EkonomiÇinli devlere karşı KOBİ’lere e-ticaret koruması

Çinli devlere karşı KOBİ’lere e-ticaret koruması

25.07.2024 - 06:38 | Son Güncellenme:

E-ticarette Türkiye satışlarını 100 katına çıkaran Çinli devlere karşı yerli şirketler desteklenecek.

Çinli devlere karşı KOBİ’lere e-ticaret koruması

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - AK Parti’nin e-ticarete ihracat teşviki getiren, tüketicinin korunmasına yönelik maddeler içeren kanun teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. E-ticaret düzenlemeleriyle ilgili komisyonda milletvekillerine bilgi veren Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “70 bin KOBİ’nin ihracat yaptığı bugünden belki 200 bin KOBİ’nin ihracat yapacağı ve 400 milyar TL’lik bir ihracat rakamını yakalayacağımız bir duruma ön hazırlık yapıyoruz” dedi. Teklifle e-ihracatın önünün açılacağını ifade eden Gürcan, “2028 yılında yaklaşık 378 milyar TL ihracat yaptırması lazım ki lisans bedelinden muaf olsun” dedi.

Haberin Devamı

Temu’da hiç yerli yok

Çinli ticaret devleri Temu ve Shein’in Türkiye’deki artan pazar payına işaret eden Gürcan, “Yurtdışından satış yapan Temu, Shein’in artışlarını her gün gözlemliyoruz. Özellikle yılbaşında 6 bin 544 adet satış yapan firma, haziran ayında 600 bin civarında satış yaptı ve temmuzda da bugüne kadar 612 bin satışı var. Temu’nun içindeki pazaryerinde firmaların tamamı Çinli. Bunların Türkiye’deki KOBİ’lere savaş açmasına karşı bu yasayı çıkarmayı öngördük. Trendyol firmasının içinde 270 bin küçük esnafımız var. Bu esnafın 70 bini yurtdışına e-ihracat kanalıyla satış yapıyor” ifadelerini kullandı. Çinli firmaların Türkiye piyasasındaki indirim ve promosyonlu satışlarına dikkat çeken Gürcan, “Türkiye’deki firmaların da yurt dışı satışlarıyla ihracatı artırarak bu satışlarını geliştirmesini arzu ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yemek sektöründe komisyon şikayeti

E-pazaryerlerindeki komisyon oranlarının değişken olduğunu ifade eden Gürcan, “Maksimum yüzde 22 komisyon oranı yapılıyor. Biz, bu komisyonları sınırlamayla ilgili bütün e-ticaret pazar yerleriyle toplantılar yaptık. Özellikle yemek sektöründe bulunanlarla ilgili şikayetler de vardı. Sektörün büyükleri, ‘Komisyonları aşağı çekeriz diğer pazar yerleri bundan çok büyük zarar görür’ diyor” şeklinde konuştu.

Yatırıma zorlamak için vergi

Komisyon Başkanı Mustafa Varank, elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firmasının Türk pazarına girdiğinde araçlarını yüzde 50 ucuza satacağına yönelik iddialar üzerine, “İmtiyaz dediğiniz ilave gümrük vergisi. Belki de birilerini zorlamak için o vergi çıkmıştır; yatırım için çıkmıştır. Böyle de düşünebilirsiniz” dedi.