EkonomiDışarıda parası olanlara, bu paraları yurda getirmeleri için 3 ay süre verilmesi planlanıyor

Dışarıda parası olanlara, bu paraları yurda getirmeleri için 3 ay süre verilmesi planlanıyor

14.10.2008 - 11:33 | Son Güncellenme:

.

Dışarıda parası olanlara, bu paraları yurda getirmeleri için 3 ay süre verilmesi planlanıyor

Yurt dışında parası olanlara, bu paraları güvence kapsamında Türkiye’ye getirmeleri için 3 ay süre verilmesi planlanıyor. Paraların bildirimi sırasında da sembolik tutarda bir vergi alınacak.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, küresel finansal krizle birlikte gündeme gelen "Yurt dışındaki paraların güvence verilerek Türkiye’ye getirilmesi"ne dönük çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı kanun taslağının bu hafta içinde hükümetin önüne konulması bekleniyor.
Taslağa göre, yurt dışında parası olanlar, kaynağı ne olursa olsun bu paraları güvence kapsamında yurda getirebilecek. Bu paraları banka ya da bavulla Türkiye’ye getirecekler için taslakta, "Düzenleme çerçevesinde Türkiye’ye getirilen paralar için herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmayacağı"na dair hüküm de konulacak.
Düzenlemede, paraların yurda getirilmesi için kişi ve kuruluşlara belirli bir süre verilecek. Ekonomi bürokratları, bu sürenin 3 ay olmasını öngörüyor.
Taslak uyarınca, Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 3 ay içinde yurda getirilecek paralar için hiçbir inceleme ve araştırma yapılmayacak. Bunların kaynağı sorulmayacak.

SEMBOLİK BİR VERGİ ALINACAK
Yeni düzenlemede sistem şöyle işleyecek:
İlgili Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yurt dışında parası olanlar, verilen süre içinde bu paralarını bankalar kanalıyla ya da bavulla Türkiye’ye getirecek. Daha sonra da bir bankaya giderek, yurda soktukları paralar için bildirimde bulunacak.
Bildirimle birlikte söz konusu tutarlar kayda geçirilirken, hesap sahibinden cüzi tutarda bir de kesinti yapılacak. Bürokratlar, vergi niteliğindeki bu kesintinin sembolik yüzde 1-2 dolayında olmasının düşünüldüğünü belirtiyor.
Ancak gerek kesinti tutarı, gerekse süre konusunda son kararı Hükümetin vereceği ifade ediliyor.

AMAÇ GELİR DEĞİL, CARİ AÇIĞA KATKI
Düzenleme konusunda AA muhabirine bilgi veren bir ekonomi bürokratı, yeni düzenlemeyle yurt dışındaki paraların Türkiye’ye getirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Burada amaç zaten şu an ülkemizde bulunmayan, dolayısıyla bize hiçbir katkısı olmayan paraları ülkeye sokmak. Buradaki sembolik kesinti de kesinlikle gelir elde etme amacı gütmüyor. Yeni düzenleme ile biz, ciddi bir para girişi bekliyoruz. Bu da cari açığa büyük katkı sağlar. Düzenlemenin ana gayesi de, cari açığın aşağı çekilmesi.
Yurt dışından gelen paralar ister şirket sermayelerine eklensin, ister Hazine bonosuna yatırılsın, isterse bankalarda mevduat olarak değerlendirilsin ya da farklı şekilde kullanılsın sonuçta ülkeye büyük katkısı olacak."
Bir başka bürokrat da, yeni düzenleme sonrasında ülkeye ne kadar para girişi olacağı konusunda sağlıklı bir tahmin yapılamayacağına işaret ederek, "Çünkü dışarıda ne kadarlık bir para bulunduğu bilinmiyor. Bazıları bunun için 80 milyar dolar rakamını kullanıyor. Bazıları 100 milyar dolardan fazla bir paranın yurt dışında olduğunu ileri sürüyor. Ama ne olursa olsun sonuçta dışarıda ciddi bir kaynağın varlığı biliniyor. Bunun ne kadarını sisteme sokabilirsek, ülkemiz için o kadar iyi olacak" dedi.

Yazarlar