02.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman
Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan Batışehir’i Emlak Konut GYO ile birlikte hayata geçiren EgeYapı Group’un Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, 2012 yılında gayrimenkul geliştirme ve taahhüt projelerinde toplam 315 milyon lira ciro elde ettiklerini açıkladı.
İnanç Kabadayı, yaklaşık bir buçuk yıl önce Bağcılar’da satışa sunulan Batışehir projesinde ilk etabın tamamını, ikinci etabın yüzde 50’sini ve birkaç ay önce satışa çıkardıkları otel, rezidans ve ofislerden oluşan Batışehir Premium’un ise yüzde 40’ını satma başarısı gösterdiklerini söyledi.
2012 yılında yalnızca Batışehir projesinde 500 adet konut satışı gerçekleştirerek 200 milyon lira ciro elde ettiklerini ifade eden Kabadayı, diğer projelerle birlikte toplamda 315 milyon liralık ciro yaptıklarını söyledi. İnanç Kabadayı, 2013 yılında ise hedeflerini artırdıklarını belirterek, 800 konut satışıyla ciroyu da 400 milyon liraya çıkarmayı planladıklarını vurguladı.
İstanbul Anadolu yakasında ise Kartal’da olmak üzere 3 projenin bulunduğunu anlatan Kabadayı, şunları söyledi:
“Kartal’da rezidanslardan oluşan projemiz İz Tower’da 2012 Aralık itibariyle teslimatlara başladık. Yine aynı noktada farklı ofis ihtiyaçlarına cevap veren İz Park projemizde ise inşaat sürerken yükselen bir satış grafiği yakaladık. Bu projede kaba inşaatın yüzde 65’ini bitirdik.”
Kartal’da KDV yüzde 1
Kabadayı, Kartal’daki 3. projeleri olan Pega Kartal’da ise ön satışlara başladıklarını ifade ederek, “Kartal’da ön talep toplamaya başladığımız yeni projemiz Pega Kartal’ın inşaat çalışmalarına başladık. İlkbaharda resmi satış başlayacak. Metrekare fiyatları 3.250 ile 3.600 lira arasında değişiyor. Projemiz Anadolu yakasında eksikliği yoğun şekilde hissedilen aile yaşantısına uygun rezidans konseptinde olacak” dedi.
Pega Kartal’ın mimari konseptinin ve daire planlarının bölgedeki emsallerinden ayrışacağını vurgulayan Kabadayı, “Ruhsatı da 2013 yılından önce aldığımız için buradaki konutları yüzde 1 KDV ile satışa sunacağız. 32 katlı tek blokta ve 40 bin metrekarelik inşaat alanından oluşan projede 240 ünite olacak” diye konuştu.
Batışehir’de 15 bin kişi yaşayacak
‘Avrupa’nın en İyi Karma Kullanım Projesi’ ödülünü de alan Batışehir projesinin tamamlandığı zaman 15 bin kişiye ev sahipliği yapacağını anlatan Kabadayı, projeye TEM’den direk giriş için izin aldıklarını açıkladı. Bu sayede projenin ulaşımının çok daha kolay olduğunu dile getiren Kabadayı, “Ayrıca projenin üzerinden geçen yüksek gerilim hattını da 24 milyon lira harcayarak yerin altına alıyoruz” dedi. Projedeki özel okulun ise Doğa Koleji’ne verildiğini vurgulayan Kabadayı, Batışehir’deki tüm konutların A enerji sınıfında olduğunu dile getirdi. Batışehir’de ilk etabın sonbaharda teslim edileceğini vurgulayan Kabadayı, projedeki 144 odalı otel için kısa süre içinde bir zincirle anlaşacaklarını söyledi.
‘2013 inşaatta tekrar büyüme yılı olacak’
Gayrimenkul sektörünü değerlendiren İnanç Kabadayı, 2012 yılında Türkiye ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ sürecinin gayrimenkul sektörüne de yansıdığını belirterek, şunları söyledi:
“Ancak 2012 yılında Mütekabiliyet Yasası, Kentsel Dönüşüm ve 2B arazilerinin durumuna kadar birçok memnuniyet verici yasal düzenleme yaşandı. İnanıyoruz ki tüm bu yasal düzenlemelerle ve konut kredisi oranlarındaki iyileşme ile beraber 2013 yılında sektörümüz, Türkiye ekonomisine gereken katkıyı yapacak, ülkemizin geleceğini inşa etmeye devam edecektir.”
Körfez’le ortak proje
İnanç Kabadayı, Kartal’daki Pega Kartal projesini Körfez sermayesiyle ortak olarak inşa ettiklerini belirterek, Suudi Arabistan’ın en büyük inşaat malzemesi tedarikçisinin Türkiye’de kurduğu iz Yatırım şirketinin arsasında projeyi geliştirdiklerini söyledi. Burada hasılat paylaşımı uyguladıklarını ifade eden Kabadayı, İstanbul Avrupa yakasında ise Basın Ekspres hattı, Kağıthane ve Sarıyer’de proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
17 kentte 62 bin bina riskli alana dahil oldu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıyan yapıların belirlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bu kapsamda Üsküdar’daki, birinci derece deprem bölgesinde olan toplamda 1240 metrekaralik alanda 13 bağımsız bölüm içeren 6 katlı riskli binanın yıkım törenine katıldı.
Riskli bina yıkım töreninde konuşan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm seferberliğine Üsküdar’da devam ettiklerini söyledi.
Lisans verilen kuruluşlar tarafından yapılan başvurular üzerine 17 ilde risk tespiti gerçekleştirdiklerini anlatan Bayraktar, “Binalardan 327’sinin riskli bina olduğunu belirledik. Bakanlığımıza yapılan başvurular sonucunda 17 alan Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edildi. İlan edilen bu alanların toplamı 2427 hektar olup 62 bin 786 yapının bulunduğu bu alan 380 bin 238 kişilik bir nüfusu kapsıyor” dedi. Bayraktar, “Seferberliğimizde riskli olduğu tespit edilen, mühendislik hizmeti almamış ve ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yerine, çevreyle uyumlu, enerjiyi savurmayan, estetik özellikler taşıyan sağlam binalar yapacağız” diye konuştu.
218 kuruluş lisanslandırıldı
Riskli bina tespiti için şu ana kadar aralarında özel sektör, üniversiteler ve devlet kurumları da olmak üzere 218 kuruluşun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırıldığını ifade eden Bayraktar, lisanslandırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Türkiye genelinde, 277 tanesi İstanbul’da olmak üzere, tapuya bildirilen riskli bina 327 adet. Bu da yaklaşık 4 bin 77 konuta ve 518 dükkana yani toplamda 4 bin 595 yapıya tekabül ediyor” dedi.
Gönüllülük esas alınıyor
Dönüşümün, özel sektör ve vatandaş eksenli olacağını belirten Bayraktar, şunları dile getirdi: “Özellikle belediyelerimiz kanalıyla dönüşümü yürüteceğiz. Belediyeler nerede gönüllülüğü yakalamışlarsa, nereyi hazır etmişlerse, siyasi ayrım gözetmeksizin, bu projeyi Türkiye’ye dalga dalga yayacağız. Bakanlık olarak, kentsel dönüşümü başarmayı büyük bir vazife olarak görüyoruz.”
Arsa payı kavgası dönüşümün önünü kesiyor
Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte birçok kamu binası yıkılıp yeniden yapımına başlanırken, özel yapılarda ise süreç arsa paylarında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle aynı hızla ilerleyemiyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, özel yapılarda kentsel dönüşüm sürecinin ilerleyememesinin nedenlerinden birisinin de arsa payları olduğunu söyledi. Vatandaşların yıllardır oturdukları evlerin arsa paylarının dava konusu haline geldiğini anlatan Kiraz, şunları söyledi:
“Arka daire, ön daire, yola cephe, üst ve alt kat tartışmaları ile beraber bu arsa payı sorununa yasanın bir yaklaşım getirmemesi kavgaları daha da büyütüyor. Yönetmeliğin 15. maddesinde ‘yeniden yapımda taraflar oy birliği ile uzlaşamazlarsa SPK Lisanslı bir kuruluştan değerleme raporu alacaklardır’ diye yazıyor ancak bunun arsa payları ve şerefiye değerlemesi için mi yapıldığı net olarak belli değil.”
‘Kötü niyet olabiliyor’
Arsa payının, taşınmaz yıkılıp yeniden inşa edilirken, her bir bağımsız bölüme, bulunduğu konum, cephe ve değer dikkat alınarak dağıtılan bir pay olduğunu anlatan Kiraz, “Arsa payları bazen kötü niyetli yapıcılar tarafından kendi lehlerine aşırı bir şekilde artırılabiliyor. Bu durumda vatandaşların yapabilecekleri ise ‘arsa payı düzeltim davası’ açmalarıdır” dedi. Kiraz, şöyle devam etti:
“Bize göre hak sahipleri riskli binanın yıkılıp yeniden yapılması durumunda ‘arsa payım saklı kalmak kaydı ile bu yapıma evet diyorum ve yeniden yapımda arsa payımda olacak kaybı diğer hak sahiplerinden talep edeceğim’ önkoşulunu sunmaları gerekiyor.”
‘Dönüşüm için biz hazırız’
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümde başarı için müteahhitlik sektöründeki çürük elmaların ayıklanması gerektiğini söyledi. Tellioğlu, “İnşaat sektörü ile devlet arasında köprü olabilecek, sektörü disiplin altına alacak Müteahhitler Odası kurulana kadar, bu göreve talibiz” dedi.
Dünyanın en önemli imar hareketi olacak dönüşüm projesinin ekonomiye canlılık kazandıracağını vurgulayan Tellioğlu, “Şehirleri yıkmak, milyonlarca insanı yerinden oynatmak, 500 milyar dolara yakın kaynağı bulmak kolay bir iş değil. Bu işi yapmaya olan kararlılığı destekliyoruz. Biz de İMKON olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” diye konuştu.
Türkiye’den Dubai çıkarması
Geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen Cityscape Global Fuarı, bu sene tekrar gerçekleştiriliyor. 8 - 10 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılacak olan Cityscape Global Fuarı’na bu yıl da bir çok Türk firmasının katılımı bekleniyor.
Türkiye’nin önde gelen inşaat firmaları ve derneklerinin katıldığı fuarda, geçtiğimiz yıl, Ağaoğlu, Tahincioğlu, Viatrans, Gyoder, Ensar Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık, Space Gayrimenkul, The Turkish Propert Centre, DEIK, Deska Global gibi firmalar yer almıştı.
Hastanelere yeşil standart
Sağlık Bakanlığı’nın 200 yatak ve üzeri kapasitedeki tüm hastanelerde uluslararası yeşil bina sertifika sistemi olan LEED’i zorunlu hale getirmesiyle, yeşil binaların kapsamı genişliyor.
Çevre dostu yeşil binaların sadece ofis ve konut alanında kalmaması gerektiğinin altını çizen Altensis firması kurucularındanYeşil Bina uzmanı Berkay Somalı, Sağlık Bakanlığı Genelgesi ile bu sürecin, yeşil hastanelerin yaygınlaşmasına paralel olarak hızlanacağını belirtti. Somalı, “Birkaç sene içerisinde, Altensis’in danışmanlığı kapsamında halihazırda devam etmekte olan yeşil hastane projelerinin tamamlanmasıyla Türkiye’nin toplamda 5 bin yatağın üzerinde kapasiteye sahip yeşil hastaneleri olacak” dedi.
Emlak GYO’dan yeni ihale geliyor
Emlak Konut GYO, Avcılar Bahçeşehir'de 96 bin 800 metrekarelik arsasını gelir paylaşımı yoluyla ihaleye çıkarıyor. Otoyola cepheli ve Bahçeşehir Toplu Konut Alanı’nın karşısında bulunan arsa, 141 bin 200 metrekare emsale esas imar alanıyla dikkat çekiyor. Avcılar’daki arsa ihalesinin birinci oturumu 20 Şubat 2013 Çarşamba günü saat 14.30’da, Emlak Konut GYO’nun Ataşehir’deki Genel Müdürlük Binası’nda gerçekleştirilecek.