16.09.2022 - 07:25 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/Özel
Yeni haftaya yükselişle başladıktan sonra salı günü ABD’de enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından altın piyasasında düşüş hızlandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altındaki düşüşün iki gerekçesini anlattı:
ALTIN FİYATLARINDAKİ SERT DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NE?
"ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 75 baz puanlık faiz artırımından beri altın fiyatlarında faiz baskısı var. Fed tutanaklarının yayınlanması ve Fed üyelerinin konuşmaları gibi durumda altın tekrardan 1735 dolar civarına kadar yükselebiliyor. Bazen de 1664 dolara kadar gerileyebiliyor şu anda altın piyasasında bunu yaşıyoruz.
‘ALTINI BU İKİ GEREKÇE DÜŞÜRÜYOR’
Dolayısıyla faiz baskısı devam ediyor. Bir süreden beri yükselen dolar, ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüksekliği ve Fed’in faiz artıracağı beklentisi altını baskılıyor. Bu iki gerekçeden dolayı altın düşüyor.
Ancak desteklenen gelişmeler daha fazla. Bir kere enflasyondaki yükselişin halen sürdüğünü görüyoruz. Fed’in faiz artırımları bile enflasyonun kısa vadede düşürmeye yetmeyecek. Bu orta ve uzun vadede olabilir. Dünyada Covid-19'un oluşturduğu bir ekonomik bozulma var. Avrupa ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı ambargo nedeniyle enerji fiyatlarındaki yüksek seyir dünyadaki enflasyonu bir noktada etkiliyor.
Diğer taraftan iklim krizi nedeniyle şu anda dünyanın batısında kış gelirken, güneyinde yaz geliyor ve Brezilya başta olmak üzere tahıl üretiminde kuraklık nedeniyle yükseliş bekleniyor. Bu gıda fiyatlarının yükselmesi ve enflasyonu artıran bir gelişme.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Tayvan ve Çin’de bir cephe açılma olasılığı var. Yakınımızda Azerbaycan ve Ermenistan gerginliği var. Irak'ta geçenlerde bir ayaklanma oldu. Bu arada İngiltere’de kraliyet değişti, oligarşide bir değişiklik olacak mı, Kral bunu nasıl yürütecek? Bu endişeler var. Bu saydığım gerekçeler altını destekleyen gerekçedir. Şu anda dünyada likidite yüksek olduğu için bu altını destekleyen gerekçeler çok fazla dikkate alınmıyor.
‘PİYASADA AYILAR VE BOĞALARIN ÇATIŞMASI VAR’
Spekülatif bir fiyat anlayışı var. Borsa tabiriyle ayılar ve boğaların çatışması var. Ayılar bu saydığım altını destekleyen gelişmeler dikkate alındığı için daha düşükten altın alımına yöneliyor. Bunu tabiri caizse belli etmeden yapmaya çalışıyorlar. Boğalarda altının daha fazla gerilemesini önlemek için zaman zaman piyasada alış yapıyor.
GRAM ALTIN YATIRIMCILARINA ÖNEMLİ TAVSİYE
Vatandaş şu anda zaten bunu göz önüne alarak altın alıyor. Geçtiğimiz günlerde altın ithalatı ile ilgili rakamlar yayınlandı. 2021 yılının tamamında 2500 ton ithal etmiş olmamıza rağmen yılbaşından ağustos sonuna kadar 37 bin 500 ton ithal edilmiştir. Bunun bir kısmı üretim ve ihracat için kullanılmış durumda, bir kısmı da vatandaşın birikim için altın alımından kaynaklanıyor. Burada da yatırımcılara tavsiyem bu seviyeler alım fırsatı olarak değerlendirilir diye düşünüyorum.”
DİKKAT ÇEKEN ALTIN ANALİZİ
IKON Menkul tarafından hazırlanan altın analizinde ise şu ifadelere yer verildi: "ABD tahvil getirilerinin gelecek haftaki Fed toplantısı öncesinde yükselmeye devam etmesi ve Dolar endeksinin son 20 yılın en yüksek seviyesi yakınlarında gücünü korumasıyla Ons Altın Perşembe günü yüzde 2’ye yaklaşan düşüşle 5 temmuz tarihinden bu yana görülen en sert günlük düşüşünü kaydetti.
1660 ile 2 yılın en düşük bölgesine kadar gerileme kaydeden Ons Altın dün yaşanan düşüşle 50 aylık üssel hareketli ortalaması altına da kırmış oldu. Değerli maden ayrıca dünkü sabah analizimizde paylaştığımız aylık grafikte izlenen ikili tepe dönüş formasyonunun boyun çizgisi olan 1680-1670 bandı altına da gerilemiş oldu. Değerli Maden haftalık kapanışı bu bölge altında gerçekleştirmesi halinde satış baskısı devam edebilir. Bu durumda Ons Altında 1640 ve 1160-2075 yükselen hareketin %50.0 fibonacci bölgesi olan 1615 bandı sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir.
Diğer yandan gün içerisinde olası yaşanabilecek tepki alımlarında 1690 ve 1715 seviyeleri direnç oluşturabilir. Destekler: 1660-1640-1615 Dirençler: 1690-1715-1733"
Ahlatcı Yatırım tarafından yapılan altın analizinde ise şu ifadelere yer verildi: Aşağı yönlü kanalın içinde hareketini sürdüren ons altın, dün güçlü destek seviyesi olarak gördüğümüz 1.680 dolar seviyesinin altına kırarak %38,2 Fibo düzeltme bölgesi olan 1.659 dolar seviyesine doğru geri çekildi. Ons altının bugün 1.659 seviyesinin üzerinde tutunması yukarı yönlü tepki alışları açısından önemli olacak.
1.659 dolar seviyesinin altına doğru oluşabilecek fiyatlamalarda 1.645 ve %50 Fibo düzeltme bölgesi olan 1.613 dolar seviyeleri güçlü destek bölgeleri olarak karşımıza çıkarken yukarı yönlü hareketlerde ise 1.680 dolar seviyesi tekrardan test edilebilir. Ons altında yukarı yönlü bir trendden bahsedebilmemiz için 10 günlük üssel ortalamasının üzerine çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Teknik göstergelerin olumsuz sinyal verdiği ons altında RSI, aşırı satım bölgesi olan 30 seviyesinden destek bulması beklenebilirken Momentum 100 seviyesi altındaki nagatif görünümünü koruyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketlerde 1.680 ve 1.700 direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkarken aşağı yönlü hareketlerde 1.645 ve 1.630 TL destek seviyeleri önem arz ediyor. Dirençler: 1.680 / 1.700 / 1.716 Destekler: 1.645 / 1.630 / 1.613"