EkonomiCoğrafi işaretli ürün başvurusu %120 arttı

Coğrafi işaretli ürün başvurusu %120 arttı

02.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Destek Patent tarafından yorumlanan TÜRKPATENT verilerine göre, coğrafi işaret başvuruları, 2022’nin ilk 6 ayında geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 120 artış gösterdi.

Coğrafi işaretli ürün başvurusu %120 arttı

Bu dönemde en çok başvuru Balıkesir, Hakkari ve Malatya’dan yapılırken, Gaziantep, Diyarbakır ve Konya en çok coğrafi işaret tesciline sahip iller arasında yer aldı. Türkiye çapında 2022’nin ilk yarısında tescil edilen ürün sayısı 163’e ulaştı. Türkiye’nin AB nezdinde de 8 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Bunlar Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı ve Giresun Tombul Fındığı olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Verileri yorumlayan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, şunları söyledi:

“Dünyada 10 bini aşkın coğrafi işaret alınan ürün bulunuyor. Bu pazarın yaklaşık 200 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 10’u gelişmekte olan ülkelerde. Avrupa Birliği’nde sadece tarım ve gıda ürünlerine coğrafi işaret veriliyor. AB’deki coğrafi işaret ürün pazarının toplamı tahmini 55 milyar euro’nun üzerinde. Özellikle Fransa, İtalya ve İspanya bu alanda lider konumunda. Türkiye’nin şu an için toplam 1177 coğrafi işaret tescilli ürünü bulunuyor. Bu veriler gösteriyor ki, tarım ve hayvancılık ülkesi olarak özellikle tarım kooperatiflerimize büyük iş düşüyor. Coğrafi işaretli ürünler diğerlerine göre katma değeri daha yüksek ürünler oldukları için ihracatı da son derece önemli.”

Haberin Devamı

Yamankaradeniz, coğrafi işaretli ürünlerin muadillerine yüzde 20-25 daha yüksek fiyata alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.