EkonomiBinalarda risk tespiti merdiven altına indi

Binalarda risk tespiti merdiven altına indi

04.12.2012 - 15:29 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm süreci ile başlayan yapılardaki risk tespiti çalışmaları merdiven altına düştü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkili kuruluşu olan Tektaş Kentsel Dönüşüm İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, sağlam binalara çürük raporu veren yetkisiz firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Binalarda risk tespiti merdiven altına indi

Kentsel dönüşüm süreci kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmeyen şirketler, değerli bölgelerdeki binalara riskli yapı raporu vererek rant elde ediyor. Özellikle değerli bölgelerdeki fırsatçıların riskli yapı raporu hazırlatarak vatandaşların kandırıldığına dikkat çeken bakanlığın yetkili kuruluşu Tektaş Kentsel Dönüşüm İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, vatandaşların bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Risk tespiti için kat maliklerinden birinin tapuyla başvurmasının yeterli olduğunu belirten Hakan Çatalkaya, “Bina betonundan karot ile örnekler alınması, röntgen ile betonarme kolon – kirişlerden donatı okunması, binanın oturduğu alan için zemin etüdünün hazırlanması gibi teknik çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde; ‘bina sağlam’, ‘binada güçlendirme olmalı’ veya ‘bina yenilenmeli’ sonuçlarından birini belirliyoruz. Bakanlık bu raporu 10 günlük bir süreçte inceliyor. Bakanlık gerekli incelemelerini yaptıktan sonra, eğer bina riskli ise tapuya bir yazı gönderiyor. Kat maliklerinin hepsine binanın riskli olduğuna dair bir yazı geliyor” ifadelerini kullandı.

Kat maliklerinin bu yazıyı aldıktan sonra 15 gün içinde itirazda bulunabileceklerini belirten Çatalkaya, “İtiraz halinde, yasa kapsamında belirlenen üst kurul raporu inceliyor ve binaya bakarak bir kanaat geliştiriyor. Onlar raporun doğru olduğunu tespit ettikten sonra, artık mahkeme yolu ile yürütmeyi durdurma ortadan kalkıyor. Avrupa’da da sistem bu şekilde işliyor. Bakanlık maliklere 60 gün süre veriyor ve çoğunlukla ortak bina karar protokolü istiyor. Bu sayede Bakanlığın kredi ve kira olanaklarından yararlanılması sağlanıyor. 2/3 çoğunluk sağlanamazsa, Bakanlık bina sakinlerini ortak bir karar almaları için uyarıyor, aksi durumda azınlık (1/3) kat maliklerin hisseleri açık arttırma ile çoğunluk (2/3) kat maliklerine satışa sunuluyor, satılamayan kısım ise devletçe kamulaştırılıyor” dedi.

Yazarlar