14.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ / Lefkoşa - GİKAD yetkilileri, Lefkoşa’da bulunan Gİ-KA etkinliğinde bir araya geldi. Etkinlikte GİKAD’ın hayata geçirdiği ve yaklaşık 150 girişimci kadının üye olduğu, geleneksel el sanatlarından gıdaya kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren Gİ-KA Kooperatifi hakkında bilgi verildi ve kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda GİKAD ile iş birliği yapan “Kız Kardeşim Projesi”nin yeni dönemindeki faaliyetleri anlatıldı.
Yeni dönem başladı
Projenin yeni döneminde 18-25 yaş arasındaki kadınlara yönelik, “Kız Kardeşim Güçlenme Programı”, “Kız Kardeşim Burs Programı” ve “Kız Kardeşim Yıldızlar Karması Programı” olmak üzere hayata geçirilecek programlarla 50 bin genç kadının güçlenmesine destek olmak amaçlanıyor. Üç temel uygulamadan oluşan güçlendirme programı, Keşfet Kendini ile Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) tarafından gerçekleştirilecek kişilik ve dayanıklılık envanteri testi 10 bin genç kadına ücretsiz olarak sunulacak.
“Daha çok kadın kahraman”
Coca-Cola Türkiye Kurumsal İlişkiler İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Zeynel Çağlar, GİKAD üyeleri ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını söyleyerek, “2023 yılı ile birlikte ikinci fazını başlattığımız Kız Kardeşim Projesi’nin yeni döneminde daha çok genç kadın lider ve kadın kahraman oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Projemizi, 18-25 yaş arası genç kadınların kendilerini tanımaları, hayallerinin gerçekleşmesine giden yol için bir fırsat sunabilmeyi, ilham bulmalarını ve kendilerinin de genç kadınlara ilham vermelerini sağlayacak şekilde güncelledik. GİKAD ile yürüttüğümüz anlamlı iş birliğine devam ediyoruz. Katılımcılar, proje kapsamında yeni döneminde hayata geçirdiğimiz ‘Keşfet Kendini’ testlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecek” dedi.
8 yıldır tam destek
Coca Cola’nın tüm dünyada kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta güçlenmeleri hedefi ile uygulanmaya başlayan 5by20 programının bir parçası olarak hayata geçirilen Kız Kardeşim Projesi, Coca-Cola Vakfı desteğiyle, Coca-Cola Türkiye tarafından hayata geçirildi. 2015 yılından günümüze kesintisiz olarak sürdürülen projede hedef Türkiye’de kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi ve ekonomiye aktif katılımlarının desteklenmesi olarak belirlendi. 2015 yılından 2023 yılına kadar Türkiye’nin 81 ilinde 15-55 yaş arasındaki toplam 450 bin kadına erişim sağlanan proje kapsamında, Kız Kardeşim Hibe Programı çerçevesinde yedi yılda kadın girişimcilere 4 milyon TL’den fazla destek verildi.
Kadın ihracatçıları küresel pazara taşıyorlar
UPS ve UPS Vakfı tarafından kadınların işlerini küresel pazarlara taşıyarak sınırlarını aşmalarına, zorlukların üstesinden gelmelerine ve yeni gelecekler kurmalarına yardımcı olmak üzere başlatılan küresel girişim “Kadın İhracatçılar Programı” ile kadın girişimciler İzlanda’dan Kanada’ya 70’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. En çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ABD ilk sırada bulunuyor.
UPS Türkiye Ülke Pazarlama Müdürü Irmak Orman, “UPS Türkiye olarak bu girişimi UPS, KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) ve KEDV’in (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) gücünü birleştirerek; kadınların hem kendilerini hem işlerini hem de dahil oldukları toplulukları geliştirmelerine destek olmak amacıyla 2018 yılında hayata geçirdik. Şu ana kadar 8 bin 500’den fazla kadına eğitim verdik ve bu yılın sonuna kadar 10 bin girişimci kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Program ayrıca, Amerikan Şirketleri Derneği Türkiye tarafından Çeşitlilik ve Kapsayıcılık ödülüne layık görüldü” diye konuştu.
Bu programla, kadın liderliğindeki işletmelere küresel olarak başarılı olmaları için gerekli araç ve kaynakları sağlayarak ihracat sektöründeki cinsiyet uçurumunu kapatmayı amaçladıklarını belirten Orman, şöyle devam etti:
“Burada bir başarı hikayemizden bahsetmek istiyorum. Aydınlı incir üreticisi bir aile, çikolata kaplı incirlerini ve reçellerini Türkiye dışındaki müşterilere ulaştırmak için mücadele ederken ilk başta başarısız olmasına rağmen Kadın İhracatçı Programı sayesinde Yingari İncir & Çikolata’yı uluslararası bir markaya dönüştürmeyi başardı. Doğru yönlendirmeler sağlayan iyi bir ortak sayesinde küçük işletmeler de çok büyük başarılar elde edebiliyor. Markanın kadın yöneticileri, ilk başarısızlıklarından sonra vazgeçmeyip eğitim seanslarını denediklerini, biraz cesaret ve bilgiyle donandıklarında ihracat yapmanın aslında çok da zor olmadığını öğrendiklerini paylaştılar. UPS Kadın İhracatçı Programı, *Yingari’de olduğu gibi işletmeleri eğitiyor ve onlara koçluk yapıyor. Ayrıca UPS olarak, kadınların liderliğindeki işletmelerin küresel pazarda başarılı olmalarına yardımcı olmak için lojistik uzmanlığa erişim ve tercihli fiyatlandırma gibi konularda da sürekli destek sağlıyoruz. Kadın ihracatçıları engelleyen bariyerleri tespit ederek onların küresel pazarlara erişimini artırmaya odaklanan bu program sayesinde kadın girişimciler; Kuzey Amerika, Avrupa, Uzak Doğu, Avustralya, Afrika, Orta Doğu bölgelerinde bulunan 70’e yakın ülkeye ulaşarak ihracat yapıyor.”
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr