25.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman
Gayrimenkul sektörünün en köklü şirketlerinden biri olan Eston Yapı, 400 milyon dolar değerindeki Eston Deniz ve Eston Şehir projelerinde inşaatları sürdürüyor.
Eston Yapı Genel Müdürü Ali Cenk Dönmez, toplamda 700 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projelerin Türkiye’nin en büyük ölçekli projeleri arasında bulunduğunu anlatarak, yeterli büyüklükte ve uygun fiyatlı arsanın olmaması nedeniyle artık bu ölçekte projeler yapmanın çok zor olduğunu vurguladı.
Dönmez, Eston Yapı’nın bahçeli ev yapımında uzmanlaştığını anlatarak, “İnsanlar gelir seviyesi arttıkça bahçeli evlerde yaşamak istiyorlar. Bu durumda da bizi tercih ediyorlar” dedi.
Alçak katlı olması, deprem güvenliği, yaz ve kış bahçeleri nedeniyle bahçeli konutların özellikle aileler tarafından tercih edildiğini anlatan Dönmez, “Gelirini artıran aileler bize geliyor. Diğer taraftan ise yüksek katlı binalarda oturanlar da bahçeli evlere dönüyor” diye konuştu.
M2’si 3 bin 200 lira
Ali Cenk Dönmez, inşa ettikleri bahçeli evleri uygun fiyatla tüketicilerle buluşturduklarının altını çizerek, “Metrekaresi 3 bin 200 liraya bahçeli evler satıyoruz. Bunlar çok makul fiyatlar muadil projelere göre iki projemiz de fiyat avantajına sahip. Bu fiyatlardan daireler satılıyor” diye konuştu.
Bahçeli evlerin uygun fiyatlı olmasının yanı sıra oldukça ergonomik olduğunu ifade eden Dönmez, aidatları da düşük tutmaya çalıştıklarını vurguladı. İnşaatı tamamlanan etaplardaki site aidatlarının 1.5-2 lira arasında olduğunu dile getiren Dönmez, “İnşaat tamamlandıktan sonra 2 yıl boyuna siteyi biz yönetiyoruz. Daha sonra ise kat maliklerine yönetimi devrediyoruz” dedi.
KDV’den etkilenmedi
Ali Cenk Dönmez, iki projenin de yeni KDV artışından etkilenmediğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“İki projeyi yaptığımız bölgedeki arsa değerleri 500 liranın altında. Bu nedenle 150 metrekareden daha küçük konutlarda yüzde 1 KDV ödenecek. Ayrıca iki bölge de rezerv konut alanı olarak görünüyor. İlerde arsanın metrekare değerleri artsa bile kentsel dönüşümde rezerv alan ilan edilmesi nedeniyle burada yapılacak konutlar KDV’den muaf olacak.”
KDV artışının sektörün geleceği açısında ise çok da iyi olmadığının altını çizen Dönmez, “Herkes geleceğe karamsar bakıyor. Artış kademeli olabilirdi ya da ilk konutunu alanlara yüzde 1 olarak uygulanabilirdi. Fakat olmadı. Piyasa da bu nedenle tıkandı” görüşünü dile getirdi.
Profesyonel ekip kurdu
Ali Cenk Dönmez, bahçeli evleri teslim ettikten sonra da hizmet vermeye devam ettiklerini anlatarak, bu kapsamda satış sonrası servis müdürlüğü kurduklarını söyledi.
Profesyonel ekiplerin görevlendirildiği bu departmanın müşterilerden gelen şikayet ve istekleri kayda girip anında çözüm sunduklarını anlatan Dönmez, “Bu kapsamda bizden konut alan müşterilerimize 2 yıl boyunca servis garantisi sunuyoruz. Olabilecek her türlü eksikliği ve şikayeti giderip müşteri memnuniyetini artırıyoruz” dedi.
350 ev satışa çıkacak
Eston Yapı’nın İstanbul Bahçelievler’de 200 bin metrekarelik inşaat alanında oluşan Şehir projesinde yüzde 30’unun inşaatı tamamlandı. 800 bağımsız bölümün tamamlandığı projede 2 bin 500 konut daha yapılacak. 2 etap konutların şubat sonunda teslim edileceği projede diğer etapların da inşaatı devam ediyor. 6 ve 7’nci etabın satışa çıkarılmasının planlandığı Eston Şehir’de 350 yeni konut satışa sunulacak.
245 evi teslim edecek
İstanbul Yakuplu’da inşa edilen Eston Deniz projesi ise 500 bin metrekarelik inşaat alanında oluşuyor. Projenin Kalyon Vadisi’nin 3 ve 4. etabı tamamlanırken, yılsonunda 245 konut daha teslim edilecek. Projede yer alan Limon Mahallesi haziran ayında satışa çıkacak. 1,2 milyon metrekarelik alanda yaklaşık 5 bin konuttan oluşması planlanan proje 1.5 km sahili ve marinası ile dikkat çekiyor.
TOKİ, şehir merkezlerindeki lojmanları ihaleye çıkaracak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Maliye’nin Ankara Oran’daki lojmanlarını ekonomiye kazandıracak. Bu kapsamda TOKİ, lojman arazisi için arsa karşılığı gelir paylaşımı modeliyle ihaleye çıkıyor. İhale, yerli, yabancı inşaat firmalarına ve bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimlere açık olacak, ancak uluslararası bir ihale niteliğinde sayılmayacak.
TOKİ’den yapılan açıklamada, şehir merkezlerinde, bürokratlara tahsisli lojmanların ekonomiye kazandırılması için ilk adımın Maliye Bakanlığı’na ait lojmanlarla atıldığı belirtildi. Açıklamada, TOKİ’nin lojmanların ekonomiye kazandırılması için “Arsa karşılığı gelir paylaşımı” ihalesinin ilk oturumunun 11 Şubat 2012’de yapılacağı ifade edildi.
182 bürokrat oturuyordu
Maliye Bakanlığı’nın, kamunun elindeki lojmanların ekonomiye kazandırılması amacıyla, ilk adımı bünyesindeki lojmanları TOKİ’ye devrederek attığının kaydedildiği açıklamada, “Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile TOKİ arasında imzalanan protokol kapsamında, Başkent’in gözde yerleşim yeri Oran’daki Atakent Devlet Mahallesi’nde bulunan 182 bürokratın ikamet ettiği lojmanlar TOKİ’ye verildi. Söz konusu lojmanlar, Turan Güneş Bulvarı’na paralel ve eski milletvekili lojmanlarının bulunduğu alan üzerine inşa edilen Park Oran Konutları’nın hemen yanı başında bulunuyor” denildi.
Açıklamada, Maliye bürokratlarının nerede kalacakları da belirtildi. Buna göre, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün Atakent Devlet Mahallesi’ndeki lojmanlarında ikamet eden bürokratlar için TOKİ’nin orta gelir düzeyindeki vatandaşlar için inşa ettiği Yapracık projesinden konutlar alındı. Bürokratlar Yapracık konutlarına yerleştirilebilecek.
İhalenin ilk oturumunun 11 Şubat 2013’te saat 14.30’da TOKİ’nin Ankara Bilkent’teki merkez binasında gerçekleştirileceğinin kaydedildiği açıklamada, “Emsale esas toplam inşaat alanının 61 bin 460 metrekare emsal 2.00 olan arsanın ‘arsa satış karşılığı gelir paylaşım modeli’ kapsamında ihalesinin gerçekleştirilmesiyle kamuya önemli gelir sağlanacak” denildi.
Rezidanslar yapılabilecek
Özel proje alanında, iş merkezleri, ofis, büro, alışveriş merkezi, çok katlı mağaza, çarşı, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültürel tesisler, otel, motel, özel yurt ile rezidans gibi konaklama tesisleri, restoran, kafe, lokanta, özel spor tesisleri, yönetim binaları, banka ve finans kurumları yer alabilecek. İhale, “Satış, Devir, İntikal, Kiraya verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği” kapsamında açık ihale usulü ile yapılacak.
Akbank kentsel dönüşüm kredisi için protokol yaptı
Tüketicilerin ihtiyaçlarına en hızlı ve en kaliteli şekilde finansal çözüm geliştirmeyi amaçlayan Akbank, kentsel dönüşüm konusunda da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm kredilerine uygulanacak faiz desteği hakkında protokol imzalayan Akbank, konu hakkında belediyeler, müteahhit firmalar ve diğer paydaşlar ile olan çalışmalarına hızla devam ediyor.
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, kentsel dönüşüm konusunda belediyeler ve müteahhit firmalar ile çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, şunları söyledi:
‘Baharla birlikte projeler başlar’
“Hem yerel yönetimler hem de Bakanlar Kurulu kararlarıyla yasa kapsamında belirlenen riskli alanlardaki kentsel dönüşüm faaliyetlerinde aktif rol alıyoruz. Bahar aylarına girilmesi ile pek çok kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu kapsamda, kredilendirme konusunda hazırlıklarımız tamam. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzaladığımız protokol ile de, yasa kapsamında devletin sağlayacağı yüzde 4 oranındaki faiz desteği ile tüketicilere avantajlı oranlarla kredi kullandıracağız.”
Türkiye’deki konut projeleri ‘yeşillenecek’
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye’deki yeşil binaların son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de Ocak 2012 itibarıyla 22 sertifikalı yeşil bina, 70’e yakın da sertifika adayı bina bulunduğunu anımsatan Sur, Ocak 2013’te ise 45 sertifikalı, 150 de sertifika adayı ”yeşil bina” olduğunu kaydetti.
Sur, Türkiye gibi yapı stoğu 19 milyon olan bir ülkede, 195 bina az gibi görünse de sertifikalı “yeşil binaların” artış ivmesi göz önüne alındığında sektörün hızla büyüdüğünün ortaya çıktığını dile getirdi. Sur, “Büyümenin nedeni hem konunun güncelliği hem de inşaat sektörünün çevre dostu uygulamalara yönelmesidir. Türkiye’deki örneklere baktığımız zaman birçok firmanın yeşil binalara yöneldiği ve projeleri için sertifika aldıkları görülür” diye konuştu.
‘Yeşil bina pazarı büyür’
Türkiye’de yeni binaların çevre dostu bina kriterlerine göre inşa edilmesi ve mevcut binaların da bu kriterlere uygun dönüştürülmesiyle hem çevreye zararın azalacağını hem de büyük oranda tasarruf edileceğini belirten Sur, şunları söyledi:
“Ülkemizde inşaat sektörünün ekonominin lokomotif sektörü olduğu ve yeşil binalara duyulan ilginin her geçen gün arttığı dikkate alınırsa, yeşil bina pazarının Türkiye’de hızla büyüyeceği öngörülür. Ülkemizde Avrupa Birliği Enerji Performansı Direktifi’ne (EPBD) paralel yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ve binalarda enerji kimlik belgesi uygulaması da yeşil bina hareketi için önemli bir dönüm noktasıdır.”
Osmanlı mimarisiyle en iyi rezidans seçildi
Delmar Yapı tarafından Kurtköy’de hayata geçirilen ‘Elit Grand Palas’ projesi ödül aldı. ‘Dünya Gayrimenkul Oskarları’ olarak bilinen ve 78 ülkeden 7 binin üzerinde projenin yarıştığı International Property Awards’ta ‘Dünyanın En iyi Rezidans Projesi’ ödülünü alan Elit Grand Palas, yarışmada konut kategorisinde alınan tek ödülün sahibi oldu.
Osmanlı mimarisi eserlerinden ilham alınarak tasarlanan proje, 130 milyon liralık yatırım bedeline sahip. Stüdyo 1+1 ve 2+1 olmak üzere toplam 532 konuttan oluşan Elit Grand Palas, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 1 kilometre mesafede olması yakınlığı ile de dikkat çekiyor.
% 1 KDV’nin yanına % 1 peşinatı ekledi
İstanbul’un önemli semtlerinden Kartal’da inşa edilen Çukurova Tower’da yeni bir kampanya başladı. Yüzde 1 peşinatla ev satılan projede, peşinatın yüzde 12’si bir yıl sonra, diğer yüzde 12’lik kısmı ise iki yıl sonra teslim sırasında ödeniyor. Kalan yüzde 75’lik kısım içinse özel faiz oranlarıyla ve 120 aya varan vadelerle kredi alınabiliyor. Projenin yüzde 1’lik KDV diliminde olduğunu hatırlatan Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kara, bu avantaja bir de yüzde 1 peşinatı eklediklerini söyledi.
Stüdyodan 3+1’e kadar, dokuz farklı tipte 253 konut ve sosyal yaşam alanlarından oluşan Çukurova Tower’da büyüklükleri 42 metrekare ile 169 metrekare arasında değişen daire seçenekleri mevcut.
Kentsel dönüşüme uzmanlardan destek
Mühendislik ve yapı laboratuvarı alanında hizmet veren AKS İnşaat, kentsel dönüşüme uluslararası geçerliliğe sahip yöntem ve ekipmanlarla destek vermeye başladı. AKS İnşaat Yapı Laboratuvarları Genel Müdürü İnşaat Mühendisi Oğuzhan Sönmez Kaya, vatandaşların küçük fedakârlıklarla can ve mal kayıplarının önüne geçebileceğini söyledi.
Dönüşüm projelerinde ilk işlemin hasarlı bina tespiti olduğunu anlatan Kaya, “Hasarlı binalarda gözle görülen yapı bozuklukları olabildiği gibi, yüksek risk taşıyan pek çok binada gözle fark edilemeyecek sorun olabiliyor. Bu binaların sağlıklı bir şekilde tespiti için binanın mevcut durum çalışması, beton kalitesi ve donatı testlerini vermesi gerekiyor” dedi.
Dünya mobilyacıları İstanbul’da bir arada
Mobilya Yan Sanayi ve İç Tasarım Tedarik Fuarı ZOW, dünyanın her köşesinden iş bağlantıları amaçlı gelen sektör liderlerini buluşturdu. Oldukça geniş bir coğrafyadan, özellikle de Avrupa ve Uzak Doğu’dan gelen katılımcı firmalar, fuarda kendi bölgelerindeki son gelişmeleri Türk üreticilerle paylaştı.
Katılımcı olarak ZOW İstanbul’da bulunan 66 yabancı firmanın yanı sıra Kenya, Sudan, Nijerya gibi yeni pazarlardan ve Rusya, Irak gibi iş bağlantılarımızın her geçen gün arttığı ülkelerden gelen ziyaretçiler fuarın başarısının önemli bir göstergesi oldu.