12.01.2023 - 09:58 | Son Güncellenme:
Borsa günü düşüşle tamamladı. BIST 100 endeksinde gün içinde düşüş yüzde 5'i aşınca devre kesici uygulandı. Peki borsada yaşanan sert düşüşün sebebi ne? Yatırımcılar nasıl hareket etmeli? Finansal Danışman Mustafa Aşkın canlı yayında tek tek anlattı. Aşkın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
BORSADA YAŞANAN DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NEDİR?
Biz aylardır bunu yatırımcılara anlatmaya çalışıyoruz. Borsa mecburi yatırımcı istikameti olarak gösterilmekte. Reel getiri arayışı içerisinde olan yatırımcı grubu var. Bu grup borsada işlem yapmaya hevesliydi. Yıllık yüzde 192, dolar bazında yüzde 90 civarında getiri elde eden bir borsa var. Aynı getirinin bir yıl daha devam etmesi neredeyse imkansız. Yatırımcı da borsa şiştikten sonra küçük yatırımcı hareket etmeyi sever. Son 4-5 aylık periyotta küçük yatırımcı sayısının giderek arttığını görüyoruz.
Acemi yatırımcı yüksek fiyattan hisse alınca düzeltmeye maruz kalındığında para kaybetmeye devam ediyor. Bizim borsamız hiç düzeltme yapmadı. Bizim geciken düzeltmelerimiz daha sert oluyor. Her yükseliş devam eder ve düzeltmeler gecikirse daha sert düzeltmeler meydana geliyor.
YÜZDE 5 KAYI SONRASI DEVRE KESİCİ ÇALIŞTIRILDI, DEVRE KESİCİ NEDİR?
Borsanın oynaklığını önlemek amacıyla bir düzenlemedir devre kesici. Yüzde 5 ve üzerinde aşağı ya da yukarı yönlü hareket olursa belli bir süre borsa işlemleri kapatır. Yatırımcı kendisine gelsin, yaptığının farkına varsın diye. Devre kesici dediğimiz uygulama budur.
Devre kesiciler fiyat oynaklıklarına karşı anlık olarak işlemi kapatarak yatırımcılara soğukkanlı olun der. Küçük yatırımcı son 6 ayda ne temel ne teknik analiz gözeterek sadece hisse senedi almak için aldı. İşin tuhaf tarafı bu yanılgı yarattı ben bu işi biliyorum yanılgısı. Borsa devamlı yükselince kolay para kazandılar ve bu kolay para kazanmanın ilelebet süreceğini düşünüyorlar. Temel ve teknik analizi dikkatli bir şekilde yapması gerekiyor.
KÜRESEL PİYASALARDA BELİRSİZLİK DÖNEMİ HAKİM FED FAİZ ARTIRIMINDA SERT TAVRINA DÖNER Mİ? ABD ENFLASYONU PİYASAYI NASIL ETKİLER?
ABD Merkez Bankası 2 yıl periyot içerisinde enflasyonu düşürmek için faiz artışlarına başladı. ABD hızlı bir faiz artışı sürecine girdi. Ardında parasal sıkılaşma ile talep yönlü enflasyonu keserek üretim yönlü maliyet enflasyonuna etkide bulunmak istedi başarılı da oldu. Faizi 4.25’e çıkardı. Bugün ABD’de enflasyon rakamı açıklanacak. 7.1’den 6.5’e inmesi bekleniyor ki bu da sıkı para politikasının başarısını gösteriyor.
Bu seviyelerin biraz daha altına inerse faiz artışının yavaşlaması beklentisi var. Faizler neden önemli alternatif maliyet hesabında önemlidir. Şu anda Fed sıkı para politikasına devam edeceğini ifade ediyor.
Önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun 6.5’in altına gelmesi durumunda bir parça faiz artırımında yavaşlama gelebilir.
Gelişmiş ülke borsalarını etkiler bu, bizim ülkemizde yabancı kalmadığı için biz bizeyiz. Bizi çok doğrudan etkileyeceğini zannetmiyorum. Gelişmiş ülkeler dalgalanacaktır. Dün ABD borsaları bir parça yükseldi. Bugün 16.30 gibi ABD enflasyon verisi açıklanacak.
GRAM ALTIN 1135 LİRAYI GEÇTİ. ALTINDA NASIL BİR SEYİR BEKLİYORSUNUZ?
Altın, gümüş gibi değerli metaller resesyon yani dünyadaki ekonomik durgunluktan beslenen varlıklardır. Birkaç yıla baktığınızda altın ve gümüş fiyatları sabit kalmış borsalardan, riskli varlıklardan çıkan paranın önemli kısmı altın. Öte yandan ABD devlet tahvillerine de ilgi devam ediyor.
Bazı fonların ve merkez bankalarının son 6 ayda altın biriktirmeye başladığı bilindik bir gerçek. Altın fiyatlarının yukarı doğru gitmesi olası görünüyor. Ons fiyatını 1900-2000 bandına getirebilir.
Türkiye’de dolar kuruna bağlı olarak da gram altının fiyatının 1250-1400 bandı arasında bir noktaya kadar da çıkma olasılığı var.
DOLAR BEKLENTİNİZ NEDİR?
Fed güçlü dolar politikasına devam edecekmiş gibi görünüyor. Dolar endeksinin 110-115'lere çıkması olası gözüküyor. Biz dolar kurunu belli noktada tutmaya çalışıyoruz. Doların değer kazancına bağlı olarak dolar cinsi menkul kıymetlere ilginin devam etmesi beklenebilir."