05.01.2010 - 15:19 | Son Güncellenme:
Türk iş dünyasındaki kadın yöneticiler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu başkanlığına yine bir iş kadınının aday gösterilmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirirken, bunun iş hayatındaki kadın ve erkek oranı açısından önemli olduğunu vurguladılar.
TÜSİAD’ın bazı kadın üyeleri ve iş dünyasındaki bazı kadın yöneticiler, TÜSİAD Başkanlar Konseyi’nin, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ümit Boyner’e yeni dönemde başkanlık görevini üstlenmesini tavsiye etme kararı almasına ilişkin AA’ya değerlendirmede bulundular.
TÜSİAD Üyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın Türkiye’nin en zor döneminde TÜSİAD’da çok başarılı olduğunu ifade etti.
Ümit Boyner’in de yıllardır TÜSİAD’da olduğunu ve uzun zamandır yönetimde görev yaptığını hatırlatan Bektaş, “Demokratik, laik ve tarafsız duruşuyla Ümit Hanım’ın TÜSİAD’a çok katkısı olacağını düşünüyorum. Ümit Boyner, sıfırdan, kendi mücadelesiyle bir yerlere gelmiş farklı bir rol model iş kadını... Bizim bu tür rol modellere daha çok ihtiyacımız var. En azından işveren tarafını da, işçi tarafını da en iyi şekilde algılayacağını ve temsil edeceğini düşünüyorum” dedi.
“Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” sözünü anımsatan Bektaş, “Bu başarılı kadınları taşıyacak erkek de çok azdır. Cem Bey de gerçekten Ümit Hanım’ın başarısını çok iyi taşıyabilecek bir işadamı... Bu anlamda da çok şanslı. Ona destek olacağına inanıyorum” diye konuştu.
“SADECE PATRONLAR DEĞİL, ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER DE BAŞKAN OLMALI”
TÜSİAD Üyesi ve Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu ise Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın iyi bir başkanlık yaptığını, Ümit Boyner’in de onun devamını başarılı bir şekilde getireceğine inandığını vurguladı.
Tekeoğlu, “Ümit Boyner’in Cem Boyner gibi siyaset yapmış, sivil toplum örgütlerinde çalışmış bir eşi var. Kendisine manevi anlamda destek olacaktır. O bakımdan şanslı” dedi.
Ümit Boyner’in TÜSİAD içinde Türkiye’nin tanıtımı ile ilgili çalışmalara başkanlık ettiğini, birçok sivil toplum örgütünün yönetiminde yer aldığını, bütün bu vasıfların başkanlık sürecinde kendisine yardımcı olacağını belirten Tekeoğlu, “Bir kadının bu kadar önemli bir sivil toplum örgütünde başkanlığa aday gösterilmesinin diğer sivil toplum örgütlerine, siyasete de örnek olması açısından iyi değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Nurdan Tümbek Tekeoğlu, şunları kaydetti:
“Benim aslında bir sonraki dileğim, sadece patronların TÜSİAD’a başkan olmaması, aynı zamanda profesyonel olarak kendini kanıtlayıp bir şirkete genel müdür, üst yönetici insanların da TÜSİAD gibi bir örgüte başkan olması. O zaman daha inandırıcı oluyor, patronlar kulübü olmaktan çıkıyor. Sadece patron değil artık yarı yarıya bir denge var orada. Üst düzey profesyonel yöneticilerin de TÜSİAD’a başkan olması lazım. Hep ’patron patron’ gitmememiz lazım. Ümit Boyner’in Yönetim kurulu’nu kurarken buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece patronlardan oluşan bir Yönetim Kurulu benim için ikna edici olmuyor. Yarısı patron olursa yarısı da profesyonel yönetici olmalı. Bu insanlara teklif edilmesi lazım. TÜSİAD’ı ayakta tutan, herkesin verdiği yıllık 19 bin 500 liralık aidattır.”
“ÇOK UYGUN BAŞKAN ADAYI”
TÜSİAD Üyesi ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da Ümit Boyner’in TÜSİAD’a başkan adayı olmasını son derece olumlu karşıladığını ifade ederek, “Ümit Hanım çok takdir ettiğim, kendisini çok ispatlamış, çok saygın, çok başarılı bir yönetici. Çok uygun bir başkan adayı olduğunu düşünmekteyim ve kendisini son derece destekliyorum” dedi.
Yöneticilik konusundaki fikirlerini de dile getiren Timuray, şunları kaydetti:
“Önemli olan kadın veya erkek olması değil, bir birey olarak başarılı olması. Başkanlarımızı ve yöneticilerimizi kadın ya da erkek kriterine göre değil, bir birey olarak başarılarına ve yetkinliklerine göre değerlendirmeliyiz. Dolayısıyla bu anlamda bunu ayrıştırıcı bir özellik olarak görmememiz gerektiğini, birey olarak çok uygun biri olduğunu düşünüyorum.
Bundan sonraki dönemde iş hayatında kadın ve erkek oranının daha dengeli gelişmesinin Türkiye için faydalı olacağını düşünüyorum. Bunu neden düşünüyorum? Nüfusumuzun yarısı kadın ise, biz yönetici havuzundan sadece erkeklerden bir değerlendirme yapıyorsak, o zaman nüfustaki potansiyelin yarısını değerlendirmiyoruz demektir. Zaten akıllı kurumlar, akıllı firmalar yönetici havuzlarını çok daha zengin tutup nüfusun tamamındaki kaynaklardan faydalanmasını biliyorlar. İşte bu politikaya sahip olan kurumlar, firmalar, ülkeler daha başarılı oluyor.”
“BOYNER, TÜSİAD’IN DEĞERLERİNİ EN GÜZEL ŞEKİLDE TAŞIR”
Şölen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban ise Türk sanayisi liderlerinin öncülüğünde kurulan TÜSİAD’ın bugün Türkiye’nin en büyük ve önemli kurumlarından biri haline geldiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“TÜSİAD’ın Türkiye’de toplum duyarlılığını gözeten önemli bir karar mekanizması haline gelmesinde ve dünyada hızlanan küreselleşmeye uyum sağlayacak başarılı projeler geliştirmesinde kadın yöneticinin büyük bir önem taşıdığına inanıyorum. TÜSİAD başkanlığına yine bir kadın yöneticinin gelecek olmasından kendim ve ülkem adına büyük gurur duydum.
Toplum vicdanını gözeten, çözüm odaklı, duyarlı yaklaşımları ile tanınan Ümit Boyner’in, TÜSİAD’ın bugüne kadar koruduğu ve yücelttiği değerleri yeni görevinde de en güzel şekilde taşıyacağına inancım sonsuz. İş dünyasında bir kadın yönetici olarak Türkiye’nin bağımsız, modern, başarılı, duyarlı yüzünü TÜSİAD gibi önemli kurumlar ile yurt dışında da en doğru şekilde sunmaya devam edeceğimize eminim.”
“TÜRKİYE’DE KADINLAR BAŞARIYI HAK EDİYOR”
TÜSİAD İstihdam ve Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye Kadın
Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Türktan da Ümit Boyner’in TÜSİAD başkanlığına seçilmesi durumunda, TÜSİAD gibi önemli bir örgütün başkanlığını ikinci kez bir KAGİDER üyesinin üstleneceğini vurgulayarak, “Bu seçim, kadın yoğun olmayan TÜSİAD ve Türkiye için yadsınamaz bir başarı olacaktır. Bu, Türkiye’nin hak ettiği bir başarı. Zira, Türkiye’de kadınlar başarıyı hak ediyor ve Türkiye de kadınlarla temsil edilmeyi hak ediyor” dedi.
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Bil ise Ümit Boyner’in başkanlığı ile iş dünyasının serbest piyasa ortamında “hür demokrasinin işlerliğini etkinleştirecek” çalışmalarının daha da yoğunlaşacağını ümit ettiklerini, Boyner’in yetenek bilgi ve birikimlerinin yanı sıra özellikle kadınların ekonomik yaşama katılımları açısından sivil toplumcu yönüyle de büyük katkıları olacağına inandığını kaydetti.
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Esra Tekil de Ümit Boyner’in, “uzlaşmacı, vizyon sahibi ve daima pozitif yaklaşımı” ile TÜSİAD’ın başkanlık görevini “mükemmel şekilde” yerine getireceğine inandığını vurgulayarak, “Türkiye’nin içinde bulunduğu bu değişim sürecinde Ümit Boyner gibi bilgi ve tecrübe sahibi bir şahsın bu önemli, ancak bir o kadar da zor göreve seçilmesi bizler için büyük bir gurur kaynağı olmanın yanı sıra tüm milletimiz için de büyük bir şanstır” yorumunu yaptı.