29.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
İSMAİL ŞAHİN - Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde üretilen yağların tanıtımını teşvik etmek ve kültürel alışverişi teşvik etmek amacıyla, Akdeniz havzasındaki ülkelerde yetiştirilen ve işlenen zeytinlerden üretilen yağlara özel olarak düzenlenen 14. Uluslararası “L’Oro del Mediterraneo” Ödülünü bu yıl ülkemizi temsil eden Selin Ertür’ün “Selatin Dereli” karka sızma zeytinyağı 4 altın damla ile ‘Mükemmellik’ ödülü aldı.
Mucize başarı
Milliyet gazetesine konuşan Selin Ertür, “Bu İtalya’da düzenlenen prestijli bir zeytinyağı yarışmasıdır. Bu yarışma, aynı zamanda dünya çapında tanınan ve saygı gören bir etkinliktir” dedi. Yarışmada dereceye girmesinin hem Edremit zeytinyağı, hem de Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Ertür, “Artık çok fazla zeytinyağı yarışması var. Ama bu ödül başka. Bu yarışmaya katılacak yağı tahlil edilerek yarışmaya görderiliyor. Yağ oraya ulaşınca da iki tür analize tabi tutuluyor. Tekrar laboratuvara gönderilerek kimyasal bir teste tabi tutuluyor. Ardından da duyusal, yani organileptik bir testten geçiriliyor. Bu test sırasında da Uluslararası sertifikaya sahip 8 ila 12 kişilik bir tadım ekibi tarafından test ediliyor. Her bir zeytinyağı adayı ayrı ayrı puan değerlendirmesine tabi tutuluyor. 80-90 arası mükemmel 90 üzeri olağanüstü kalite. Bu sene iklim o kadar kurak gitti. Ben bu başarıyı bile mucize olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.
Hata kabul etmiyor
Dededen zeytinyağcı olan ve 20 yılı aşkın süredir de kendi markasıyla butik zeytinyağı üreten Ertür, “Edremit yağlık cinsi zeytin, zeytinyağı yapmak için ideal bir cins. Kalite olarak iyi işlenirse iyi çalışılırsa çok başarılı bir yağ elde edilebilir. Yarışmaya gönderdiğim yağ için bu yıl 100 kilo zeytinden sadece 8 kilo yağ çıkarabildim. Ancak çok iyi işlenmiş zeytinyağı ile bu tür yarışmalarda dereceye girmek mümkün oluyor. İyi işleme, zeytinin dalından toplanmasından zeytinyağı yapımına kadar geçen bütün süreci kapsıyor. Standart sızma zeytin yağı sıfır hatalı olmalı kimyasal içermemeli ve 08 asiditeye kadar olmalı. Eğer o süreçte en ufak bir hata olsa o yağ sızma kriterlerine girmiyor. Ama Türkiye’de isteyen herkes etiketine ‘soğuk sıkım’ zeytinyağı yazabiliyor. Çünkü denetleme yok. Üstüne bir de gidip hiç bir kimyasal testin olmadığı yarışmadan bir ödül alıyorlar. Hatta para karşılığında ödül veriliyor. Sonra da ‘ödüllü yağ’ diye satış yapıyorlar. Tüketici kandırılarak büyük kazanç elde ediyorlar” diye konuştu.