03.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan
Gayrimenkul yatırımları, arazi fiyatları yüksek olsa da kentin merkezine kaymaya devam ediyor. Bu kapsamda İstanbul’un en değerli yerlerinden biri Beyoğlu’nun Haliç’e bakan kısmı kentsel dönüşümün yeni yıldızı oldu.
Turizmin, kültürel faaliyetlerin, eğlencenin ve ticaretin kalbinin attığı bu bölgede Taksim’den Tarlabaşı’na, Dolapdere’den Piyalepaşa’ya kadar olan bölgede firmalar proje geliştirmek için birbiriyle yarışıyor.
Bölge, özellikle ulaşımın merkezi. Bunun dışında önemli müze ve kongre merkezleri de burada hayat bulmuş durumda. Otellerin de en yoğun olduğu bölge olan Beyoğlu’nda kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Beyoğlu’nda projelerin yükseldiği alanların hepsi kentsel dönüşüm alanı. Bölgede dönüştürülmesi planlanan alan 1 milyon metrekareyi aşıyor.
Kültür-sanat merkezi
Haliç’te eski sanayi arsalarının dönüşümü ile yapılan Haliç Kongre ve Kültür Merkezi, Feshane, Santral İstanbul, Rahmi Koç Müzesi, Minia Türk, Açıkhava Müzesi gibi önemli kamu ve özel sektör yatırımları bulunuyor. Koç Grubu, Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat müzesini açmak üzere inşaat çalışmalarını hızlandırdığı projesini 2016 yılında açmayı hedefliyor. İngiliz Grimshaw Architects’in tasarladığı proje, 50 milyon euro’luk yatırımla Dolapdere’deki eski Otokoç binasının yerinde yükseliyor. Acıbadem Hastaneler Grubu ise yeni hastanesini Taksim’de hayata geçirdi. Yanısıra Dolapdere’den başlayıp Taksim’e, Elmadağ’a kadar önemli otel yatırımları her geçen gün hayat buluyor. Genel olarak butik otel konseptiyle yükselen projelerin yanında CVK’dan Hilton’a, Ramada’dan Dora’ya kadar büyük ölçekli yatırımlar da yapıldı.
Belediye el attı
Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazandığı bölgede en büyük desteği Beyoğlu Belediyesi veriyor. Örnektepe dönüşümünü üstlenen belediye, Okmeydanı dönüşümünde de yüzde 90 oranla yükü üzerine aldı. Yazıcı, dönüşüm çalışmalarını bölge bölge ayırarak şu bilgileri verdi:
“Bunlardan biri Örnektepe - Sütlüce Bölgesi olarak bilinen, toplam 28 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek. Şüphesiz ki bölgenin en önemli projeleri arasında, Haliç Yat Limanı projesi gelmektedir. Karma proje olarak düşünülen proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, otel kompleksi, ofis, rezidans, apart üniteler, perakende dükkanları, kongre ve sergi merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, 1000 kişilik cami ve otopark alanları inşa edilecek. Özellikle çok sayıda otelin yer alacağı belirtilen proje alanı Kasımpaşa Divanhane Binası’ndan başlayarak, Hasköy’e kadar uzanan sahil şeridini kapsayacaktır. Geliştirilecek projede tescilli eserlerin asıllarına uygun olarak restore edileceği projede yeni binalar da yapılacak.”
Haliç manzarası prim yapıyor
Piyalepaşa Bulvarı ve Bilgi Üniversitesi’nin yer aldığı Dolapdere Caddesi’nin otel yatırımcılarını çekmeye başladığını belirten Yazıcı, dönüşüm etkisinin bu bölgede de yoğun olarak yaşandığını dile getirdi. Yazıcı, “Bölgede deniz manzarasına sahip Haliç’e sıfır arsalar yoğun talep görüyor. Özellikle Haliç’e sıfır konumlarda bulunan arsaların fiyatlarının milyon dolarlara ulaştığı bilinmektedir. Son günlerde Kuveytli yatırımcılar özellikle otel projeleri geliştirebilecekleri arsa arayışında” dedi.
Kentsel dönüşümle yeniden revaçta!
Bölgeye pek çok büyük firma da çoktan adım attı. Dap Yapı ‘Taksim Petek’ projesini hayata geçirirken, Ofton İnşaat ‘Elysium Soul Beyoğlu’ projesinin lansmanını yaptı. Yeni proje için de bölgede yer bakan Ofton, bu alanda proje geliştirmeyi sürdüreceğini açıkladı. Polat Holding ise Piyalepaşa Gayrimenkul firmasıyla İstanbul’un en büyük dönüşümlerinden birini Piyalepaşa’da hayata geçiriyor. Çalık Gayrimenkul ‘Tarlabaşı 360’ projesiyle Tarlabaşı’nda kentsel dönüşümü sürdürüyor. Daha önce Akdağlar’ın ofis yatırımı yaptığı bölgede, ulaşımın çeşitliliği nedeniyle ofis projeleri de hızla yükseliyor. Her fırsatta bölgenin merkez olması nedeniyle yer baktığını açıklayan Aşçıoğlu İnşaat başta olmak üzere pek çok büyük yatırımcı yeni yer arayışlarını sürdürüyor.