Ekonomi Enflasyon rakamları belli oldu! Memur ve emeklilerin zam oranı netleşiyor

Enflasyon rakamları belli oldu! Memur ve emeklilerin zam oranı netleşiyor

03.06.2022 - 11:31 | Son Güncellenme:

TÜİK'in açıklamasına göre 5 aylık enflasyon yüzde 35,64 olarak gerçekleşti. Peki 5 aylık tabloda memur, memur emeklileri ve SSK emeklileri ne kadar zam alacak? En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Enflasyon rakamları belli oldu Memur ve emeklilerin zam oranı netleşiyor

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur, memur emeklisi ve SSK emeklileri için şimdiden zam imkanı doğdu.

Haberin Devamı

TÜFE nisanda yüzde 2,98 arttı, yıllık bazda yüzde 73,50'ye yükseldi. Beş aylık enflasyon yüzde 35,64 olarak gerçekleşti.

Memur ve memur emeklileri yılda iki kez maaşlarını zamlı alıyor. Zam oranları toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor ve geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa maaş zammına yansıyor.

RAKAMLAR NETLEŞİYOR

Memur ve memur emeklisi temmuzda yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Haziran ayındaki enflasyon verisiyle zam farkında son rakam netleşecek.

ZAM ORANI ŞİMDİDEN YÜZDE 35'İ GEÇTİ

Mayıs ayı enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur maaşları için zam oranı şimdiden yüzde 35'i geçti.

Enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak temmuz zammındaki enflasyon farkı da belli oldu. Temmuz ayında yapılacak kesin zam oranı önümüzdeki ay açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte netleşecek. Ancak bu ay itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak zam yüzde bugün itibarıyla 35.64'e yükseldi.

Haberin Devamı

Memur ve memur emeklilerinin de yılın ilk 5 ayında oluşan enflasyon farkı da bugün açıklanan rakamlarla birlikte netleşti. Buna göre memur ve memur emeklileri için yılın ilk 5 ayında yüzde 35.14'lük bir enflasyon farkı oluştu.

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5'lik zammı ne kadar geçerse, memura o oranda fark yansıtılacak. Dün açıklanan mayıs enflasyonuyla bu fark yüzde 28.14'e (35.64-7.5) ulaştı. Yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 35.14'ü buluyor. Bu hesap haziranda enflasyonun eksi çıkmayacağı varsayımına dayanıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 3391 LİRA OLACAK

Yılın ilk 5 ayındaki enflasyon farkı üzerinden hesaplanacak olursa en düşük 2500 TL olan emekli maaşı 3391 TL'ye yükselecek.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı: "Memur ve memur emeklilerinin yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı zaten ceplerindeydi.  Memur ve memur emeklileri yeni açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte yüzde 35'in üzerinde bir zammı garantilemiş oldu."