18.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Borusan Holding, bu yıl dolar bazında cirosunu yüzde 5, faaliyet kârını yüzde 10 artırmayı, 417 milyon dolar da yatırım yapmayı hedefliyor. Holding geçen yıl da 322 milyon dolar yatırım yapmıştı.
2014 performansının değerlendirildiği ve yeni 5 yıllık stratejik planın paylaşıldığı toplantıda konuşan Borusan CEO’su Agah Uğur, grubun önemli şirketlerinden Borusan Makina ve Güç Sistemleri’nin Rusya’nın Uzakdoğu bölgesinde, yeni bir Caterpillar distribütörlüğü satın alındığı dile getirdi. Buna göre Borusan, Tiger Machinery’nin bölgedeki iştirakleri olan Amur Machinery, Sakhalin Machinery ve Tekhnika Dalniy Vostok şirketlerini satın aldı. Satın alınan 3 şirketin toplam satış gelirleri 120 milyon dolar.
Caterpillar’ın Rusya’nın Uzakdoğu bölge temsilciliğini ABD’li Tiger Machinery şirketinden satın aldıklarını anlatan Agah Uğur, şunları kaydetti:
“2014 yılında toplam 120 milyon dolar ciro elde etmiş olan şirketin, 400’ü aşkın çalışanı bulunuyor. Rusya’nın Uzakdoğu bölgesi, dünyanın en büyük ekonomileri olan Çin ve Japonya’ya komşu. Borusan’ın hızlı büyüme fırsatları gördüğü bu bölgede altyapı ve inşaat, petrol ve doğalgaz, madencilik ve ormancılık sektörlerine önemli yatırımlar yapılıyor. Enerji ve ulaştırma sektörlerinin gündeminde de mega projeler bulunuyor. 3 kıtada 11 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Borusan Grubu, artık merkezi Türkiye’de ama ufku global olan bir sanayi ve hizmetler grubu.”
3 yeni trend var
2019’a kadar yaptıkları planlar doğrultusunda petrol ve gaz borularında global oyuncu olacaklarını belirten Uğur, “ABD’de yaptığımız iş Tanap’tan da büyük bir iş. Böylece zaten iki yıllık kapasitemiz dolu” dedi. Grubun 2014 yılı konsolide cirosu 4.5 milyar dolar, faaliyet kârı 328 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uğur, grubun beş yıllık stratejik hedefinin en az 6.5 milyar dolar ciroya ulaşmak olduğunu ve 2019 yılı sonuna kadar 2 milyar dolar yatırım yapmayı öngördüklerini belirtti.
2015 yılında otomotiv hariç diğer bulundukları sektörlerde sınırlı büyüme öngördüklerini belirten Uğur, “Bu da birkaç yıl sürecek. Ekonomide kriz olmayacak ama normal bir büyümeyle devam edecek gibi planlarımızı yapıyoruz. Bugünkü öngörüler de bunu destekliyor” diye konuştu. İş makineleri işinin ciddi anlamda küçüldüğünü vurgulayan Uğur, çelik fiyatlarındaki düşüşün de kârlarına olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.
Beşer yıllık stratejik planlarına göre iş dünyasını değiştiren pek çok trend gözlemlendiğini ifade eden Uğur, şunu söyledi:
“Alternatif teknolojilerin çeşitli sektörleri etkilemesi, globalleşmenin sınırları kaldırması, müşterinin satın almak yerine paylaşmayı, kiralamayı seçmesi gibi trendler oluştu. Siz de bunlarla bu şekilde rekabeti sağlamak zorundasınız.”