09.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin - Geri dönüşüm, sürdürülebilir üretim, sıfır atık… Bu konular son zamanlarda tüm dünyanın önemli gündem maddeleri arasında. Hemen her sektörde doğa dostu, sürdürülebilir yatırımlar hız kazanıyor. Birçoğu geri dönüşüm stratejisine dayanırken, mobilya sektöründe de geri dönüşüm, yeniden kullanım için çalışmalar sürüyor. Avrupa Birliği’nde mobilya atıklarının yüzde 80 ila 90’ı yakılıyor veya yüzde 10’u geri dönüştürülerek, düzenli depolama sahasına gönderiliyor. Sektörde yeniden kullanım aktivitesinin düşük olduğu ifade edilirken, Türk mobilya sektörü bu kapsamda çalışmalar yapmayı hedefliyor. Yanı sıra tüketicilerin sürdürülebilir ve çevreci ürünlere yönelerek sektörün çevreci yatırımlarının hızlanmasını teşvik edebileceği de söyleniyor. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörde birçok üreticinin sürdürülebilirlik sertifika programları arasında yer alan Ecolabel ile üretim yaptığını belirtti.
Endüstriyel ormanlar
Sürdürülebilirlik konusunun sektör fark etmeksizin hammaddeden son kullanıcıya ulaşmasına, kullanım ömrü sonunda da geri dönüşüme kadar ele alınması gereken bir süreç olması gerektiğini kaydeden Güleç, “Üretim sırasında doğa ile uyumlu, kullanım sırasında da doğaya zararlı etkisi olmayan ürünler tercih edilmeli. Tedarik sırasında da yine daha az karbon salımına yol açan metotlar tercih edilmeli. Atıkların geri dönüştürülmesi konusunda alanında uzman, gerekli sertifikalara sahip firmalarla çalışılmalı. Sektörümüzün en önemli hammaddesi ahşapta ise endüstriyel ormanlara yönelim doğru bir karar olacaktır” dedi. Sektörde yeniden kullanım aktivitesinin düşük olduğunu belirten Güleç, şöyle konuştu: “Buraya yönelik bir ölçümleme ve öncü çalışmalar başlatmayı planlıyoruz. Ana hedefimiz, sektörümüzün, atığı değerli bir kaynak olarak görmesi yönündeki işlevsel ve gerçek bir çözümün farkındalığını yaratmak.”
Sekiz yılda bir
Modoko Başkanı Koray Çalışkan ise salgın döneminde hammaddeye ulaşımdaki zorluğun geçmişten beri devam eden bir konuyu tekrar gün yüzüne çıkardığını belirterek, “Atılan mobilyaların geri dönüştürülmesi konusu. Mobilyada geçmiş yıllara oranla mobilya değiştirme sıklığı sekiz yıla kadar düştü. Değiştirilen her mobilya ise çöp yığınlarının arasına karışıyor ya da yakılıyor. Bu da her yıl mobilya üretiminin yüzde 70’inin çöpe gitmesi, başka bir ifadeyle ülke ekonomisine zarar verilmesi anlamına geliyor” dedi. Mobilyanın geri dönüşümle yeniden toz haline getirildiğini söyleyen Çalışkan, şöyle konuştu: “Bunu belirli işlemler dahilinde yeniden MDF haline getirip kullanıyorlar. Türkiye’ye baktığımızda ise geri dönüşümün oranı sadece yüzde 5. Örneğin, depozito iade planı veya modüle edilmiş bir ‘hacimli atık’ toplama ücreti gibi uygulamalarda bulunulması gerekiyor.”
Ağaçsız koltuk üretti
Dört yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından ağaç kullanmadan mobilya üreten ABC Mobilya, plastik atık ve bor madeni kullanılarak yapılan yeni üretim metodunun dünya patentini aldı. Her bir koltuk takımı için yaklaşık 100 kilogramlık plastik atık dönüştürülerek doğal hayatın ve çevrenin korunmasına yönelik önemli bir adım da atıldı. Şirket planladığı yeni yatırımla yıllık 300 bin ağacın kesilmesinin önüne geçilerek 150 milyon adet pet şişenin de geri dönüşümü sağlayacak. ABC Mobilya, plastik atık ve bor madeni karışımından elde edilen koltuk ve sandalye ana iskeletinin üzerine poliüretan dökerek sünger kalıplama metodunu uyguluyor.
Çevre dostu koleksiyon
Kelebek Mobilya da çevre dostu koltuklarını kullanıcılara sundu. Kelebek Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Tolga Kaya, “Çevre dostu ve ekstra konfor sağlayan kumaşlarımız ilk olarak yeni Angelic Koltuk Takımı ile görücüye çıktı. Çevre dostu koleksiyonlarımız ilerleyen dönemde de olacak. Sürdürülebilir işlemler sonrası kullanıma hazır hale gelen kumaşlar, uzun ömürlü ve hijyenik olmasının yanı sıra düşük karbon emisyonu sayesinde çevre dostu olma özelliği kazanıyor” dedi. Bambi Yatak ise Seaqual Initiative ile işbirliği yaptı. Bambi, Nivana Prime Yatak serisinde, 2021 Şubat’tan bu yana yüzde 91’i atıkların geri dönüştürülmesinden elde edilen kumaş kullanıyor. Yapılan açıklamaya göre, Seaqual kumaşlar, deniz atıkları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bireyler, kurumlar ve şirketlerin bir araya gelerek oluşturduğu Seaqual Initiative tarafından denizlerden ve sahillerden toplanan plastik atıkların işlenmesiyle elde ediliyor.