Ekonomik Sosyal Konsey (ESK) toplantısında basına sızdırılan Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) raporundaki rakamları ekonomistler gerçekçi buldu. Enflasyonla mücadele programındaki büyüme, enflasyon ve cari işlemler açığı gibi hedeflerin yıl sonunda tutturulmasını mümkün olmadığını düşünen ekonomistler, “DPT raporu piyasalarda konuşulanların resmi ağızlardan açıklanmasıdır" yorumunu yaptılar.
‘İyimser bile kalıyor’
DPT’nin raporunun gerçekleri ortaya koyduğunu belirten Ata Yatırım Ekonomisti Altuğ Karamenderes, DPT’nin 5 milyar
dolar öngördüğü cari işlemler açığının iyimser kaldığını söyledi. Yurtdışında 10 milyar dolara yakın bir açığın konuşulduğunu dile getiren Karamenderes’e göre, anti - enflasyonist programda
yüzde 5.5 olan büyüme oranının da piyasada yüzde 3, en iyimser tahminin ise yüzde 4 olduğunu ifade etti. DPT’nin “ekonomideki canlanmanın bazı sektörlerde yaşandığı" değerlendirmesine de katıldığını söyleyen Karamenderes, üretimin 1998’in altında olduğunu, Türkiye’nin üretmeden tükettiğini iddia etti.
HSBC Bank Ekonomisti Kazım Andaç da, ilk
çeyrek büyüme oranlarının belli olmasının ardından kendi hedeflerinde revizyon yapabileceklerini söyledi.
Büyümeyi yüzde 4 - 4.5 tahmin ettiğini belirten Ege Yatırım Ekonomisti Güldem Atabay da, “Enflasyonun yüzde 20 olmayacağı zaten biliniyor. Piyasanın cari işlemler açığı tahmini de 5 - 6 milyar dolar. Önemli olan konulardan biri de bu açığın nasıl kapatılacağı..." değerlendirmesini yaptı.
DPT raporunda, yüzde 20 olarak hedeflenen enflasyonun tutturulmasının güç olduğu, 2.8 milyar dolar olması beklenen cari işlemler açığının 5 milyar dolar olabileceği, büyümenin ise hedefin gerisinde kalacağı kaydedilmişti.
‘Revizyona gerek yok’
Devlet Bakanı Recep Önal, makroekonomik hedeflerde revizyona ihtiyaç olmadığını söyledi. Ekonomik programın tavizsiz uygulandığını ve uygulama aksamadığı sürece hedeflerin yakalanabileceğini söyleyen Önal, hükümete ekonomik konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veren yasa tasarısıyla ekonomik programın gereği bir an önce çıkarılması gereken düzenlemelerin, hızlı bir şekilde çıkarma olanağına kavuşacaklarını söyledi.
Önal, Dünya Bankası’nın mali sektör reform kredisi için gerekli olan kamu bankalarıyla ilgili yasal düzenlemenin de mali yıl sonundan önce yetiştirileceğini dile getirdi.