne çıkılması gibi birçok gösterge, Türkiye sermaye piyasalarının seviye atladığını göstermektedir” diye konuştu.
Şirketlere borsa daveti
Kongrede konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Ülkemizin büyümesinin temel dinamosu olan şirketlerimizi, üretim, yatırım ve ihracat yapan, istihdam oluşturan şirketlerimizi, büyümelerini sermaye piyasaları yoluyla finanse etmeleri için borsaya davet ediyoruz” dedi. TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop da, “Ekonominin sürdürülebilir büyümesinin ve ülkemizin kalkınmasının yolu ‘sermaye piyasalarının gelişmesi ve derinleşmesinden’, sermaye piyasalarının derinleşmesinin yolu da ‘yatırımcı sayısının artırılmasından’ geçiyor” şeklinde konuştu.