EkonomiASO'dan asgari ücret zammına yeşil ışık

ASO'dan asgari ücret zammına yeşil ışık

29.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asgari ücrette yıl içinde artış olup olmayacağı tartışılırken, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'den "düzeltme gerekli" mesajı geldi. 2022 enflasyon ortalamasının yüzde 50'ler civarında olacağı tahmininde bulunan Özdebir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Vatandaşımızı enflasyona karşı ezdirmeyiz" açıklamasına işaret ederek, "İnsanları aç bırakamazsınız, devlet arttırmasa bile işletmeler bunu artırmaya çalışacak" dedi.

ASOdan asgari ücret zammına yeşil ışık

MELTEM GÜNEŞ Ankara - ASO Başkanı Özdebir, Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı için gittiği Afyonkarahisar'da gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdebir, asgari ücretin enflasyon rakamları karşısında hızla eridiğini belirterek, "Çalışanlarımız ne kadar mutlu olursa, onların sorunları ne kadar az olursa o kadar verimli olabilirler. Hayat standartlarının eriyen ücretler karşısında düzeltilmesi gerekir. Cumhurbaşkanı, 'Vatandaşımızı enflasyona karşı ezdirmeyiz' dedi. Bu konuda bir kanuni düzenleme yapılabilir çünkü enflasyon önümüzdeki birkaç ay daha yükseliş trendini muhafaza edecek gibi duruyor. Yılın enflasyon ortalaması yüzde 50'ler civarında olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

İşletmeler telafi eder

Kanuni düzenleme olmasa bile işletmelerin ücretlerde telafi edici bir düzeltmeye gidebileceğini söyleyen Özdebir şunları söyledi: "Üyelerimiz  yılbaşından önce ücretlerde bir düzeltme yapmıştı. Kendi işletmemizde en düşük ücret, asgari ücretin üstündeydi 4 bin 500 civarındaydı. İnsanları aç bırakamazsınız, devlet artırmasa bile işletmeler bunu artırmaya çalışacak. Kârlılıklarına göre dayanabilecekleri zam ne ise onu yaparlar. Kârlılığı yüksek olan daha yüksek oranda, düşük olanlar da yapabildikleri kadarını yaparlar. İşletmeler yanında çalıştırdığı insanların ihtiyaçlarını gücünün yettiği kadar karşılamak mecburiyetinde. Ücretlerin düşük kalması, tüketim eğilimlerini frenlemesi stagflasyona sebep olabilir.”

Haberin Devamı

Çarklar dönüyor

İhracatın şu an güzel gittiğine işaret eden Özdebir, Türkiye’nin avantajlı olduğunu ifade ederek, “Sanayi sektörünün pek çoğunda çarklar hızlı şekilde dönmeye devam ediyor. Bu işletmeler, eğer ihracatlarını devam ettirirlerse mutlaka çalışanlarını da aynı şekilde kollayacaklardır. Ama sadece iç piyasaya iş yapıp da piyasada daralma olursa bununla birlikte bu sefer işten çıkartmalar da yaşanabilir. İhracat devam ederse istihdam artışı da devam eder” değerlendirmesinde bulundu.