EkonomiDatça için anket yapacak yeni proje ortaya çıkacak

Datça için anket yapacak yeni proje ortaya çıkacak

23.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizm merkezlerinden biri olan Datça’da 46 dönümlük arsada proje yapmak isteyen Turyapı, anket sonuçlarına göre karar verecek. İstanbul’da kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek isteyen firma, Ankara’ya da göz kırptı.

Datça için anket yapacak yeni proje ortaya çıkacak

İstanbul, Ankara ve Zonguldak’ta projeler geliştiren Turyapı’nın yeni adresi önemli turizm merkezlerinden biri konumundaki Datça oldu. Şirket Datça’da 4 yıl önce aldığı arsada proje yapmak için kolları sıvadı.
Turyapı Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Turpçu, uzun yıllardır Datça’ya proje yapmayı planladıklarını belirterek, ‘Foresta Datça’ adındaki projeyi tüketicilerin talepleri doğrultusunda hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Bu kapsamda bir anket hazırladıklarını ve eylül ayına kadar bu anketin projeyle ilgilenenlerin dikkatine sunduklarını ifade eden Turpçu, “www.foersta.com.tr adresinden anketi 1 hafta sonra açacağız. Kim ne tür konut istiyor, bunu belirleyeceğiz. Çeşitli sorularla vatandaşların ihtiyaçlarını ortaya çıkaracağız. Projemizi de buna göre tasarlayacağız” dedi.
Atakan Turpçu, projenin arsasının denize 300 metre uzaklıkta olduğunu anlatarak, ruhsat için onay beklediklerini söyledi. Projede yaklaşık 100 ünite yapmak istediklerini dile getiren Turpçu, 2 kat izin olan bölgede imarın tamamını kullanmayı düşünmediklerini, gerekirse tek katlı evler de yapabileceklerini söyledi.
Datça’nın ruhuna uygun
Projenin mimarı Serkan İğdelipınar da, Datça’nın ruhuna uygun bir proje yapmak istediklerini dile getirerek, “Bölgede cumbalı evler, taş binalar var. Buna uygun bir tasarım yapacağız. Projenin Datça’nın bir mahallesi gibi olmasına dikkat edeceğiz. Ayrıca anketten çıkan sonuçlara göre konutları tasarlayacağız” dedi.
Turyapı Satış Müdürü Bertan Aytaç ise, Foresta Sarıyer’de yakaladıkları satış başarısını burada da göstereceklerini belirterek, “Şimdi Datça’da başlıyoruz. Burası özellikle bol oksijeniyle dikkat çekiyor. Hatta geçmiş zamanlarda hastaların tedavi olması için bile geldikleri bir yer” dedi.

Sarıyer’de fiyat katlandı
Atakan Turpçu, İstanbul Sarıyer’deki Foresta projesinde de tüm konutların satışını tamamladıklarını vurgulayarak, buradan konut alanların yüzde 100 kazandığını söyledi. Özellikle açılan tünelle birlikte bölgenin oldukça değerlendiğini dile getiren Turpçu, “Bölgede yeni projeler yapmak istiyoruz. Arsa bakıyoruz ama çok fazla alternatifi yok” diye konuştu.
Kartal’la ilgileniyor
Atakan Turpçu, İstanbul’da dönüşüm projeleri yapmak istediklerinin altını çizerek, bu kapsamda hem Avrupa hem de Anadolu yakasıyla ilgilendiklerini kaydetti. Kartal ve Beşiktaş’ta yoğunlaştıklarının bilgisini veren Turpçu, “İstanbul’da bir yıldır arsa arıyoruz. Kartal’da anlaşmak üzereyiz. İmzalar tamamlandıktan sonra projeye başlayacağız. Fakat arsa fiyatları yüzünden proje maliyetleri artıyor. Bu nedenle kolay kolay projeye başlayamıyoruz” dedi.

Ankara’ya proje sinyali
Atakan Turpçu, Çok sayıda proje geliştirdikleri Ankara’nın İstanbul’dan sonra en çok konut satılan ikinci kent olduğunu belirterek, ”Ankara’da önemli firmalar projelere başladı. Sinpaş üçüncü projesine start verdi. Satışları da gayet iyi. Biz de burada yeni proje yapmaya sıcak bakıyoruz” diye konuştu.

Başbakan’a destek oldu
Atakan Turpçu, Başbakan Erdoğan’ın sahilleri gezip kaçak ve aşırı yapılaşmaya işaret etmesiyle ilgili şunları söyledi:
“Başbakan kesinlikle haklı. Sahilleri hiç korumamışız. Bodrum ve Marmaris’in hali ortada. Nefes bile alamıyorlar. Başbakan’ın değerlendirmesi doğru. Bu gidişatı durdurup önlem almak gerek. Datça’da ise çok yoğun bir yapılaşma yok. Mesela biz istesek bile 2 katın üzerine çıkamayız. Kendi projemizi 46 dönümlük arsada 15 dönüme yapacağız. Arazinin çoğu yeşile ayrılacak.”

29 ŞEHİRDE 240 AY VADEYLE İŞYERİ VE KONUT SATILIYOR
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep, Samsun, Malatya ve Kayseri gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu 29 ilde yer alan 159 işyeri ve 2 konutu 5 Eylül 2013’te satışa çıkarıyor. Yatırımcılar, açık artırma yöntemiyle satışı gerçekleştirilecek taşınmazlara, 240 ay vade gibi taksitlerle sahip olabilecekler.
TOKİ’nin yüzde 10 peşin 240 ay vade ile satışını gerçekleştireceği işyerleri, Trabzon Bahçecik 2. etap, Trabzon Zağnos Vadisi, Gaziantep Islahiye, Malatya Beydağı, Edirne İpsala, Konya Beyşehir, Kayseri Yahyalı, Giresun Alucra, Balıkesir Merkez Ayşebacı 2. bölge, Bursa Nilüfer Kayapa, Osmaniye Merkez Yaveriye, Tokat Dedeli, Kahramanmaraş Afşin, Kahramanmaraş Türkoğlu, Yozgat Boğazlıyan, Yozgat Eskipazar, Çorum Celilkırı ve Denizli Babadağ’da bulunuyor.
Bahçeşehir’de 7 işyeri
İdare, İstanbul’un son yıllarda cazibe merkezi ilçelerinden biri haline gelen Başakşehir’e bağlı Bahçeşehir’de yer alan 7 işyerini de açık artırma ile satacak.
Bahçeşehir’de bulunan işyerleri yüzde 10 peşin 120 ay vade ile satılacak. Diğer projeler kapsamında satışa çıkarılan işyerleri ile Ankara Çankaya ve Kayseri Sarıoğlan’da bulunan 2 konut yüzde 15 peşin 120 ay vade ile satılacak.

Müzayede Ankara’da olacak
Eskidji firmasının İstanbul’daki merkezinde gerçekleştirilecek müzayedede, TOKİ’nin Ankara Bilkent’teki merkez binasından canlı bağlantı yoluyla teklifler alınabilecek. Arsa satış müzayedesine katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin müzayededen önce banka hesabına veya toplantı günü salonlarda kurulacak veznelere katılım teminatı olarak talip oldukları arsaların her biri için ayrı ayrı ödeme yapacak. Muhammen bedeli 20 bin liraya kadar olan taşınmazlar için 2 bin lira, muhammen bedeli 100 bin liraya kadar olanlar için 5 bin lira, muhammen bedeli 100-200 bin lira arasında olanlar için 10 bin lira, muhammen bedeli 200 bin liranın üstünde olanlar için 50 bin lira katılım teminatı alınacak.

‘Şehirde ne varsa onları köylere de tesis etmeliyiz’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB), Yenimahalle Çamlıca Mahallesi’nde inşa edilecek eğitim merkezi ve sosyal tesisinin temeli törenine katıldı.Türkiye’de, ülkenin coğrafi konumu ve yapısı gereği kırsal kesimdeki nüfusun azalmaması gerektiğini belirten Bayraktar, “Bunun yolu da şehirde ne varsa onları köylere de tesis etmekten, temin etmekten geçiyor” dedi.
Bayraktar, dünya gelişirken gıda üretimi ve kalitesinin her geçen gün daha da önem kazandığına işaret ederek, “Türkiye, birçok özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bir tarım ülkesi. Dünyada şehirlerin nüfusu artarken, kırsal kesimin nüfusu azalıyor. Türkiye’de, coğrafi konumu ve yapısı gereği kırsal kesimdeki, köylerdeki nüfusu tutmamız lazım. Bunun bir yolu da şehirde ne varsa köylere de onları tesis etmekten, temin etmekten geçiyor” diye konuştu.

ANKARA'NIN 200 MİLYON EURO'LUK AVM'Sİ EKİM'DE AÇILIYOR
Sigorta ve gayrimenkul sektörlerinde yatırımlar gerçekleştiren Ensari Şirketler Grubu ve Türkiye’de arsa ortağı olarak ilk yatırımını yapan ABD’li Taurus Investment Holdings’in 200 milyon Euro tutarındaki proje yatırımını gerçekleştirdiği, kiralama ve yönetimini AVM MFI Partners’ın üstlendiği Taurus Ankara AVM, kapılarını ekim ayında açacak.
Ankaralılar’ın merakla beklediği Taurus Ankara AVM, Konya yolundaki tek AVM olarak, Balgat, Çukurambar, Yüzüncü Yıl gibi kentin en kalabalık semtlerine yürüme mesafesinde olacak.
Taurus Ankara AVM AŞ Genel Müdürü Ömer Tezcan, Ankaralılar’a en üst seviyede hizmet vermek için tüm ekibiyle yoğun çalışma içinde olduklarını kaydetti. Tüm ayrıntıların titizlikle uygulandığı söyleyen Tezcan, AVM inşaatında yaşanılabilirlik kriterini esas aldıklarını anlatarak, konuklarının 50 bin metrekare kiralanabilir alanda yorulmadan alışveriş yapacaklarını ifade etti.
140 firma yer alacak
Ömer Tezcan, Taurus Ankara AVM’de şimdiden markaların yüzde 90’ın üzerinde doluluk sağladığını kaydetti.
Tezcan, AVM’nin 140 firmaya ev sahipliği yapacak olmasının yanında 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını vurguladı.

Küçükçekmece’yi iki yılda dönüştürecek
Riskli alan ilan edilen Küçükçekmece Kanarya Mahallesi 5011 parsel ve çevresini kapsayan 9,2 hektarlık alan için ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bu kapsamda ikinci kez Kanarya Mahallesi sakinleriyle bir araya gelen Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay yapılacak dönüşümle ilgili kafalardaki soru işaretlerine açıklık getirdi.
Küçükçekmece’de düzenlenen toplantıya çok sayıda Kanarya Mahallesi sakini katıldı. Başkan Yeniay, toplantıda vatandaşların sorularını cevapladı. Bölgede vatandaşla anlaşmalar sağlandıktan sonra dönüşüme başlanacak. 5011 parsel ve çevresinin 2 yılda dönüştürülmesi hedefleniyor.

Milyon liralık evlere banka kredili ödeme
İnşaat alanı 101 bin metrekare olan Şehrizar Konakları’nda satışlar devam ediyor. Konut fiyatlarının 2 milyon 200 bin liradan başladığı projede, dairelerin alanları 180 ile 626 metrekare arasında farklılık gösteriyor.
3+1, 5+1, 6+1, 7+1 ve 8+1 konut tiplerinden meydana gelen Şehrizar Konakları, Gap İnşaat ve Emlak Konut GYO tarafından hayata geçiriliyor. 38 blok halinde inşa edilen Şehrizar Konakları’nda teslimler yılsonunda başlayacak.
208 lüks konuttan oluşan proje, Üsküdar'da inşa ediliyor. Arsa alanı 49 bin 500 metrekare olan projede, banka kredili ödeme yapılabildiği gibi firma bünyesinde vadelendirme imkânı sunuluyor.

Peşin ödemelere özel % 10 indirim yapacak
Konutların hemen teslim edildiği Elitist Park Konutları’ndan kampanya haberi geldi. Buna göre, peşin ödemelerde yüzde 10 indirim imkânı sunulan projede yüzde 1 peşin, yüzde 25’i 1 yıl sonra ödeme, geri kalan miktar için 60 aya 0.62, 120 aya ise 0.68 faiz oranları uygulanabiliyor. Kredi ödemelerine 1 yıl sonra başlanabilen proje, Halkalı'da konumlandırıldı. Elitist Park Konutları, Yapıtürk tarafından hayata geçiriliyor
6 bin metrekarelik arsa üzerine kurulan Elitist Park Konutları’nda alanları 62 ile 80 metrekare arasında değişen 1+1, 92 ile 111 metrekare arasında değişen 2+1 dairelere yer veriliyor.

‘Çılgın projeler ile çimento tüketimi arttı’
Çimento ve yapı malzemeleri üreticisi Çimsa, 2013 yılının ikinci çeyreğinde satış gelirinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla 469 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Şirketin dönem kârı ise 217 milyon TL olarak gerçekleşti.
Çimento sektörünün ekonomik büyümeye paralel olarak gelişim gösterdiğini belirten Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, “Ülke genelinde gerçekleştirilen büyük altyapı ve üstyapı projelerinin yanında kentsel dönüşüm projelerinin kısmi etkisiyle çimento tüketimi arttı. 3. Köprü gibi mega projelerin önümüzdeki dönemde de talep üzerinde etkili olmasını bekliyoruz” dedi.