09.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan - Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için hibe desteği verilecek. Bu kapsamda atıl veya nadasa bırakılan arazileri üretime kazandıranlar, iklim değişikliğini dikkate alarak hububat, bakliyat ve yağlı tohum üretimini geliştirenler hibeden faydalanabilecek.
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazileri, uygun münavebe planı (ekim nöbeti) ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle tarımsal üretime kazandırmak, iklim değişikliğini dikkate alarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirmek için hibe verilecek. Ayrıca işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak, birim alandan elde edilen verimi artırmak için de hibe yöntemi uygulanacak.
Yatırım konularına göre hibe oranları, proje toplam bedelinin azami yüzde 75'i olabilecek. Hibe ödemeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hazırlanan ve bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik yatırım projelerini kapsayacak.
Gelecek hasatları etkiler
İklim krizi ile kendini gösteren gıda güvenliği ve yerli üretimin önemi, pandemiyle birlikte yaşanan küresel tedarik sıkıntıları, ülkelerin stok tutma eğilimi ele alındığında ciddiyetini bir kez daha gösterdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamı ise tüm dünyada bu sorunları daha da ileriye taşıdı. Bu kapsamda yurt içinde de özellikle bu ülkelerden ithalatı yapılan buğday, ayçiçeği, yem hammaddeleri başta olmak üzere çeşitli ürünlere yönelik endişeler oluştu.
Gıda güvenliği ve fiyat istikrarı adına kısa vadede denetlemelerin artırılması, stokçulara verilen cezaların yükseltilmesi gibi sistemler izlendi. Uzun vadede ise tarım arazilerinin çok parçalı hisseden ve miras yoluyla bölünmeden kurtarılarak üretime kazandırılması, hazine arazilerinin üretime açılması gibi yöntemler izleniyor. Bu kapsamda hibe desteğinin de gelecek hasatlarda etkili olması bekleniyor.
Ayçiçek ekimi nisanda başlıyor
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarım alanlarını boş bırakılmamak üzere destekleyen kararın üretime olumlu etkileri olabileceğini değerlendirirken, “Hibe ile desteklenmesi üreticileri harekete geçirebilir ancak mevcut arazilerde bile artan girdi maliyetleri nedeniyle tereddütte olan pek çok çiftçi var. Üretimi, çiftçiyi özendirecek çalışmalar artarak devam etmeli. Örneğin bir süredir ayçiçeğini konuşuyoruz; nisanda yeni ekimler başlayacak, destekleri, alım fiyatlarını şimdiden açıklayıp çiftçiyi yönlendirmeli” dedi.
3.5 milyon hektar terk edilmiş
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, iklim olayları, pandemi ve Rusya ile Ukrayna savaşının üretimin önemini gösterdiğini belirterek, “Geçmiş yıllardan bu yana 3.5 milyon hektara yakın tarım arazisi terk edildi. Bu nedenle bir yandan da hızla tarımın köklü sorunlarına çareler üreterek bu süreci desteklemeliyiz” dedi. Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel de, kararı destekleyerek, “Bu sayede her yıl yaklaşık 13 milyar liralık kaybın da önüne geçilebilir” diye konuştu.
‘Girdi maliyetleri büyük sorun...’
Çiftçiler için en önemli sorun gübre, mazot, zirai ilaç, tohum, yem gibi ana girdi maliyetlerinde yüzde 100’leri aşan artışlar. Baharlık ekimlere katkı açısından bunlara yönelik desteklerin artırılmasını istediklerini anlatan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Hibe olumlu ancak yeni ekim zamanı için destekler erkenden açıklanmalı” dedi.