25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
HANİFE ŞAHİN
Bayram tatili için herkes yollara döküldü. Bayramlarda en çok ihtiyaç olan ise tatil yanında iletişim. Bayramda hem yurtiçi hem de yurtdışında tatile çıkanların fatura şoklarıyla karşılaşmamaları için dikkat etmesi gerekenler var.
Akdeniz, Trakya, Doğu Anadolu gibi sınır bölgelerde tatil yapanların cep telefonlarının diğer ülke operatörlerine geçtiğini farketmemeleri fatura sürprizi yaşamalarına neden olabiliyor. Bu durumda operatörlerin de abonelere uyarı mesajı gönderme zorunluluğu var. Ancak siz yine de işinizi şansa bırakmayın. Sınır ve kıyı bölgelerinde tatile giderken telefondan operatör seçimini otomatik yerine manuel olarak yapın.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da tüketicilere bu konuda önerilerde bulundu. Abone tarafından kullanılan telefon hattı uluslararası dolaşım hizmetine açılmadığı müddetçe diğer ülke şebekeleri kullanılamıyor. Ancak hattın uluslararası dolaşım hizmetine açık olması durumunda kıyı veya sınır bölgelerindekilerin yurtdışındaki işletmecilerin şebekesi üzerinden hizmet alma ve bu durumda yüksek faturalarla karşılaşma ihtimalleri bulunuyor.
BTK tarafından işletmeci uygulamaları yakından takip ediliyor. Bu çerçevede kullanılan teknik sistemlerle sınır bölgelerinde telefon diğer ülke operatör şebekesine geçmek için istek gönderdiğinde, bu istek ‘Border Roaming Gateway’ teknolojisiyle belli kurallar çerçevesinde inceleniyor ve sınır bölgelerinde roaming yapıldığının değerlendirilmesi halinde abonenin belirli bir süre yurtdışı operatöre geçişine engel olunuyor. Böylece sınır bölgelerinde teknik imkanlar ve coğrafi koşullar gibi nedenlerle abonenin isteği dışında komşu ülke operatörlerinden hizmet alması engellenmiş oluyor.
Basit önlemler
Tatil için yurtdışını tercih edenlerin de yüksek faturalarla karşılaşmamak adına dikkat edebilecekleri noktaları toparladık.
- Yurtdışı paketleri: Operatörünüzün sunduğu yurtdışı paketlerine bir göz atın. Operatörlerin çoğu buradaki tarifenizi başka bir ülkede de günlük belli ekstra ücret karşılığı kullanabilmenizi sağlıyor. Ya da yurtdışında kullanmak için ek paket seçenekleri sunuyor.
- Mobil veriyi kapatın: Özellikle yurtdışına seyahat edenler telefonlarındaki ‘mobil veri’ ayarını kapatarak istekleri dışında dosya indirimi ve güncellemeler nedeniyle gelebilecek şok fatura riskinden kurtulabilir. Farkında olmadan mobil internet kullanımının önüne geçersiniz.
- Kablosuz ağlar arayın: Wi-Fi yani kablosuz ağı olmayan otel ya da restoran kalmamış durumda. Çoğu da istenilen hızlara sahip. Yurtdışından ücretsiz Wi-Fi’dan en üst düzeyde yararlanmak için cep telefonunuzun mobil veri ayarını kapatın. Ya da doğrudan uçak moduna alarak sadece Wi-Fi’dan yararlanın.
- Gitmeden önce indirin: Tatile çıkmadan önce ihtiyaç duyabileceğiniz mobil uygulama, kitap, film, müzik, harita, şehir rehberi gibi gerekli şeyleri telefon ya da tabletinize indirin. Böylece tatilde internet kullanarak bu işlemleri yapmak zorunda kalmazsınız. Çevrimdışı kullanılabilecek harita ve navigasyon uygulamalarını seçmeye özen gösterin.
- Sim kart satın alın: Cep telefonunu yurtdışında kullanmak isteyen ancak roaming ücreti ödemek istemeyenlerin diğer bir seçeneği de gittikleri ülkelerde bir ön ödemeli sim kart almaları. Böylece ne kadar ödediğinizi bilerek iletişim ve internet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ancak telefonunuzun sim kart kilidi olmadığından emin olun.
- Veri takibi yapın: Bu konuda pek çok mobil aplikasyon var. Onlardan birini indirerek ne kadar veri tükettiğinizi takip edebilirsiniz. Limitinizi aştığınızda bu uygulamalar size uyarı da gönderiyor.
- Online zamanı azaltın: Tatile gittiniz biraz çevrenizle ilgilenin. Online olduğunuz zamanı azaltarak internet paketinizin bitmesine de engel olabilirsiniz hem de tatilinizden daha fazla zevk alırsınız.
Baz istasyonu kapasitesi arttı
Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sınırlarda yapılan ölçümlerle baz istasyonlarının kapsama alanları arttırılmaya başlandığını aktarrak, “Karşılıklı olarak Türkiye’deki ve komşu ülkelerdeki baz istasyonları kontrol edilerek, yurt dışı operatörlerin baz istasyonları sınırlarımıza girdiğinde kapasitemiz arttırılıp, vatandaşlarımızın kullanmakta oldukları yurt içi operatörlerinde sinyal almaya devam etmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Yurt içi mobil operatörler, BTK’nın yönlendirmesi ile kapasitelerini komşu ülkelerin seviyelerine çıkararak sorunun çözümüne katkıda bulunuyorlar. Alınan ek önlemler kapsamında 10 dakika boyunca Türkiye’deki baz istasyonlarına bağlı kalınmasını sağlayan “roaming gateway (roaming kapısı)’ teknolojisi ile anlık yaşanabilecek komşu ülkelere bağlantı durumunun da önüne geçilmiştir” dedi.
YENİ ÜRÜN
Casper, oyun bilgisayarı serisi Excalibur’u yeni modellerle güçlendirmeye devam ediyor. Yeni güncellemeler alan ailenin 15.6 inç ekranlı en yeni modeli ise Excalibur G600serisi oldu. Excalibur G600 modeli NvidiaGeForce 6GB GTX 1060, 192 bit GDDR5 ekran kartı seçeneği ile 3 kat daha fazla performans sağlıyor.
İkinci seçenek olan Excalibur G650 modeli deNVIDIA GTX 4GB 1050 128 bit GDDR5 ekran kartı ile geliyor. Excalibur G600 serisi, Full HD 15.6 inç ekranı ile 1920x1080 piksel çözünürlüğü ve 300 nit parlaklığı ile çok net ve canlı görüntülerle üst düzey oyun keyfi sunuyor. Turbo termal fan en zorlu uygulamalarda bile cihazın ısısını optimum seviyede tutarak performanstan ödün vermiyor. Excalibur G600, en güçlü yedinci nesil Intel Core i77700HQ işlemci ile performans sınırlarını zorluyor. Yeni nesil ekran kartının bir diğer özelliği ise, VR yani Sanal Gerçeklik oyunlarını desteklemesi. Uygun donanımla bu oyunları da oynatabilen Casper Excalibur G660, oyun severlere yeni deneyimleri sunuyor. Excalibur G650 modelinde kullanılan 4GBGeForce GTX 1050 ekran kartı ise e-sport oyuncularına yönelik ekran kartı performansı sağlıyor.
E-TİCARET
YENİ AÇILIŞ