EkonomiDijital kesinti 150 ülkeyi etkiledi

Dijital kesinti 150 ülkeyi etkiledi

20.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünya, dün havacılıktan bankacılığa, sağlık sektöründen medyaya kadar tarihindeki en büyük dijital çöküşünü yaşadı.

Dijital kesinti 150 ülkeyi etkiledi

İlk başta küresel çapta bir siber saldırı olduğu düşünülen olayın ‘güvenlik güncellemesi’nden kaynaklı bir ‘kesinti’ olduğu ortaya çıktı. İlk aksaklıklar perşembe günü geç saatlerde ABD’de ortaya çıktı ve sorumlu olarak Azure ve 365 dahil Microsoft hizmetlerinde yaşanan aksamalar gösterildi.

Haberin Devamı

Asıl kesintiler ise Avustralya’da başladı. Avustralya’nın en büyük bankası Commonwealth Bank, kesintiler nedeniyle bazı müşterilerin para transferi yapamadığını söyledi.

MAVİ EKRAN HATASI

Ardından tüm dünyaya yayılan ve başta havayolu ve havalimanları olmak üzere bankacılık, zincir restoranlar, hastaneler, borsalar ve alışveriş sitelerini etkileyen kesintinin Microsoft ve bu şirkete siber güvenlik sağlayan CrowdStrike’in sistemlerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

SİSTEMLER FELÇ OLDU

Yapılan açıklamaya göre, CrowdStrike dün sistemlerinde bir ‘güvenlik güncelemesi’ yaptı. Bu güncellemeyi yaptıktan sonra şirketten siber güvenlik hizmeti alan 26 bin müşterisinin bilgisayar sistemleri mavi ekran hatası vermeye başladı.

Haberin Devamı

150 ÜLKE ETKİLENDİ

Otomatik güncelleme alan sistemler ise tamamen felç oldu. Dünya çapında 150 ülkede 300.000’den fazla bilgisayarın kesintiden etkilendiğine dikkat çekildi. 

İZLEME DÖNEMİ

Konuya ilişkin açıklama yapan Microsoft 365, telemetrilerinin küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin iyileştiğini gösterdiğini bildirdi. Açıklamada, “Etkinin tamamen çözüldüğünden emin olmak için bir izleme dönemine giriyoruz” denildi.

TÜRKİYE DE ETKİLENDİ

Bilişim sistemlerindeki teknik aksaklıktan İstanbul'da da birçok kurum ve vatandaş olumsuz etkilendi. Beyoğlu Taksim Meydanı'ndaki özel bir bankaya ait ATM'de vatandaşlar işlem yapamadı. ATM'nin ekranında çıkan uyarı yazısıyla vatandaşlar, bankanın başka ATM ve şubelerine yönlendirildi.

İşlem yapamayan Mustafa Keyif, küresel yazılım sorunundan haberi olmadığını belirterek, işlem için geldiği üçüncü ATM'de de bir şey yapamadığını, başka bir ATM'ye yönlendirildiğini anlattı.

Bazı özel bankalar ise müşterilerini bilgilendirmek için cep telefonu üzerinden SMS ile "ATM'de teknik bir sorun nedeniyle şu an hizmet verememekteyiz." bilgilendirmesi yaptı.

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARINDA İŞLEM YAPILAMADI

Küresel yazılım sorunundan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları da etkilendi. Kentteki istasyonlara muayeneye gelen araç sahipleri, arıza nedeniyle işlemlerini yaptıramadı. Randevuyla istasyona gelen araç sahipleri, geri gönderildi.

Haberin Devamı

Esenyurt'taki istasyonda işlem yaptırmaya çalışan bir araç sahibi, muayene için son günü olduğunu ancak işlem yapamadığını söyledi. Görevlilerin kendisine sistemle alakalı sıkıntı olduğunu söylediğini aktaran başka bir araç sahibi Berk Deniz de "Muayenem geçti. Sistemsel bir arıza varmış. İçeri geçip konuşacağım." dedi.

TÜVTÜRK'ün, sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda, "Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır ve araç muayene işlemleri de bu durumdan etkilenmektedir. Kurumumuz, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve en kısa sürede muayene işlemlerine devam edilebilmesi için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz." denildi.

THY 84 SEFERİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları, (THY) küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlarda yoğunluğu azaltmak amacıyla 84 seferin iptal edildiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dünyada farklı sektörlerden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı problemin çözümü doğrultusunda operasyon yoğunluğumuzu düşürmek için çalışmalar yapmaktayız. Uçuşlarda aksama yaşanmaması adına bazı seferler iptal edilecek olup uçuşlarımız en kısa sürede kademeli olarak normal seyrine dönecektir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

THY'nin kurumsal destek hesabından yapılan açıklamada ise seferleri iptal olan yolcuların mobil uygulama üzerinden değişiklik yapabilecekleri belirtildi.