02.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Perakende sektörünün dev buluşması başladı. Perakende Günleri, ‘Dijital Dönüşüm’ ana temasıyla 1-2 Haziran tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.
Soysal tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen etkinlikte, 8.500’ün üzerinde katılımcı ağırlanacak. Perakende Günleri’nin ilk günü başkanların mesajları ile başladı. Toplantıda Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe, Tescilli Markalar Derneği (TMD) İzzet Stamati, Türkiye Alışveriş Merkezleri Ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, perakende sektörünün mevcut durumunu, geleceğini ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.
Sinan Öncel, konuşmasında kira artışları ile ilgili getirdikleri önerileri tekrarlayarak, “Geçtiğimiz dönemlerde cadde mağazalarında ciro kirası olmadığı için, kira anlaşmazlıklarının daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Alışveriş merkezlerinde ise ciro kirası olması sebebiyle, çok daha az mağduriyet yaşandığını düşünüyorum, çünkü perakende sektörü şu anda yaptığımız anketlere göre fiyat artışlarıyla beraber geçen yıla göre epey yukarıda seyrediyor” dedi.
Galip Aykaç, “Eğer dünyada gıda ve beslenme ile ilgili sorun yaşamak istemiyorsak, G20 ülkeleri derhal toplanmalı ve gündem sadece gıda olmalı. Bu durumun ancak tüm ülkelerin, aynen pandemide olduğu gibi, bir araya geldiği ve birlikte çözüm ürettiği bir platformda çözülebileceğine inanıyorum” diye konuştu.
Hüseyin Altaş, sektör olarak birinci ve öncelikli konularının ticari gayrimenkul kira rejimi oluşturmak olduğunu belirterek, “Sosyal konutlar ile ticari gayrimenkul kiralarının ayrıştırılmasının gerektiği kanaatindeyiz. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda olduğu gibi ticari gayrimenkul kira rejiminin ülkemizde de düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Serhan Tınastepe, “Teknoloji perakende sektörü için olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Pandemi döneminde ülkemizden teknolojik anlamda çok daha gelişmiş ülkelerin, tedarik zincirlerinin nasıl kırıldığını gördük. Türkiye’de ise gıda perakendecileri öncülüğünde perakendenin bütün alt kategorileri muazzam bir sürdürülebilir hizmet verdi” dedi.
Turist alışverişi arttı
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerin birer Milano, Dubai, Paris ve Londra olabilmesi için yabancı markalara kesinlikle ihtiyaç olduğunu söyleyen İzzet Stamati, “Bizlerin de çalıştığı birçok marka Türkiye’de üretimlerini arttırmak için çok ciddi anlamda çalışmalar yapıyor. Alışveriş merkezlerindeki yabancı markaların ciroları yüzde 50 yerli, yüzde 50 yabancı tüketicilerden gelmeye başladı” şeklinde konuştu.
Alp Önder Özpamukçu ise, şunları söyledi:
“Tüketicilerin gelecek harcamalarını öne çekerek tüketimi hızlandırmasının, henüz müşteri sayılarına yansıdığını söyleyemeyiz. 2019 yılındaki, pandemi öncesi döneme henüz yaklaşamadık. Ancak özellikle turizm alışverişleri ülkemizde çok önemli bir yer tutuyor.”
ODAĞI DİJİTAL DÖNÜŞÜM
INSPARK/Salesforce, Akinon ve Atış Yapı ana sponsorluğunda düzenlenen PG22, bu yıl sektörün dijital dönüşümüne odaklanırken, perakende markalarının ve iş ortaklarının örnek uygulamaları ile gelişim alanlarını masaya yatıracak.
Perakende Günleri boyunca sektörün dijital dönüşümüne odaklanan ana oturumların yanı sıra, perakende sektörüne yön veren 4 ayrı “Uzmanlık Sahnesi”ndeki 29 oturumda, sektörün çeşitli sorunları ve gelişim alanları masaya yatırılacak.
Perakende Güneşi Ödülleri’nin de verileceği etkinliğin kapanışı ise bu yıl Ajda Pekkan konseri ile olacak.