25.05.2017 - 11:30 | Son Güncellenme:
Adayı ziyaret eden turistler, sosyal medya hesapları ve fotoğraf paylaşım uygulamalarında "#MercyGod", "#HayaletGemi", "#BozcaadaGemi" şeklindeki "hashtag"leri ile yüzlerce paylaşımda bulundu.
Video tutkunları gemiyi "drone" ile birçok kez havadan görüntülerken, buraya çıkmayı başarabilenler ise yaşam mahallinden mürettebat kamaralarına, mutfaktan köprü üstüne, ambar kapaklarından makine dairesine kadar çok sayıda noktada çekim yaptı.
Düğün fotoğrafları için Bozcaada'ya gelenlerin de ilk tercihi, Beylik Koyu'ndaki gemi oldu. Çekilen fotoğraflar yine sosyal medyada en çok beğenilen Bozcaada içerikleri arasına girdi.
Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dev geminin, adanın en güzel koylarından biri olarak kabul edilen Beylik Koyu'na yaklaşık 3 yıl önce "davetsiz misafir" olarak geldiğini hatırlattı.
"Mercy God"un Bozcaada için büyük bir sürpriz olduğunu ifade eden Yılmaz, aradan geçen zaman içinde geminin tamamıyla kumsal alana yerleştiğini anlattı.
"Sanki birisi, bir el o koskoca gemiyi alıp o kumsala koymuş gibi duruyor." diyen Yılmaz, şunları dile getirdi:
"Tabii bizler çevrenin korunması gerekçeleriyle, yarın öbür gün o geminin başına bir iş geldiğinde, içindeki mühimmatın denize boşalması düşünüldüğünde, gerçi gemide petrol kalmadı şu anda ama gemideki her türlü metalin de denize karışması doğa kirliliğine sebep olabilir. Biz bu gemiyle ilgili konunun en kısa sürede halledilmesini istiyoruz. Bu konuda Bozcaada Belediye Başkanlığı olarak gerek Liman Başkanlığımız gerekse Sahil Güvenlik Komutanlığımız ile görüşmelerimiz sürüyor. En son Liman Başkanımız ile yaptığımız görüşmede, geminin bulunduğu yerden, yerinde söküm sistemiyle kaldırılması yönünde ciddi girişimler bulunduğunu öğrendim."
Yılmaz, Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Bozcaada'nın her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini, bu ziyaretlerde adanın doğal güzelliklerinin, bakir koylarının, bozulmamış tabiatının da fotoğraf tutkunlarınca ölümsüzleştirildiğini hatırlattı.
"Adeta cazibe merkezi haline geldi"
Geminin, karaya oturduğu günden itibaren adayı ziyaret edenlerin fotoğraf çektirmek için kullandıkları bir nokta haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Tabii şu anda çevre açısından bir sıkıntı olmadı, görsel olarak da bizim Bozcaada'nın çok güzel bir koyuna geldi davetsiz misafir olarak ama şunu söyleyebilirim, insanlar buraya gelip fotoğraf çektiriyor, özçekim yapıyor. Burası Bozcaada ziyaretçileri ve misafirlerimiz için adeta bir cazibe merkezi haline geldi."
Yılmaz, geminin yerinde söküm çalışmaları için liman başkanlığının ciddi gayretleri olduğunu dile getirerek, yapılacak çalışmalar neticesinde 88 metrelik "davetsiz misafir"in sökülerek bulunduğu bölgeden alınacağını bildirdi.
Bozcaada'nın davetsiz misafiri "Mercy God"
Beylik Koyu'nda bulunan 39 yaşındaki gemi, 1994'te "Diler", 2007'de "Sitarem", 2013'te ise "Nil K" isimleriyle faaliyet gösterdi. Geminin adı, Mısırlı bir şirket tarafından satın alındıktan sonra şimdiki ismi olan ve "Merhamet Allah" anlamına gelen "Mercy God" olarak değiştirildi.
Yabancı şirket, Sierra Leone bayraklı geminin ismini bazı kaynaklarda değiştirmeyince, Mısır'ın Alexandria Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na giderken Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacağı esnada, eksik evrak ve devam eden bazı mahkeme süreçleri yüzünden Çanakkale Liman Başkanlığının seferden men emriyle 19 Mayıs 2014'te Bozcaada açıklarındaki demir bölgesinde bekletilmeye başlandı.
Liman Başkanlığınca gemi kaptanına ve ait olduğu şirkete, gemideki evrak eksikliğinin tamamlanması, isim mülkiyet devrinin yasal şekilde çözüme kavuşturulması ve devam eden hukuki süreçler hakkında bilgi verilmesi istendi.
Bir leasing şirketinden kullanılan kredi kaynağıyla Mısırlı armatör tarafından satın alınan gemi, eksikliklerin giderilmesi sürecini başlattığı sırada ikmal için gittiği Yeniköy mevkisi açıklarında 28 Eylül 2014'te karaya oturup Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörlerce kurtarıldı. Tekrar Bozcaada açıklarındaki demir bölgesine getirilen gemi, demirleyip beklemeye alındı.
Burada yaklaşık 3 ay bekleyen, 88 metre uzunluğunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki bin 267 ton kuru soğan yüklü gemi, 29 Aralık 2014'te kuvvetli fırtınanın etkisiyle gece yarısı demir tarayıp (Rüzgar veya akıntı yüzünden çıpasını sürümek) Beylik Koyu önlerinde karaya oturdu.
Gemi kaptanının durumu Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmesinin ardından bölgeye güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-7" römorkörü gönderildi. Yapılan kontrollerde geminin sahile çok yakın mesafeye kadar ulaştığı, can kaybının yaşanmadığı, çevre kirliliğinin meydana gelmediği rapor edildi. Gemideki 5 personel ise aynı gün karadan tahliye edildi.