EkonomiBOTAŞ ile Shell anlaştı, yılda 4 milyar metreküp LNG gelecek

BOTAŞ ile Shell anlaştı, yılda 4 milyar metreküp LNG gelecek

03.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

BOTAŞ ile dünyanın önde gelen petrol ve doğal gaz şirketi Shell arasında imzalanan anlaşmayla, 2027 yılından itibaren 10 yıl boyunca yılda 4 milyar metreküplük LNG Shell’den alınacak.

BOTAŞ ile Shell anlaştı, yılda 4 milyar metreküp LNG gelecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Shell CEO’su Wael Sawan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yıllık doğal gazın yarısını LNG gemileri ile alabilecek durumda olduğunu, bu kapsamda hem komşu ülkelerle hem de uluslararası şirketlerle çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Bayraktar anlaşmayla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Anlaşma kapsamında, 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı gerçekleştirilecek. Bu anlaşma iki şirket arasında sadece bir alım-satım işleminin ötesinde, dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından ayrıca bir farklılığa ve değere sahip. Yine anlaşma kapsamında gemilerle LNG taşımacılığı alanında BOTAŞ’ın farklı ve kritik kabiliyetler edinecek olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle, BOTAŞ bölgesel doğal gaz ticaretindeki etkin rolünü daha da güçlendirecek ve daha da genişletecek.”

Türkiye’nin arz kapasitesi

Haberin Devamı

Türkiye’nin altyapı yatırımlarıyla 70-80 milyar metreküp doğal gaz arzı sağlayabilecek durumda olduğunu, bu kapsamda Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Sırbistan’a doğal gaz ihraç ettiklerinin altını çizen Bayraktar, Singapur’dan yola çıkan yüzer üretim depolama ve tahliye platformunun da (FPSO) bu ay sonunda Türkiye’ye ulaşacağını söyledi. Bayraktar, “Aktivasyon işlemleri sonrası bu tesis 20 yıl boyunca Sakarya Gaz Sahası’ndan günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak 10 milyon metreküplük üretim yapacak” ifadelerini kullandı.