06.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL
MİTHAT YURDAKUL- Türk ürünleri, internet üzerinden 1.4 milyar nüfuslu dev Çin pazarına girecek. Çin’in en büyük e-ticaret platformu JD ile Douyin’de Türk ürünleri satılacak. Eti, Arzum, Ds Damat gibi birçok önemli markanın katıldığı proje kapsamında ihraç edilecek ürünler, İstanbul’da depolandıktan sonra Çin’e doğru yola çıkacak.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği, TOBB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM); dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden Çin’deki e-ticaret platformlarında Türk ürünlerini satmak için ortak çalışma başlattı. Bu kapsamda, Çin’in en büyük e-ticaret platformu JD’nin yanı sıra Alibaba şirketi Tmall ve TikTok’un sahibi olduğu Douyin’de Türk ürünleri satılacak.
46 markayla başlıyor
Çin e-ticaret pazarına Türk ürünlerinin girişi, PTT koordinasyonunda yapılacak. “Türkiye Premium Store” adı verilen projeye şu ana kadar 46 marka katıldı. Eti, Arzum, Ds Damat gibi birçok önemli marka bu grup içerisinde yer alıyor. Proje kapsamında toplanarak İstanbul’da depolanacak Türk ürünleri, daha sonra Çin’e doğru yola çıkacak.
PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Bir markanın Çin’e giriş yapabilmesi için harcaması gereken minimum miktar 150-200 bin dolar. Biz, markalara hiçbir maliyet yüklemeden bu ülkeye girmelerini sağlıyoruz. Bunun için firmaların TOBB, TİM ve Ticaret Bakanlığı’na başvurmaları yeterli. Şu ana kadar en çok satılan ürünler gıda ve kozmetik ürünleri” diye konuştu.
Hedef yarım milyar $
Türk ürünlerinin Çin’e PTT Kargo ile taşınacağını ifade eden Çevikoğlu, “Çin’deki adrese teslim edeceğiz. Çin’e girmeden önce ürünleri Hong Kong’da depolama imkanımız da olacak. Pandemi nedeniyle paketlere karantina vardı. Geçtiğimiz dönemde bu karantina kalktı. Marttan itibaren bu süreci hızlandıracağız. Çin’de lojistik anlamda görüşmeler yapacağız. China Post ile buluşacağız. Daha hızlı ve daha uygun fiyatlı gönderilerin teslim edilmesi için görüşmelerimiz sürecek” diye konuştu. Şu ana kadar Çin’de en çok ilgi gösterilen Türk ürünlerinin gıda ve kozmetik olduğunu diye getiren Çevikoğlu, “Ürün yelpazesi ve markalar genişleyecek. Ticaret Bakanlığı’nın yeni e-ihracat destekleriyle bu sefer ciddi bir büyüme bekliyoruz. Sadece JD’de değil Alibaba’nın TMall ve Tiktok’un Douyin platformlarında da Türkiye Premium Store mağazalarımız var. Ticaret Bakanlığı, TİM, Ticaret Ataşeliğimiz ve Çin pazarına girmek isteyen markalarımızın katılımı ve desteği ile 5 yıl içinde Çin’in sınır ötesi e-ticaret pazarından 500 milyon dolarlık pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.
1.3 milyar kişi internetten alışverişte
1.4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olan Çin’in e-ticaret pazarında en çok talep edilen kategoriler arasında elektronik, giyim, yapı market, kozmetik ve gıda ürünleri bulunuyor. Çin pazarında yıllık yaklaşık 1.3 milyar kişi ortalama bin 200 dolarlık alışveriş yapıyor.
Çin‘in en önemli e-ticaret şirketleri Tmall (Alibaba) ve JD Çin e-ticaret pazarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Sosyal e-ticaretin büyümesi ile birlikte TikTok da Douyin olarak Çin pazarında e-ticarete girerek önemli bir ivme kazandığı belirtiliyor.