24.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Flavourday’in sabah oturumunda EFFA Teknik Regülasyon Direktörü Dr. Jan Demyttenaere, AB Aroma Vericiler Mevzuatı ile ilgili güncel bilgileri katılımcılarla paylaşırken; Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, ‘Türkiye’nin Önemli Aromatik Bitkileri ve Uçucu Yağları’nı anlattı. İTÜ’den Yrd. Doç. Dr. Aslı Can Karaça ise konuyu ‘Aroma Vericiler ve Üretim Yöntemleri’ ekseninde irdeledi.
Çikolata ilk sırada
Mintel Küresel Gıda Analisti Emma Schofield, ‘Gıda Seçimindeki Unsurlar’ sunumuyla aromalarla ilgili araştırma sonuçlarını anlattı. Buna göre Avrupalıların % 60’ı gıda tercihlerinde tat ve aromayı 1. sıraya koyuyor. ABD’de ise bu oran % 33 seviyesinde. Kalite, gramaj ve paketleme ise diğer önemli kriterler arasında yer alıyor.
Tatlı atıştırmalıklar kategorisinde Türk tüketiciler tercihini yüzde 52 ile çikolata ve yüzde 29 ile vanilyadan yana kullandı. Tuzlu atıştırmalıklarda aroma tercihleri ise peynir yüzde 12, baharat yüzde 11, soğan yüzde 9 şeklinde sıralanıyor.
Gıda ürünlerinde tercihi belirleyici rol üstleniyor
Araştırma sonuçlarına göre yerel tatlar otantik bulunduğu için aromalara da ilham kaynağı oluyor ve Avrupalı tüketiciler (%48) tarafından tercih ediliyor. Bu ürünler arasında, Türk kahveli puding, Türk kahvesi aromalı kurabiye, çikolata aromalı mokka kahve, limon ve bergamut aromalı buzlu çay, tahinli-cevizli dondurma yer alıyor.
Lezzet unsuru
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen moderatörlüğünde düzenlenen panelde AREP Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yasa, “Aroma vericiler, gıdaya lezzet ve çeşitlilik kazandıran önemli bileşenlerdir. İlk çağlardan beri baharatlar ve esansiyel yağlar gıdalara aroma vermek amacıyla ilave edilmektedir. Günümüzde yeni ve çeşitli lezzetlere talebin artmasıyla, aroma vericiler hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi” dedi.
Prof. Dr. Aziz Ekşi, “Aromalar; gıda sektöründe tercih edilebilirliği artırmak amacıyla kullanılmakta” derken, Koku Uzmanı Vedat Ozan ise, “Çocukluktaki gıdaların tatları hafızamıza kazınıyor ve yiyecek beğenme konusunda belirleyici bir rol üstleniyor” dedi.