28.08.2010 - 00:27 | Son Güncellenme:
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
İnşaatçı bir aileden gelen ve kendisi de inşaat mühendisi olan Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, dört yıldan beri üzerinde çalıştığı Canan Residence’ın gelecekte de var olmasını istediğini dile getirerek “Yapılan binalar en az 100 yıl dayanmalı” dedi.
Orta gelirlilerin, genellikle tüm hayatları boyunca sadece bir kez konut alabildiklerinin altını çizen Akyazıcı, “Orta gelirli kesimde kalite yükseliyor. Ama binalar, en az 100 yıl dayanacak şekilde inşa edilmeli. Ne yazık ki, Türkiye’de 70’lerde yapılan konutların yüzde 80’i yıkılması gereken yapılardan oluşuyor. Dönemin yapılarının önemli bir bölümü, o günkü teknik şartları bile karşılamaktan uzak. Bu, Türkiye’nin deprem ülkesi olması gerçeği karşısında ikinci bir felaket gibi duruyor. Bir İstanbul depremi ekonomiye 50 milyar dolar yüklerse durum felaket olur’ dedi.
Türkiye’nin deprem riski karşısında gerekenlerin yapılmadığına işaret eden Akyazıcı, “Son deprem sonrasında bırakın binaları yıkmayı, güçlendirmeler bile yapılamadı” dedi.
‘Avrupa’nın gerisindeyiz’
Sosyal konutlar ve Türkiye’de halen pek çok yapıda bu tür sorunların yaşanmasının ana nedenlerinden biri olarak teknik şartnamelerde Avrupa’nın çok gerisinde kalınmasını gösteren?Akyazıcı, şöyle konuştu: “Ancak, çevre, izolasyon, su, ses ve ısı yalıtımı, ısınma teknolojileri gibi konularda Türkiye, yönetmelikleri yeni yeni kullanmaya başladı. Bu tür çalışmaların maliyeti ilk aşamalarda yüksek gibi görünse de ilerleyen zamanlarda büyük tasarruflar sağlıyor” diye konuştu.
Ancak, yasal yönden ilerlemeler sağlansa da bu yöndeki pek çok yönetmeliğin kağıt üzerinde kaldığına dikkat çeken Akyazıcı, “Enerji cep yakmaya başlayınca binaları mantolamaya başladık. Şu anda yapılanlar yalıtım mantığının en alt basamağı aslında. He yerde olduğu gibi yalıtımda da kullanılan malzemelerin kalitesi çok yükseldi. Su sarfiyatı, ses iletişimi, armatürlerin su kullanımı gibi konularla yapılan tasarruflar ülkeye yayıldığında rakamlar çok büyüyor. Tüketici artık bunları çabuk öğreniyor ve sorgulayarak projede bunları istiyor” dedi
‘Beş yılda değişim yaşandı’
Özellikle son beş yılda inşaat sektöründe faaliyet gösteren belli şirketlerin dönüşüm başlattığına dikkat çeken Akyazıcı, bu şirketlerin ürettikleri konutların inşaat ve malzeme kalitesi açısından aşama kaydettiğini savundu. Akyazıcı, artık bu tip konutlarda bir yaşam alanı sunan sosyal donatıların da standart hale gelmeye başladığını belirtti.
Öte yandan üretilen sosyal konutlar için bunların söylenemeyeceğinin altını çizen Akyazıcı, “Türkiye’de yapılan sosyal konutlar, 1970’lerin binalarına göre çok iyi olmasına rağmen, günün ihtiyaçlarını karşılamıyor” dedi.
‘Sektörde kalıcı olacağız’
Kendilerinin de Canan Yapı olarak 100 yıl dayanabilecek yapıları inşa etmeyi ilke edinerek çalıştığını ifade eden Akyazıcı, “Ümraniye Şerifali’de 12 bin 600 metrekare arsa üzerinde inşa ettiğimiz Canan Residence, kalitede fark yaratmış bir projedir. Projemizde ölçekten ziyade niteliğe önem verdik. Zaten bundan sonra da çok konut yapmayı hedeflemiyoruz. Nitelikli projelerin içinde olacağız. Şua nda yüzde 60’ını sattığımız Canan Residence’den sonra da yine bu şekilde çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Yabancılar yatırımı gayrimenkule yapıyor’
Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün yabancı yatırımcı ve inşaat üreticileri için halen kazançlı bir alan olduğunu dile getiren Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Özyazıcı, bu fonların beklemede olduğunu ve yatırımları için Türkiye’yi tercih ettiklerini belirtti. Akyazıcı, yabancı yatırımcıların Avrupa’daki düşük getiri yerine Türkiye’de gelişme potansiyelini tercih ettiklerini belirtti.
Sanal barajdan geleceğe ‘yüz binlerce ton su‘ aktı
Soyak Holding’in “Bugün Artık Yarın” sloganıyla başlattığı Geleceğe Bir Damla Sakla projesinin parçası olarak Facebook’ta uygulanan Soyak Sanal Barajı’ndaki 15 bin 736 kişinin 723 bin tonluk su tasarrufu yaptığı proje sonuçlandı. Proje ile en çok su tasarrufu yapan Halil Enis Yayla, ödülünü Soyak Holding’de düzenlenen törenle aldı.
Soyak’ın su tasarrufu bilinci geliştirmek için 2008 yılında başlattığı Facebook Sanal Baraj Uygulamasında gruplar, üyeler veya tavsiye arkadaşlar sitedeki test sorularına cevap vererek sanal ortamda su tasarrufu yaptı. Diş fırçalarken, el yıkarken, traş olurken musluğun kapatılması ve arabanın hortum suyu ile yıkanmaması gibi sorulara cevap verilerek tasarruf edilen sanal suyla sanal baraj dolduruldu. Katılımcıların daha çok soruya ‘evet’ demesi ile derece yapıldı.
Törende kısa bir konuşma yapan Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, projede 2 yılın sonunda ulaşılan başarılı sonuçların memnuniyet verici olduğunu belirtti. Projede, 15 bin 473 ton su tasarrufuyla birinci olan Halil Enis Yayla’yı, 10 bin 254 ton su ile Süleyman Özden, 7 bin 763 ton suyla Nihan Özgün takip etti.
Gençleri bilinçlendiriyor
Dünyanın geleceği için hayati önem taşıyan çevre alanında sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin de büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelenk, “Bu alanda gençlerin aktif katılımını teşvik eden çalışmalara öncelik verdiklerini söyledi. Çelenk sözlerini şöyle sürdürdü, “Okullarda başlatılan ‘Geleceğe Bir Damla Sakla’ projesinin Facebook uygulaması ile su kullanım kültürünün gelişmesini istedik. Bu yolla ve küçük değişikliklerle büyük tasarruflar yapılabileceğini kanıtlamak istedik” dedi.
Atakent’te 5 dönüm arsa 3.5 milyon TL
Küçükçekmece Belediyesi Emlak ve İstimlâk Müdürlüğü tamamı kendilerine ait olan Halkalı Atakent 3’teki 4 bin 885 metrekare büyüklükteki arsasını satışa çıkardı. İmar planlarında kentsel hizmet alanı olarak görünen arsa için 3 milyon 419 bin 500 TL + KDV tahmini bedel belirleyen Küçükçekmece Belediyesi, geçici teminat olarak 121 bin 50 TL tayin etti. İhale 16 Eylül’de gerçekleştirilecek.
THK İzmir’de iş merkezi yaptıracak
Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı İzmir Menemen’de kendi mülkiyeti olan 162 metrekare yüzölçümüne sahip olan arsaya iş merkezi yaptıracak. Yaklaşık bin 157 metrekare inşaat alanı olan iş merkezinin ihalesi 16 Eylül günü gerçekleştirilecek.
Belediye, haritalarını akıllandıracak
İBB, mevcut 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planlarının ve Tadilatlarının Akıllandırılması için ihale açtı. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından açılan ihale 2 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilecek. Sözleşme gereği işlerin teslimden sonra yedi takvim günü içinde çalışmalara başlanması gerekirken 360 takvim gününde söz konusu haritaların akıllandırılması gerekiyor.
İHALE GÜNLÜĞÜ
10 şehirde 14 kamu taşınmazı özelleşiyor
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Sümer Holding, DMO, TCDD ve Hazine’ye ait 10 ildeki 14 taşınmazını ihale ile özelleştirecek.
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Sümer Holding, DMO, TCDD ve Hazine’ye ait taşınmazları satışa çıkardı. yapılan açıklamada ise taşınmazların 10 bin TL ile 5 milyon TL arasında geçici teminat bedellerine sahip olduğu bilgisine yer verildi. ÖİB tarafından Sümer Holding’e ait Balıkesir ve Samsun’daki taşınmazlar satışa çıkarılırken DMO’ya ait sadece İzmir’deki taşınmaz satışa çıktı.
TCDD’ye ait olan Mersin Kemalpaşa, Balıkesir Akçay, Denizli Çömeksaz, İstanbul Başakşehir, Balıkesir Akçay ve Zonguldak Karaelmas’taki taşınmazlar ihale sürecine girerken Maliye Hazinesi’ne ait Muğla Bodrum Konacık Köyü, İstanbul Maltepe, Aydın Didim ve Günübirlik’teki çeşitli özelliklerdeki taşınmazlarda ihale ile özelleştirilecek. Kapalı zarf ve pazarlık usulü ile yapılacak olan ihaleler için son teklif verme tarihi 28 Eylül.
Vakıfbank Manisa’da kaset fabrikası satıyor
Vakıfbank Manisa’daki Türkiye’nin en büyük organize sanayi alanlarından biri olan Manisa OSB’deki ana arter üzerinde yer alan 35 bin 340 metrekare arsa üzerinde kurulu cd, video kaset ve audio kaset üretim entegre tesisini satışa çıkardı.
Arsa üzerinde 21 bin 147 metrekare kapalı alanı olan fabrika için 13 milyon 890 bin TL bina ve makine bedeli isteyen Vakıfbank, fabrika ve müştemilatının satışı için 31 Ağustos tarihine kadar teklif alacağını açıkladı.
Kayabaşı, ‘30 Taksim Meydanı’ kazanacak
Kayabaşı’ndaki boş maden ocağının hafriyatla doldurulması ile bölge 30 Taksim Meydanı büyüklüğündeki 650 bin metrekarelik bir alan kazanacak.
Kayabaşı’ndaki maden ocağının doldurularak alan kazanılması için TOKİ’nin Haziran’da yaptığı ihale sonuçlandı. Yapılan ihalede Onur Yapı, Zirve İnşaat, Akport Madencilik ve Mat İnşaat iş ortaklığı ndan gelen 172 .6 milyon liralık teklifi uygun buldu.
İhaleyi kazanan iş ortaklığı Kayabaşı’ndaki eski taş ocağı çukurunun 4 yılda doldurulması karşılığında TOKİ’ye, KDV hariç 172 milyon 666 lira ödeyecek.
Paranın bir bölümü peşin ödenirken, geriye kalanı için 4 yıllık vade uygulanacak. TOKİ’nin para ödeyerek dolduracağı bir araziyi, üstüne para alarak doldurtmasıyla kasasına girecek olan parayla; 5 bin adet 45 metrekarelik 1 +1 yoksul konutu veya 24 derslikli 55 ilköğretim okulu, 270 sağlık ocağı ya da 50 bin seyirci kapasiteli yeni bir Seyrantepe Stadı yapılabiliyor. TOKİ’nin 60 bin konutluk projenin uygulanacağı Kayabaşı’ndaki boş taş ocağı çukuru doldurduktan sonra oluşan arazi, yeşil alan ve meydan olarak değerlendirecek. Taş ocağı çukurunun doldurulmasıyla ortaya çıkacak alan ve çevre arazilerin birleştirilmesiyle ortaya çıkacak bölge, Taksim Meydanı’nın 30 katı büyüklüğünde bir meydana dönüştürülecek.