05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Ticaret Bakanlığı himayesinde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından organize edilen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle desteklenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024’e (IGEXX) katılan Bolat şunları söyledi:
“2019 yılından bu yana yüzde 75 büyüme kaydeden küresel e-ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 5,8 trilyon dolara erişerek tarihi bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bu yılın sonunda ise küresel e-ticaretin yüzde 8 büyüme ile 6,3 trilyon dolara erişmesini beklemekteyiz. Ülkemizdeki durumuna baktığımızda ise 2023 yılında e-ticaretin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı (e-GSYH) 2022’ye göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8’lik paya ulaşmıştır. e-GSYH’miz 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26’lık reel büyüme gösterdi. Ülkemizde e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüme göstermektedir. Hedefimiz, e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028’e kadar yüzde 10’a çıkarmak.”
Platform kuruluyor
Sağladığı avantajlar karşısında tüm firmaların ticaretin dönüşümünü yakından takip etmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Bolat, e-ihracat stratejisi oluşturmalarının olmazsa olmaz zorunluluk olduğunu söyledi. Bolat, şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak firmalarımızı bu dönüşüm sürecine hazırlamada liderliğe hazırız. 5986 sayılı e-ihracat destekleri kararı ile firmalarımızın yurt dışı pazar yerlerinde tanıtım ve sipariş karşılama hizmetlerine yönelik önemli destekleri hayata geçirdik. 181 şirket, 5 perakende e-ticaret sitesi ve 2 pazar yeri destek kapsamına alınmıştır. E-Kolay İhracat Platformu’nu da kuruyoruz. E-Kolay İhracat Platformu ile firmalarımızın e-ihracat ve dijital pazarlama konusunda eksikliklerini tamamlamayabilecekleri kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmayı hedefliyoruz.”
22 ülkeden alım heyeti geldi
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, zirvenin bir diğer önemli ayağını alım heyetlerinin oluşturduğunu söyledi. Gültepe, “200’ü aşkın ihracatçı firmayı 22 ülkeden 40’ı aşkın firma ile buluşturuyoruz. Yeni işbirliklerinin temellerinin atılacak” dedi. ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, “Birçok ülkenin artık yerel pazar yerleri var. Başka ülkelerdeki pazar yerleri ile stratejik ortaklıklar kurmalıyız” diye konuştu.