16.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem sonrası iş dünyasının bölgeye destekleri sürüyor. Konuyla ilgili olarak İş Bankası Grubu da depremden etkilenen bölgeye kalıcı destek vermek üzere ‘Biz Beraberiz, Yalnız Değilsiniz’ diyerek sunduğu geniş kapsamlı afet yardım paketini duyurdu.
İş Bankası, AFAD’a 1 milyar TL bağış yaparken, inşa edilecek deprem konutları için de 1 milyar 750 milyon TL tutarında destek sağlıyor. Banka, bölgedeki depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi borçlarını silme kararı aldığını, bölgede yaraları sarmak, üretim ve istihdam seferberliğini başlatmak için de ilk aşamada 10 milyar TL’lik kaynak ayırdığını açıkladı.
Banka, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde gerçek kişiler ile KOBİ’lere ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelere (çiftçi ve esnaf dâhil olmak üzere); belirtilen şubeleriyle ilgili sunduğu genel bankacılık hizmetlerinden 31 Ağustos 2023’e kadar herhangi bir ücret ve masraf almayacağını, kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini talebe bağlı olmaksızın 31 Ağustos 2023’e kadar 6 ay süreyle faizsiz olarak ötelediğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Afet bölgesindeki diğer 5 ilimizdeki gerçek kişiler, KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelerle ilgili olarak; bireysel ve ticari kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları ile gayrinakdi kredi komisyonları, talebe bağlı olmaksızın 1 ay süreyle faizsiz olarak ötelendi, 1 ay süreyle söz konusu şubelerle ilgili sunulan genel bankacılık hizmetlerinden ücret ve masraf alınmayacak.
Ayrıca Banka, KOBİ ölçeğinden büyük firmalara ise olay ve başvuru bazında münferiden değerlendirilmek suretiyle en uygun çözümü üretecek” denildi. Banka, bölgede depremlerde hayatını kaybeden müşterilerinin tüm bireysel kredi, ek hesap ve kredi kartı borçlarını anapara dâhil olmak üzere silecek.
Eğitime destek
İş Bankası, bölgede depremden olumsuz etkilenmiş gerçek kişiler ile KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmeler için hazırlanan 10 milyar TL büyüklüğündeki kredi destek paketleri kapsamında, depremin etkili olduğu illerde 6 ay ödemesiz, 36 aya kadar vadeli bölgeye özel, avantajlı faiz oranıyla kredi kullandıracak.
2023-2024 ve 2024-2025 yılı eğitim dönemleri için, depremlerde annesini ve/veya babasını kaybetmiş çocuklarımızdan Darüşşafaka’da okumaya hak kazanacak olanların tüm eğitim hayatı boyunca oluşacak eğitim masrafları İş Bankası tarafından karşılanacak. Banka, AFAD, Türk Kızılayı, AKUT ve Ahbap Derneği’ne İş Bankası’nın tüm kredi kartlarıyla yapılacak bağışları faizsiz olarak 6 ay taksitlendiriyor. Banka ayrıca, deprem bölgesindeki çalışan ve yakınları için, yaşama hazır şekilde 300 konteyner temin ediyor.
Bankanın iştiraki Şişecam tarafından geniş kapasiteli bir konteyner yaşam alanı da kuruluyor.
Konteyner eve çevriliyor
İsveçli mobilya markası Ikea, Türkiye ve Suriye’de depremzedeler için 5 bin acil durum konutu gönderdiğini açıkladı. Acil durum evlerinin ilk grubunun Hatay’a ulaştığı ve kurulumunun yapıldığı kaydedildi. Google CEO’su Sundar Pichai de, şirketin ilgili acil durum bilgilerinin etkilenen insanlara ulaşmasını sağlamak için SOS uyarılarını etkinleştirdiğini ve yardım ve kurtarma çabalarını desteklediğini açıkladı.
Danimarkalı konteyner taşımacılığı şirketi Maersk’ten ise Türkiye’de bulunan konteynerlerin bir bölümünü eve çevireceği bilgisi verildi.
Fransa merkezli Servier Grup’tan yapılan açıklamada, depremzedelere destek olmak amacıyla uluslararası bir dayanışma fonu oluşturulduğunu belirtildi. Servier Türkiye’nin bölgeye 44 bin kutu ilaç bağışı yapacağı da bildirildi. Yanı sıra grup iştiraki olan Mécénat Servier Yardım Fonu aracılığıyla depremzedeler için 500 bin euro bağışta bulunuyor.
Ek yardım açıkladı
Akbank, afet bölgesi için bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalara ilaveten 650 milyon TL destek vereceğini açıkladı. Banka, öncelikli ihtiyaçların karşılanmasına ilave olarak bölgenin yeniden kalkınması ve depremzedelerin yaşamlarını yeniden kurabilmeleri amacıyla 650 milyon TL daha destek vereceğini duyurdu. Bankadan yapılan açıklamaya göre deprem felaketinden en fazla etkilenen illerde hesabı bulunan veya bu illerde yaşayan kredi kartı, tüketici kredileri sahibi olan banka müşterilerinin ödemeleri faizsiz olarak erteleniyor. Finansal destek kapsamında ayrıca yine bu illerde yaşayan banka müşterilerinin ticari kredilerini de öteleme imkanı sunuluyor. Bu süreçte ilgili müşterilerin ekstrelerine ya da hesaplarına gecikme faizi yansıtılmıyor ve gecikme bildirimi yapılmıyor.
Depremden etkilenen banka müşterileri, talep etmeleri durumunda, vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarını 6 aya kadar erteleyebiliyor.
Isı yalıtımı
Yalıtım üreticisi İzocam, çadır kentlere yüksek mukavemetli ısı yalıtım malzemelerinin sevkiyatına başladıklarını açıkladı. Un üreticisi Pakun ise 1.3 milyon roll ekmek yapımında kullanılan un TIR’larını Samsun fabrikasından; kumanya ile 250 çuval unu da Çorlu fabrikasından bölgeye ulaştırdığını duyurdu. Şirket, 10 depremzede ailenin 6 ay barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak.