Ekonomi‘Cari açığın belini kırmaya kimyasal destek geliyor’

‘Cari açığın belini kırmaya kimyasal destek geliyor’

27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Energy Allied International (EAI) firmasının Türkiye’de 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve kömürden kimyasal madde üreteceğini söyledi.

‘Cari açığın belini kırmaya kimyasal destek geliyor’

Çağlayan, EAI Başkanı Mike Nassar, Wolverine Power Group Limited CEO’su Dennis Werner, Wolverine Power Group Limited Başkanı Tom Hogan ve IC Limited Finans Danışmanı İbrahim Çakır’ı kabul etti. Kabulde konuşan Çağlayan, EAI Başkanı Nassar ile Meksika’da tanıştıklarını belirterek, “Nassar bizden biri, büyük dedeleri İstanbul’dan Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile Mısır’a gitmiş. Daha sonra Mısır’dan çeşitli sebeplerle Amerika’ya göç etmiş” diye konuştu. EAI firmasının Houston merkezli, İskenderiye’den Kahire’ye şubeleri bulunan ve kimyasal ürünler üzerine üretim yapan önemli bir firma olduğunu ifade eden Çağlayan, şirketin, Türkiye’de kömürden kimyasal madde üretimine yönelik önemli projeleri olduğunu söyledi.

‘İthalatın önünü kesecek’
Bu yatırım ile Türkiye’nin ithalat yaparak cari açık oluşturulmasına sebebiyet veren ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacağını ifade eden Çağlayan, şunları söyledi: “650-700 milyon dolar açık verdiğimiz iki ürün burada üretilecek. Cari açığın belini kırmaya yönelik bir teşvik sistemi oluşturduk. Yatırımcılara, ‘Sakın geç kalma erken gel’ diyorum.”