EkonomiCinsiyet eşitliğinde '50=50 İçin El Ele'

Cinsiyet eşitliğinde '50=50 İçin El Ele'

25.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kadınların istihdama katılımı ve yönetici konumundaki kadınların sayısı, uzun yıllardır toplumdaki cinsiyet eşitliğini etkileyen konular arasında. 14 ülkede 18 binden fazla üyesi olan Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu LEAD Network ise Türkiye’de özellikle perakende ve tüketim ürünleri sektörlerinde kadın yönetici sayısını artırmak ve geliştirmek için faaliyetlerini sürdürüyor. LEAD Network Türkiye, bu önemli konuyu “50=50 İçin El Ele” temasıyla düzenlenen “Liderlikte Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Konferansı”nda bir kez daha masaya yatırdı.

Cinsiyet eşitliğinde 50=50 İçin El Ele

Ataşehir’de bir otelde gerçekleştirilen konferansa, perakende ve hızlı tüketim ürünleri sektörünün temsilcileri, önde gelen markalarının CEO ve üst düzey yöneticileri katıldı. Konferansın açılışında konuşan LEAD Network Türkiye Başkanı Aysun Zaman, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“146 ülkeyi kapsayan, dünya genelinde ekonomi, sağlık, siyaset ve eğitim alanlarındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini izleyen rapora göre; Türkiye ekonomik katılım ve fırsat eşitliğinde maalesef 133’üncü sırada. Bu da bize gösteriyor ki, kurumlarda henüz çeşitlilik ve kapsayıcılık anlamında gelişme kaydedilememiş. Dünya geneline baktığımızda raporun yayınlandığı 2006 senesinden beri sadece yüzde 4,1’lik bir iyileşme olduğunu görüyoruz. Bu da bize, tam anlamıyla istenilen seviyeye gelinebilmesi için 131 yıl daha geçmesi gerektiğini gösteriyor. Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılını kutlarken bugün, burada kadınların hala sıklıkla karşılaştıkları ön yargıları ve yetenek gelişimindeki engelleri tartışıyor olmak, bizleri aslında derinden yaralıyor. Keşke bunların hiçbirine ihtiyaç duymuyor olsak... Kadınların önündeki cam tavan dediğimiz görünmeyen bariyerlerin, fırsat eşitsizliklerinin, ön yargıların ve olumsuz kalıpların kaldırılması gerekiyor. Biz de bunun için daha fazla eğitim ve tecrübe desteği vererek, kurumlar içinde farkındalık yaratarak, iyi uygulamaları olan kurumların henüz yolun başında olan kurumlara yol göstermesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

“Daha çok yolumuz var”

Konferansta NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve Orta Doğu&Afrika Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan da LEAD Network Türkiye adına yaptıkları “Perakendede Kadın Çalışanların Konumu” konulu araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya katılan üye firmalar içinde kadın istihdam etme oranının yüzde 37 olduğunu söyleyen Didem Şekerel Erdoğan, “Bu oran, Türkiye ortalamasının üstünde olmasına rağmen, yüzde 50 kadın istihdam hedefine ulaşmak için daha gidilecek yolumuz olduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılan her beş firmadan sadece biri kadın çalışanlara özel kariyer geliştirme programı sunuyor. Bu programların artırılması, farklı kariyer fırsatları nedeniyle işten ayrılan kadın çalışan oranının (yüzde 52) düşmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kılavuzu

Konferansta, LEAD Network Türkiye’ye üye şirketlerde kadın yöneticilerin kariyerlerini eşit fırsatlarla geliştirmelerini desteklemek amacıyla hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kılavuzu”nun da lansmanı yapıldı. Kılavuz; toplumsal cinsiyet eşitliği odağında çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık çalışmalarının yürütülmesi için teori ve pratiği birleştiren bir kaynak niteliği taşıyor. Kılavuzda; toplumsal cinsiyet eşitliği kültürünün geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması için yapılması gerekenler anlatılırken, üye şirketlere bir yol haritası çiziliyor.

Haberin Devamı

KADIN GİRİŞİMCİLERE 15.9 MİLYAR TL’LİK KREDİ

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan ve geçtiğimiz Mart ayında yayımladığı “Kadının Güçlenmesi Bildirgesi” ile kadın işletmecilere beş yıl içerisinde 100 milyar TL tutarında finansman desteği sağlayacağını taahhüt eden İş Bankası, söz konusu desteği hızlı bir şekilde kadın girişimcilere ulaştırıyor. 2022 yılında girişimci kadın müşterilerine 20,9 milyar TLlik nakdi ticari kredi sağlayan İş Bankası, bu kredi hacminin 12 milyar TL’sini KOBİ ve işletme segmentindeki girişimci kadın müşterilerine kullandırdı. Bankanın, 2023 Ağustos itibarıyla girişimci kadınlara kullandırdığı toplam kredi miktarı 15,9 milyar TL, söz konusu kredi hacmi içinde işletme-KOBİ segmentindeki kredi tutarı ise 7,8 milyar TL oldu. Banka, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığı sözleşmeyle, Kadın İşletmelere Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı-TurWiB kapsamında sağladığı 76 milyon dolar kaynağı, Ağustos 2022’den itibaren 18 ay içinde belirlenen kriterlere uygun müşterilere kullandırıyor. Banka, bu sözleşme ile 2023 Ağustos ayı itibarıyla kadın işletmelere 1,1 milyar TL kaynak sağladı.

Haberin Devamı

Girişimci kadınlara eğitim

Banka, 2022 Haziran ayından bu yana Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde devam ettirdiği “Girişimde Kadın Gücü Projesi” ile 2 bin 585 girişimci ve girişimci adayına eğitim verdi. Eğitim ve mentorluk sürecini başarıyla tamamlayan üç girişimci/girişimci adayı kadını Silikon Vadisi’ne götürecek olan İş Bankası, on kadına da geliştirme desteği sunacak. Ayrıca, garantörlüğünü Applied Value Group (AVG), finansmanını bankanın üstleneceği şekilde projeye dahil olan girişimci ve girişimci adayı kadınlara 100 bin TL’ye kadar teminatsız ve sıfır faizli kredi imkânı sağlanacak.