EkonomiDeprem Dede Facebook!

Deprem Dede Facebook!

17.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Facebook, deprem benzeri felaketler için bir uygulama geliştirdi. Bir felaketin yaşandığı bölgedeki Facebook kullanıcılarına ‘Güvende misiniz?’ mesajı gidecek. Kullanıcı iyi durumda ise ailesine ve arkadaşlarına bildirilecek

Deprem Dede Facebook

ABD’li sosyal medya devi Facebook deprem, sel, hortum gibi doğal felaketlere maruz kalan kullanıcıları için önemli bir uygulama başlatıyor. ‘Güvenlik Durumu Kontrolü’ adlı uygulamayı aktif hale getiren kullanıcılar, yaşadıkları ya da o an bulundukları bölgede bir felaket meydana gelirse, Facebook’tan güvende olup olmadıklarını soran bir mesaj alacak.
Kullanıcı güvende ise, bunu arkadaşlarına ve ailesine bildirmek için sadece ekranda beliren ‘güvendeyim’ ibaresine tıklayacak veya dokunacak. Bu bilgi, kişinin Facebook’taki çevresine iletilecek. Facebook, kullanıcının felakete uğrayan arkadaşları güvende olduklarını söylediğinde de kendisine bildirecek. Ayrıca afetten etkilenmiş olabilecek arkadaşlarının listesini de kullanıcıya sunacak.

1.3 milyar kullanıcı
Bilgisayarında, cep telefonunda ve tabletinde uygulamayı aktif hale getiren dünya genelindeki 1.3 milyar Facebook kullanıcısı hizmetten faydalanacak. Uygulama kişinin nerede yaşadığını, internete en son nerede girdiğini takip edecek. Kişinin bulunduğu yerde bir felaket yaşanırsa hemen devreye girecek. Facebook, uygulamanın gelişmekte olan ülkelerde kullanılan ve çok komplike olmayan cep telefonlarında da kullanılabilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.
Doğal felaketler sonrası çok sayıda kişinin zaten Facebook yoluyla durumunu çevresine aktardığı biliniyor. Facebook yeni uygulamanın bu süreci kolaylaştıracağı iddiasında.

Haberin Devamı

Tsunami tetikledi
Facebook’un yeni uygulamasını 2011’de Japonya’da yaşanan deprem ve ardından gelen tsunami tetikledi. Facebook mühendisleri, Japonya’daki felaket sonrası oluşturdukları mesaj panosunu geliştirerek ‘Güvenlik Durumu Kontrolü’ sistemini hazırladı.
Facebook’un blogunda konuyla ilgili olarak, “Güvende olduğunuzu bildirmek ve başkalarını kontrol etmek için basit bir yol oluşturduk. Japon felaketi sırasında insanların sevdikleriyle bağlantıda kalmak için teknolojiyi ve sosyal medyayı nasıl kullandığını gördük. Ne yazık ki doğal felaketler çok sık yaşanıyor. Bu durumlarda insanlar, yardım kuruluşları ve kurtarma ekipleri ilk olarak Facebook’a başvuruyor” denildi.