EkonomiBankacılıkta bulut devrimi

Bankacılıkta bulut devrimi

14.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yerli verinin yurt dışına taşınmasını engellemek için atılan adımlara bir yenisi eklendi. Finansal şirketler artık ‘yurt içindeki veri merkezlerinde’ bulut hizmeti alabilecek. Türkiye, ABD’den büyük veri yatırımı çekebilir.

Bankacılıkta bulut devrimi

EKONOMİ SERVİSİ - Son dönemde uygulanan politikalarla öne çıkan “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak” vizyonu çerçevesinde atılan adımlar devam ediyor. Merkez Bankası’nın 1 Aralık’ta yayımlanan yeni tebliği sonrası; Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar ve ödeme kuruluşlarının, bulut (cloud) tabanlı hizmetlerini, yurt içinde veri merkezi yatırımı bulunan şirketler üzerinden sağlayabilmesinin önü açıldı.

Haberin Devamı

Bu yolla bir yandan Türkiye’de kurulmuş veri merkezi yatırımları desteklenirken; diğer taraftan bu merkezlerden sunulan bulut bilişim ve diğer hizmetler sayesinde Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmaya devam etmesi hedefleniyor. Sektör kaynakları, yeni tebliğ sonrası dünyada bulut bilişim pazarının ABD’li üç büyük oyuncusu olan Microsoft (Azure), Amazon (AWS) ve Google’ın (Cloud) Türkiye’deki milyar dolarlık finansal hizmetler pazarında yer almak için yeni yatırım kararı alabileceğini ifade ediyor.

Yeni dünya düzeni

Bugüne kadar, yaptıkları yüz milyonlarca dolarlık altyapı yatırımıyla kurdukları veri merkezi şebekeleri üzerinden bilişim hizmetlerini sağlayan bankalar ve ödeme şirketleri, bu yeni kararla birlikte dijital dönüşüm ve çeviklik kazanmanın yanı sıra maliyet tarafında da önemli avantaj sağlayacak. Ayrıca bu karar, pandemi döneminde sektörün dijitalleşme ve yerlilik adına önünün açılması tarafından da önem kazanıyor. Sektör temsilcileri, yeni tebliğin bulut bilişim alanında önemli fırsatlar yaratacağını belirtiyor. Yeni kararla, bankalar ve ödeme kuruluşları her türlü veriyi işlemek, saklamak ve iletmek için bir dış hizmet olarak yurt içinde tesis edilmiş bulut bilişim hizmetlerini kullanabilir duruma geldiler. Bu ise özel bulut (private cloud) hizmet modeli ile mümkün olabilecek. Yani kurumlar sadece kendilerine tahsis edilmiş donanım ve yazılım kaynakları üzerinden özel bulut hizmeti alabilecek. Bu gelişmenin de bulut bilişim pazarının büyümesine önemli katkı sağlayacağı ve büyüme oranlarını katlayacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

390 milyon dolarlık pazar

Sektör temsilcileri, pandemi döneminde çeviklik ile fark yaratan teknolojilere ve çözümlere duyulan ihtiyacın arttığına işaret ederken, bu teknolojilerin başında bulut bilişim teknolojilerinin geldiğini ifade ediyor. IDC Türkiye’nin ‘Bulut Tahmin Raporu’nda yayımladığı son verilere göre, Türkiye’de 2020 yılında toplam bulut bilişim harcaması 317 milyon dolar iken, 2021 yılı toplamında yüzde 21 büyüme ile 390 milyon dolara yakın bir seviyeye çıkacak. 2025’e kadar projeksiyon ise her yıl ortalama yüzde 25’lik pazar büyümesine işaret ediyor. Öte yandan, yeni mevzuat ile topluluk bulutu modeline de yeşil ışık yakıldı. Topluluk bulutu aynı alaka ve endişeleri (güvenlik, uyum, yargı gibi) taşıyan özel bir topluluktaki çeşitli organizasyonlar arasında altyapının paylaşılması anlamına geliyor.