Ekonomi‘ÇİÇEK ÇOCUK’ DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ VE GİTTİ...

‘ÇİÇEK ÇOCUK’ DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ VE GİTTİ...

07.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

68 kuşağı ve 70’ler, çiçek çocukların dönemi... İşte bu yılların hippisi, aşk ve teknoloji peşinde koşan çıplak ayaklı isyankar genci ‘Steve’... Steve Jobs kansere yenik düştü. 13’lü yaşlarda başladığı teknoloji yolculuğuna arkasında devrim niteliğinde ürünler bırakarak gitti. Geleceğe neler bıraktığı ise Apple’ın kasasında gizli

‘ÇİÇEK ÇOCUK’ DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ VE GİTTİ...

“Efsane öldü”... Teknoloji dünyasının bir numaralı ismi Steve Jobs, 7 yıllık mücadelenin ardından kansere yenik düştü, hayatını kaybetti. Bilgisayar, cep telefonu, tablet PC ve film işinde son 10 yılda devrim niteliğinde yeniliklerin altına imza atan ABD’li Apple’ın kurucularından Steve Jobs 40 gün önce CEO’luk gö-revini bıraktığında “Artık o gün geldi. Benden buraya kadar” demişti. İşte o gün geldi. 350 milyar dolarlık piyasa değeriyle teknoloji dünyasının lideri Apple ve teknoloji dünyası ‘Steve Jobs’suz kaldı.
2004 yılında yakalandığı pankreas kanseri sonrası tedavi görmeye başlayan Steve Jobs, 2009 yılında karaciğer nakli operasyonu geçirmişti. Steve Jobs’un son dönemde hastalığı oldukça ilerledi, bu yüzden Apple’daki görevini bırakmak zorunda kaldı.
Apple tarafından yapılan açıklamada, “Steve Jobs’ın bugün aramızdan ayrıldığını söylemekten büyük üzüntü duyuyoruz. Steve’in zekası, tutkusu ve enerjisi hayatlarımızı zenginleştiren ve geliştiren sayısız inovasyonun kaynağı oldu. Dünya Steve sayesinde daha iyi bir yer. Eşi Laurene ve ailesine büyük bir aşkla bağlıydı. Kalplerimiz onlarla..”



‘Son yemek’ yenilmişti!
Sağlık sorunlarıyla boğuşan Steve Jobs 2011 yılının mart ayında tablet bilgisayar iPad 2’nin, temmuz ayında iCloud servisinin tanıtımına ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, Slikon Vadisi’nin devlerinin yöneticilerine Beyaz Saray’da verdiği yemeğe katıldı. Jobs’un zayıflamış görünümü hastalığının ne kadar kötü ve Apple’daki görevine devam edip edemeyeceği sorularının ortaya çıkmasına yol açmıştı. Jobs’un sağlık sorunları nedeniyle görevlerinden ayrıldığı üç seferde de yerini şimdiki CEO Tim Cook doldurmuştu. Jobs, Apple şirketini 1976 yılında Steve Wozniak ile birlikte kurdu. 1985 yılında yönetim kurulunda yaşanan tartışmalar sonrası şirketten ayrılarak Jobs NeXT adlı bilgisayar şirketi kurdu. 1996’da Apple NeXT’i 429 milyon dolara satın aldı, Jobs Apple’a geri döndü. Ardından da CEO olarak şirketi bugünlere taşıdı.


‘Genç Apple’ birkaç gün önce marka liginde ilk 10’a girdi
iPad, iPhone ve MacBook bilgisayarların üreticisi Apple, marka dünyasında etkili araştırmaların altına imza atan Interbrand’in yayımladığı son çalışmaya göre marka değerini 33.5 milyar dolara çıkararak yılın en iddialı çıkışına imza atan firması oldu. Bu değerle dünyanın en değerli 10 markası arasına giren Apple, geçen yıla göre değerini yüzde 58 oranında artırdı. Şirket geçen yılki araştırmada 17’inci sırada yer alıyordu.


“Yeni fikirler” kasada mı?
Steve Jobs’un operasyondan elini çekmesinin ardından analistler bundan sonra Apple’ın devrim niteliğinde ürün çıkarıp çıkaramayacağı konusunu sorgulamaya başladı. Buna karşılık Apple hisseleri dün New York borsasındaki ilk saatlerinde artı yazdı. Steve Jobs’un ölümünün ardından şirketin rakiplerinden taziye mesajları geldi. Bununla birlikte yatırımcıların ilgisiyle rakip şirketlerin hisselerinde artış yaşandı. Samsung hisseleri yüzde 3.9, LG hisseleri yüzde 6.6 yükselirken, Sony de 4.7 puan artıda kapattı.
Steve Jobs’un hayatını kaybetmesi Jobs’un katılamadığı son lansman iPhone 4S etkinliğinin hemen ardından geldi. Dün internette yayımlanan haberlerde iPhone 5’in aslında hazır olduğu, ölümün yaklaşması yüzünden bu lansmanın ertelendiğini iddia edenler de oldu.
Apple’ın iPhone 5 ve iPad 3 ürünlerinde fikren ve teknoloji olarak Steve Jbos’un kesinlikle katkıda yaptığına inannlar olduğu gibi, Jobs’un Apple’ın gelecek stratejisini çizerek hayata veda ettiğini öne sürenler de var.



Nakit 6.7 milyar doları var
Gösterişli yaşam yerine aynen Apple ürünlerinde olduğu gibi basitliği, sadeliği tercih eden Steve Jobs, buna karmşılık kendisi ve ailesinin yaşamı için lüks bir ev, lüks otomobil, özel jet kullanan bir isimdi. Apple’da üstlendiği görevlerde ortaklığı ve hisse gelirleri dışında maaş almak yerine ‘yıllık 1 dolarlık’ maaşı seçen Steve Jobs’ın net servetinin boyutu 6.7 milyar doları buluyor. Forbes ve Fortune listelerinde adı üst sıralarda yer almayan Jobs’un bu servet rakamını Bloomber Eylül başındaki haberinde tahmini olarak yazmıştı. Jobs’un ayrıca Dinseny’de 4.4 milyar dolarlık hissesi, Apple’da ise 2.1 milyar dolara karşılık gelen 5.5 milyan hissesi var.



Eşinden “özel hayata saygı” isteğe geldi

Steve Jobs’ın ailesinden “Steve ailesinin yanında ve huzur içinde öldü” açıklaması yapıldı. Apple’ın internet sitesi Jobs’a ve ona gönderilmek istenen mesajlara ayrıldı. Açıklama şöyle;: “Steve huzur içinde ailesinin kolları arasında hayata gözünü yumdu. Steve hakkında bizim hislerimizi paylaşan insanların desteklerine ve nezaketlerine minettarız. Biliyoruz ki birçok kişi bizimle birlikte yas tutacak. Bu kederli dönemimizde sizden özel hayatımıza saygı duymanızı rica ediyoruz.”



‘Steve’in yerini bu beşli dolduracak

Haberin Devamı
‘ÇİÇEK ÇOCUK’ DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ VE GİTTİ...


Teknoloji endüstrisinin ‘Steve’i, Apple’ın patronu Steve Jobs’un ayrılığı sonrası gözler Jobs’un gelecek görüp, transfer ettiği, hızlı çıkışta yanından hiç ayırmadığı kritik beş isme çevrildi. Jobs’un ayrılığı sonrası finans ve teknoloji dünyasında Jobs’un yerinin, doldurulup doldurulamayacağı büyük tartışma konusu. Jobs’un ayrılığı sonrası şirketin bu yaratıcı yönününün zayıflayacağı öne sürülüyor. Apple’ın son yıllarda atağa kalkmasında Steve Jobs’la birlikte büyük rolü olan bu beşli yeni dönemde ağır bir yükü üzerlerinde taşıyacak.


Tim Cook
Steve Jobs’un 2009’daki karaciğer nakli operasyonu öncesi ve sonrasında verdiği kısa aralarda onun pozisyonunu vekaleten yürüten Tim Cook, Jobs’un ayrılığı sonrası Apple’ın yeni CEO’su oldu. iPhone 4 ve iPad gibi ürünlerin geliştirme sürecinde Jobs ile yakın çalıştı.



Peter Oppenheimer
Apple’da milyarlarca doların döndüğü finans işlerinin başında olan Peter Oppenheimer şirketi 1996 yılında katıldı. Finansın yanı sıra teknoloji, tasarım konularında Jobs’un sürekli yanında yer aldı. Cook’un CEO olmasına büyük destek verdi.


Philip Schiller
Philip Schiller, şirketin pazarlama tarafında en tepe yöneticisi olarak görev yapıyor. Şirketin pazarlama dahisi olarak biliniyor. Schiller aynı zamanda Jobs’un yeni ürün sunumlarını hazırladı, tanıtımlarda yanında oldu. iPhone 4S’i de o tanıttı.


Jonathan Ive
Şirketin dünyanın dört bir yanında tasarım ödülleri almasının arkasındaki en önemli isimlerin başında gelen Jonathan Ive, teknoloji, donanım adına da etkili bir isim. Ive, şirketin bu tarihten sonraki hızlı çıkışında altına imza attığı tasarımlarla büyük rol oynadı.


Scott Forstall
Apple’ın teknoloji, Ar-Ge tarafında en tepe yöneticisi olan Scott Farstall, Steve Jobs’un başlangıçtan bu yana zayıf olduğu alanların başında gelen mühendislik tarafında Apple’a büyük katkı yaptı. Yazılım işlerinde de etkileyeci ürünlerin çıkmasına ön ayak oldu.


‘ÇİÇEK ÇOCUK’ DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ VE GİTTİ...





Başkan Obama: ‘Steve’ dünyayı değiştirecek kadar yetenekliydi



Apple’ın kurucularından Steve Wozniak
Steve’i çok özleyeceğim. İnsanların bazen hayatta hedefleri olur. Steve Jobs kendisi için koyduğu hedeflerin tamamına ulaştı.


ABD Başkanı Barrack Obama
Michelle ve ben çok üzgünüz. Steve Amerikan tarihinin en büyük mucitlerinden biriydi. Farklı düşünecek kadar cesur, dünyayı değiştireceğine inanacak kadar güvenli, başaracak kadar yetenekliydi.



Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg
Steve bir akıl hocası ve dost olduğun için teşekkürler. İnşa ettiğin düzenin dünyayı değiştirebileceğini gösterdiğin için teşekkürler. Seni özleyeceğim.

Google CEO’su (kurucusu) Larry Page
Büyük bir zekaya ve inanılmaz başarılara sahip harika bir adamdı. Her zaman siz daha düşünmeden, sizin düşünmeniz gereken şeyi birkaç kelime ile size söyleyebilirdi. Kullanıcı deneyimini her şeyin üstünde tutması benim için her zaman ilham verici olmuştur. Google’ın CEO’su olduğumda, hasta olmasına rağmen bana ulaşıp tavsiyelerini ve bilgeliğini esirgemeyecek kadar nazikti.

Google kurucularından Sergey Brin
Google’ın ilk günlerinde Larry ve ben ne zaman bir vizyon ya da liderlik için bir ilham kaynağı arasak Cupertino (Apple’ın merkezi) bizim ilk adresimizdi. Steve, bir Apple ürününe dokunan herkes senin kusursuzluğa olan tutkunu hissetmiştir. (Buna Macbook da dahil ve bunu şimdi bir Macbook ile yazıyorum)... Çok fazla özleneceksin.


Nokia CEO’su Stephen Elop
Dünya gerçek bir vizyonerini kaybetti. Steve’in sadelik tutkusu ve zerafeti daima yaşayacak.


Microsoft’un patronu Bill Gates:
Steve ve ben yaklaşık 30 yıl önce tanıştık ve hayatımızın yarısından çoğunu iş arkadaşı, rakip ve dost olarak geçirdik. Dünya Steve kadar kendisi etkileyen çok az kişiyi görmüştür, onun etkileri nesiller boyu hissedilmeye devam edecektir. Onunla çalışacak kadar şanslı olan bir kişi olmaktan büyük onur duydum. Steve’i çok fazla özleyeceğim.


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy
Onun yeteneği, hayal gücü dünyada, ekonominin tüm sektörlerinde milyonlarca mühendis ve girişimciler arasında ilham kaynağı oldu.
Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medyedev
Steve Jobs gibi insanlar gerçekten de dünyayı değiştiriyor. Çok değerli bir isimdi, yerini doldurmak güç.
Sony CEO’su Howard Stringer
Dijital dünya liderlik ışığını kaybetti. Fakat Steve’in inovasyonu ve yaratıcılığı hayalperestler ve yaratıcılar için ilham kaynağı olmaya devam edecek.
News Corp’un patronu Rupert Murdoch
Bugün dünya en etkili düşünür, yaratıcı ve girişimcisinden birini kaybetti. Steve Jobs kuşağının en iyi CEO’suydu.
Twitter CEO’su Dick Costello
Nadirdir... Bir insan gelir, tüm düşünce yapınızı ve stdandartlarınızı değiştirir. İşte biz o adamı bugün (dün) kaybettik.



Geçmişinde Anadolu’dan izler var


Steve Jobs’un önümüzdeki günlerde yayımlanacak biyografisinde kendisini evlatlık olarak alıp yetiştiren annesi ‘Clara Jobs’un Türk Ermeni olaylarında Anadolu’dan ABD’ye göçen bir ailenin kızı olduğu yazıyor. Bilindiği gibi Steve Jobs, doğar doğmaz gerçek ailesi tarafından evlatlık verilmiş, Jobs’u evlat edinen ailesi büyütmüştü. Steve Jobs, gerçek anne babasını bugüne kadar hep biyolojik, sperm-yumurta bankası olarak görürken, kendisini büyüten ebeveynleri gerçek ailesi olarak tanıttı hatta diğerleriyle hiç görüşme yoluna gitmedi. Suriyeli babasından geçtiğimiz haftalarda gelen ‘bir kahve içelim’ önerisine bile yanıt vermedi.
Steve Jobs’un Türkiye bağlantısı onu büyüten annenin geçmişinde yatıyor. Paul, Clara Jobs çifti tarafından büyütülen Steve Jobs’un üvey annesi Clara’nın tam adı “Clara Hagopian Jobs”...
Steve Jobs’un biyografisinde anlatılanlara göre Clara, 1915 döneminde Türk-Ermeni olaylarını takiben ABD’ye göçen bir ailenin çocuğu. Clara’nın babası Louis Hagopian, annesi ise Victoria Artinian. Louis Hagopian 1894 Malatya doğumlu, Victoria Artinian ise 1894 İzmir doğumlu.
Bu bilgilere göre Steve Jobs’un Osmanlı döneminde Anadolu’da yaşayan sonrasında ABD’ye göçen bir ailenin kültürüyle yetişen Clara Hagopian tarafından büyütüldüğü ortaya çıkıyor.


Hayatını anlattığı kitabına erken baskı

‘ÇİÇEK ÇOCUK’ DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ VE GİTTİ...




Türkiye saatiyle dün sabaha karşı hayata veda eden Steve Jobs’ın Walter Isaacson tarafından kaleme alınan ve 21 Kasım’da yayımlanacağı açıklanan biyografisinin yayım tarihi öne alındı. Kitabın Türkiye yayımcısı Domingo’nun yaptığı açıklamaya göre, “Steve Jobs / Biyografi”nin baskı tarihi 24 Ekim olarak belirlendi. Türkiye’de de aynı hafta Türkçe olarak yayımlanacak.
Steve Jobs’la iki yıldan uzun süre boyunca yapılan kırktan fazla röportajdan temel alınarak hazırlanan kitap; kişisel bilgisayar, animasyon film, müzik, telefon, tablet bilgisayar ve dijital yayıncılıkta çığır açamış, yaratıcı bir girişimci olan Steve Jobs’ın hayatını konu alıyor.
Kitap ayrıca Jobs’ın yüzden fazla akrabası, arkadaşı, hasımı, rakibi ve iş arkadaşı ile görüşmeler de temel alınarak hazırlanmış.
Steve Jobs, kitabın yazım aşamasında Walter Isaacson ile işbirliği içinde olsa da yazılanlar üzerinde söz sahibi olmayı ve kitabı yayımlamadan önce okuma hakkını istemedi. Yazılanlara sınır koymayan ünlü girişimci, tanıdığı insanları da dürüst konuşmaya teşvik etmekten geri kalmadı: “Gurur duymadığım bir sürü şey yaptım, örneğin 23 yaşındayken kız arkadaşımı hamile bırakmam ve sonrasındaki tavrım bunlardan biri. Ama öğrenilmesine izin vermeyeceğim kadar kötü sırlarım yok.”
Steve Jobs’ın hayatı yaratıcılıkla, liderlikle ve değerlerle ilgili, hem eğitici hem de uyarıcı hikayelerle dolu. Kitap, Steve Jobs’un yakın dönemdeki istifasını da içerecek ve tüm dünya ile aynı anda Türkiye’de Dost Körpe’nin çevirisiyle yayımlanacak.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ



İşte ünlü “Stanford” konuşmasının şifreleri





Aç kalın, budala kalın

Steve Jobs hastalığını öğrenmesinin ardından 2005’de Stanford Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde yaptığı efsane konuşmada adeta veda ediyordu. İşte bu konuşmadan satırbaşları...
- Woz (Steve Wozniak) ve ben Apple’ı 20 yaşında ailemin garajında kurduk. 10 yıl sonra Apple garajdaki iki kişiden, 4.000 çalışanı olan 2 milyar dolarlık bir şirket oldu. Macintosh’u piyasaya sürdüğümüzde 30 yaşına yeni basmıştım. Kovuldum. Dışlanmıştım ama hala aşıktım. Çok üzüldüm. Ve yeniden başlamaya karar verdim. Aslında Apple’dan kovulmak başıma gelebilecek en iyi şey olmuştu. Başarılı olmanın ağırlığı yeniden başlamanın hafifliğiyle yer değiştirmişti. Özgürleşmiştim. Apple’dan kovulmamış olsaydım bunların hiçbirinin olmayacağından son derece eminim. Tadı çok kötü bir ilaçtı, ama sanırım hastanın da buna ihtiyacı vardı.

Ve veda cümleleri...
- Sırada ölüm var... 17 yaşındayken okumuştum, “Her gününü, hayatının son günüymüş gibi yaşarsan, günün birinde haklı çıkarsın.” O günden bu yana her sabah aynaya bakıp, kendi kendime hep şunu sordum: “Eğer bugün hayatının son günü olsaydı, bugün yapacağım şeyleri yapmak ister miydim?” Art arda, “Hayır” yanıtını verdiğimde, bir şeyleri değiştirmem gerektiğini anladım.
İnsanın kısa süre içinde öleceğini bilmesi, yaşantısına damga vuracak kararlar vermesi açısından büyük önem taşır. Hiç kimse ölmek istemez. Gençliğimde, bizim neslin kutsal dergilerinden biri sayılan, The Whole Earth Catalog adında inanılmaz bir yayın vardı. Derginin son sayısında şu sözler yer alıyordu: “Aç kalın, budala kalın”. Kendim için hep bunu diledim. Ve şimdi, sizin için de aynı dilekte bulunuyorum: “Aç kalın, budala kalın. Hepinize çok teşekkür ederim.”


Nadir görülen tümör sayesinde 7 yıl dayandı


Ünlü kanser uzmanları Apple’ın babası Steve Jobs’un ölümüne neden olan pankreas kanseri türünü ayrıntılarıyla açıkladı. En ölümcül dördüncü kanser tipi olan pankreas kanseri normalde birkaç ay içinde öldürüyor. Teşhis konan kişilerin 5 yıl sonra hala hayatta olma şansı yüzde 5 civarında.. Steve Jobs’da ise pankreas kanseri vakalarının yalnızca yüzde 5’inde görülan nöroendokrin tümörü vardı. Bu tür normal pankreas kanserinin aksine daha yavaş yayılıyor ve hastanın daha uzun yaşamasını sağlıyor. Boston’daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nden Doktor Matthew Kulke, “Bu tümör daha yavaş büyüyor. Hastalar yıllarca neredeyse normal şekilde yaşamlarına devam edebiliyor” diye konuştu. Apple firması Jobs’un pankreas kanseri yüzünden öldüğünü kesin olarak açıklamasa da bilişim dahisinin ölüm nedeninin bu olduğu kanser uzmanları tarafından ‘büyük bir ihtimal’ olarak değerlendiriliyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ



İlaçlar mı öldürdü?
Steve Jobs’un vücudundaki tümör 2004 yılında ameliyatla başarılı bir şekilde alınmıştı. Pankreas kanseri uzmanı Michaela Banck, “Bu tür bir ameliyat kanserin sadece pankreasa yayıldığı düşünüldüğü için yapılır. Kanser karaciğere de sıçramışsa tedavi başarılı olmaz” dedi. Nitekim Jobs 2009 yılında karaciğer nakli yaptırmak zorunda kaldı. Bu dönemde kanserin karaciğere de bulaştığı yorumları yapıldı. Kanser zaman içinde yayılarak ölüm getirdi. Fakat Jobs’un ölümüyle ilgili bir diğer iddia da vücudun yeni karaciğere alışması için kullanılan ilaçların bağışıklık sistemini etkileyerek kanserin daha hızlı ilerlemesine neden olduğu yönünde oldu.



Nakil yapılmıştı
2004 yılında teşhis konulan pankreas kanserini yendikten sonra nakil gerektiren bir karaciğer hastalığına yakalanan Jobs, California’da yaşadığı için organ bağışı listesine burada yazıldı. Liste uzun, Jobs’un şansı düşüktü. Jobs, kanser tedavisi ve karaciğer nakli öncesinde ABD’deki tüm eyalet hastanelerinde organ listelerine yazıldı. Ardından Memphis’te 20 yaşında trafik kazasında hayatını kaybeden bir gencin karaciğerini aldı. Jobs daha sonra bölgede yaşadığını kanıtlamak için bir şirket kurup 5 odalı bir malikane satın aldı.
















Yazarlar