25.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYFER YILDIZ
Bireysel emeklilik sisteminde (BES) fon tutarı 23.2 milyar TL’yi, üye sayısı ise 3 milyon 645 bini aştı. 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlayan yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla sisteme rekor katılım yaşanıyor. Bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın toplamı kadar yani, 500 bin yeni kişi sisteme geldi.
100 vakıf ve sandık var
Sadece bireysel katılımlar değil son dönemde vakıf ve sandıklar da yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla sisteme ilgi göstermeye başladı. Ayrıca, bireysel emekliliğe aktarım amacıyla vakıf ve sandıkların taşınmaz ve iştirak hisseleri satışında KDV muafiyeti getirilmesi de cazibeyi artırdı. Öte yandan Hazine, geçen yıl vakıf ve sandıkların sisteme devri için 2012 Haziran ayında dolan süreyi de 2015’e kadar uzatmıştı.
Türkiye’de kurulu 100’e yakın vakıf ve sandık bulunuyor. Bu vakıf ve sandıklarda da 7 milyar TL’yi aşan bir birikim olduğu düşünülüyor. Bazı vakıf ve sandıklar da 1 milyar TL’lik birikim olduğu ifade ediliyor. Bireysel emeklilik sektörü vakıf ve sandık aktarımlarıyla devlet katkısıyla yakaladığı ivmeyi daha da artırmış olacak.
Yurtdışından 300-500 milyon $ gelmesi bekleniyor
Uluslararası şirketler, Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi başlamadan önce, çalışanlarına global uygulamalar kapsamında yurtdışında açtığı BES hesaplarını getirmeyi planlıyor. Yüzde 25’lik devlet katkısı uygulamasıyla sistemin cazip hale gelmesi bu şirketleri harekete geçirdi. Uzun zamandır vergi kesintisi uygulanacak olması nedeniyle bu paraları BES şirketlerine taşıyamıyorlardı.
Ancak, bu vergi sorununun çözüme kavuştuğu, şirketlerin şimdi aktarımla ilgili çalışmalara başladıkları öğrenildi. Bu
şirketlerin yurtdışından bireysel emeklilik sistemine yaklaşık 300-500 milyon dolar arasında bir para getirmesi bekleniyor.