EkonomiBakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT ile ilgili yeni mesaj!

Bakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT ile ilgili yeni mesaj!

13.10.2022 - 11:46 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin asgari ücret artışıyla ilgili ve EYT çalışmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Forumu'nda asgari ücrete ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Bilgin konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

KAYIT DIŞI İSTİHDAM İLE MÜCADELEDE BEYAZ BAYRAK UYGULAMASI HANGİ AŞAMADA?

"Önemli bir katkısı olacak. Sosyal ortaklarımızla birlikte Türk İş, DİSK, HAK-İŞ ile birlikte görüştük. Türkiye’de binlerce şirket var. Bu şirketin verilerini analiz ettik. Proje tamamlandı. Bir şirketin bir üyesi daha var ana şirket İstanbul’da ona bağlı şirketler Anadolu’da onun vergi borcu çıkıyor onu çıkarıyoruz. Sendikalar olacak, örgütlü olacak, vergi borcu olmayacak. Şirket sayısını belirledik. Güzel bir törenle kamuoyuna paylaşacağız.

Beyaz bayrak bir işletmeler vergisini veren işçisine saygı duyan bir işletme, ona bir pozitif ayrımcılık getireceğiz. Yemek paralarından sosyal yardımlardan vergiyi kaldırdık. Benzer uygulamaları o işyerlerine de koyacağız. Onların da bir ödülü hak ettiğini düşünüyorum onu da yapacağız.

Haberin Devamı

EYT VE ASGARİ ÜCRET MESAJI

Enflasyonun asgari ücret üzerindeki tahribatını bitirecek düzenlemeyi Aralık ayında yapacağız. Kayıt dışı istihdam konusunda dikkat eden şirketlere kamu destekleri vereceğiz.

Çalışma hayatında sosyal barışı önemsiyoruz. İşbirliği içinde sorunların daha kolay çözülebileceğine inanıyoruz. Sorunların üzerine gidiyoruz. Kamu çalışanlarıyla ilgili 3600 sorunu vardı, onu çözdük. Tüm kamu çalışanları ve emekli olacakları kapsayan toplumsal adalet duygusunu getiren sistemi yaptık. Önümüzdeki günlerde yıllardır Türkiye'de çalışma hayatında sendikaların önemli taleplerinden biriydi, geçici işçiler sorunu, onu çözmek üzereyiz. Asgari ücretle ilgili düzenlememiz var.

EYT'lilerle ilgili Aralık ayı içinde kapsamlı, bütün sorunları aşmaya yönelik düzenleme yapılacak. Aralık ayı başında yapılacak. Çok detaylı bir çalışma, her insanın özel durumu var. Primler araştırılıyor, özelliklere bakılıyor. Endişeleri giderecek şeffaf düzenleme yapılacak. Ücretlerin enflasyon karşısındaki kaybı kaldıracak, toplu pazarlık sistemiyle demokrasiye katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu sene gerçekleştirirsek görevimizi yapmış sayacağız. Çalışanlar ve emekliler memnun olacaklar."

1.5 MİLYON KİŞİNİN FAYDALANMASI BEKLENİYOR BU SAYI DOĞRU MU? 

Haberin Devamı

Öte yandan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında anlattı. Kaya şu ifadeleri kullandı:

“8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan SGK’lı Bağkur’luların toplam sayısının ne kadar olduğuna bakmak lazım. Hem SGK hem Bağkur’lu sayısını hesap ettiğimiz zaman 4.5 milyona yakın bir sigortalıdan söz ediyoruz. 

EYT kapsamına ileriki yıllarda adım adım 4.5 milyon sigortalının dahil olması söz konusu olacak. Şu an halihazırda yasa yürürlüğe girdiği taktirde 1.5 milyon sigortalının emekli olmasını bekliyoruz. Ancak belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. 

8 Eylül 1999 öncesi sınırını koyduk buna kadınlar ve erkekler de dahil. Şimdi 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olabilmek için erkek sigortalıların 25 yıl hizmet süresini tamamlaması gerekiyor. 1997 yılının 10. Ayının 13’ünden önce sigortalı olanlar 25 yıl sigorta süresini tamamladıkları için emeklilikte yaşa takılan konumundadır. 

Haberin Devamı

Kadınlarda 20 yıl hizmet süresi olduğu için 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan tüm kadınlar EYT’li demektir. 23 Kasım 1995 tarihi öncesi sigortalı olan erkek adayın yaş şartı 55. 55 yılı doldurduysa ve 25 yılı da doldurduysa emekliliğe sevk edilir. Bu 55 değil de 53 ise emeklilikte yaşa takılan demektir. Dolayısıyla prim gününü ve hizmet yılını tamamlamak için 2 yıl beklemek zorunda. 

Kadınlarda ise durum farklı 23 Mayıs 1995 tarihinde sigortalı olmuşsa 20 yıllık hizmet süresi ve yaşı da tamamladıysa emekli olma imkanına sahip. 15 yıllık sigortalık süresi ve 3600 gün sayısı diyoruz. Kadınlar 58 yaşında erkekler de 60 yaşında emekli olmaları söz konusu. Emeklilikte yaş şartı kaldırıldığında bu şartları yerine getirenlerin de emekli olma şansı söz konusu olacak.”