EkonomiÇay ve fındık için 6 ile yabancı işçi

Çay ve fındık için 6 ile yabancı işçi

24.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çay ve fındıkta hasat dönemiyle birlikte yerli işçi sıkıntısına karşı mevsimlik olarak çalışacak yabancıların başvuruları da alınmaya başlandı. Buna göre 6 ilde 6 aya kadar çalışma izninden muaf şekilde yabancılar çalıştırılabilecek. Yurtdışından Türk dış temsilciliklerine başvuranlar da çalışma izni muafiyetinden yararlanabilecek.

Çay ve fındık için 6 ile yabancı işçi

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili bilgilendirmesine göre, çay ve fındık tarımı için 6 aya kadar çalışma izni muafiyetiyle yabancılar çalıştırılabilecek. Bu kapsamda, Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancılar, ikamet izinlerinin geçerlilik süresi bitmeden başvuruda bulunabilecek. Başvurular, fiziki evrak gerekmeden internetten yapılabilecek. “Çay toplama işçisi”, “fındık toplama işçisi”, “tarım işçisi” seçenekleri kullanılarak bizzat yabancı kişi tarafından yapılacak başvurulara, pasaport bilgisinin yanı sıra varsa sözleşme örneği de eklenecek.

Haberin Devamı

Başvurunun değerlendirilmesinde istihdam kotası, ödenmiş sermaye, brüt satış gibi çalışma izni değerlendirme kriterlerine bakılmayacak. Yurtiçinden yapılan başvurular, yabancıların ülkede yasal olarak bulundukları süreler içerisinde gerçekleştirilecek. 3 ay ve üzeri çalışma izni muafiyetlerinde 7 bin 345 liralık “harç bedeli” ile 565 liralık “değerli kağıt bedeli” tahsil edilecek.

YURTDIŞINDAN BAŞVURU

Geçerli ikamet izni bulunmayan yabancılar ise vize veya vize muafiyeti süresinin aşılmaması kaydıyla Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde çalışma izni muafiyeti başvurusu yapabilecek. Yurtdışından Türk dış temsilciliklerine başvuranlar da alacakları referans numarası ile çalışma izni muafiyetinden yararlanabilecek. Sadece Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon’da geçerli olacak çalışma izni muafiyeti; Türkiye’de çalışma hakkının yanı sıra ikamet hakkı ve Türkiye’ye çoklu giriş çıkış hakkı da sağlayacak.