13.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
1- Tadelle, Sarelle ve Sagra markalarını bünyesinde bulunduran Toksöz Grup, İtalya’nın 150 yıllık çikolata markası Pernigotti’yi satın aldı.
İtalya’nın geleneksel ve tarihi markası Pernigotti, 5 nesildir Averna ailesi tarafından yönetilen Fratelli Averna’nın en özel markalarından biri. Novi Ligure’de, 150 kişilik kadronun üretimini gerçekleştirdiği Pernigotti, tarihi bir öneme sahip ve fındıklı çikolata, nugat ve dondurmaları ile tanınıyor. Yıllık yaklaşık 75 milyon euro cirosu var.
Toksöz Grup bünyesindeki Sanset Gıda’nın Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksöz, ünlü Pernigotti markasını almaktan son derece mutlu olduklarını söyledi.
İlaç, gıda ve enerji...
İtalyan markayla ilk yurtdışı satın almayı yaptıklarını da dile getiren Toksöz, “Pernigotti’nin yurtdışındaki gücünü de arkamıza alarak güçleneceğiz. Avrupa başta olmak üzere dünyada yeni pazarlarda başarıyla varlık göstereceğiz” dedi. Toksöz, Pernigotti’yi hem Türk pazarına hem de önemli ülkelere tanıtacaklarını kaydetti.
Averna Grup Yönetim Kurulu Başkanı Francesco M. Claudio Averna ise, “Pernigotti için büyük ulusal ve yabancı oyuncular arasından Toksöz gibi önemli bir grubu bulduğumuz için çok memnunuz. Toksöz Grubu, şirketin büyümesine katkıda bulunacak. Gıda şirketi Sanset’in tecrübesine dayanarak, Pernigotti’nin İtalya, Türkiye ve uluslararası pazarlarda büyüyeceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
Eczacı Erol Toksöz tarafından kurulan Toksöz Grup, Türkiye’de gıda, ilaç ve enerji olmak üzere üç ana alanda faaliyet gösteriyor. Grup, 450 milyon euro olan cirosunun yaklaşık yüzde 18’ini çikolata ve dondurmadan elde ediyor.
‘ÇİZME’DEN KAÇAN KAÇANA
İtalya gıda ve tarım işverenleri sendikası Coldiretti, Pernigotti markasının İtalya’dan gitmesinden duydukları üzüntüyü şu açıklamayla dile getirdi:
“Made in Italy, her geçen gün kan kaybederek yabancılaşıyor. Pernigotti’yi Türklere kaptırmanın dışında yün sektörünü en değerlisi olan Loro Piana’yı da Fransızlara sattık. Şu an için 10 Milyar euro’luk marka değeri çok yüksek firma artık yabancıların elinde. Ülkemizden kaçan kaçana. Hiçbir önlem alamıyoruz.”
2- Bursa’dan çıktı 3 kıtaya yayıldı
Otomotiv yan sanayi grubu Bursa merkezli Orhan Holding, Meksika’da bir satın almaya imza attı. Holding firması Nobel Automotive, Meksikalı Nexteer Automotive’in hidrolik hortum fabrikasını bünyesine kattı. Bu satın almayla Meksika’daki fabrika sayısını ikiye çıkartan firma, yeni tesiste hidrolik direksiyon sistemleri için metal ve kauçuk aksamlardan oluşan hortum üretecek.
Akışkanda uzman
Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Orhan,“Bu satın alma Orhan Holding’in müşteri odaklı küresel hizmet stratejisi doğrultusunda Kuzey Amerika’daki varlığını güçlendirip daha da ileriye taşıyacak” dedi.
Orhan Holding akışkan transferlerinden sorumlu Otomotiv Grubu Başkan Yardımcısı Larry Denton ise, “Ana müşterisi General Motors olan Meksika’daki yeni tesisimizde hidrolik direksiyon sistemleri için metal ve kauçuk aksamlardan oluşan hortum üretiliyor. Fabrikada halen 250 kişi istihdam ediliyor” diye konuştu. Nobel Automotive, akışkan transferi konusundaki teknolojilerde uzman. 3 kıtada ve 12 ülkede, 13 üretim tesisi ve 5 teknik merkeze sahip.