22.07.2024 - 07:28 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe birden yükselterek “B3”ten “B1”e çıkardı. Görünümü de pozitifi olarak korudu. Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu raporları piyasalarda bekleniyordu.
Moody’s’in not artışının ardından gözler iki kuruma çevrildi. 6 Eylül’de Fitch ve 1 Kasım’da S&P’nin Türkiye ile ilgili not kararları olacak. Peki Moody’s’in not artırımı piyasaları nasıl etkiler? Borsa çarşamba günü 11 bin 252 puan ile rekor kırmıştı. Endekste yeni haftada sert hareketler bekleniyor mu?
Öte yandan cuma günü küresel çapta yaşanan yazılım krizi bankacılık, havayolu, ulaştırma ve birçok alanı olumsuz etkiledi. Özellikle ABD borsalarında endekslerde düşüşler görüldü. Yaşanan sorunun piyasalara olumsuz etkisi devam eder mi? Borsa İstanbul'da negatif baskı yaratır mı?
‘2 KADEME ARTIŞ FİYATLARA GİRMEMİŞ OLABİLİR’
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Moody's’in not artırımı piyasaların beklediği bir durumdu. Bizler de daha önceki yazılarımızda not artırımı beklentisini ifade etmiştik. Ancak 2 kademe birden artış fiyatlara girmemiş olabilir. Her şeyden önce bir beklenti, beklenenden de iyi bir şekilde sonuçlandı diyebiliriz.
‘TEKNİK VERİLER YUKARI SİNYALİ VERİYOR’
Not artırımı özellikle kafasında soru işareti olan yabancı yatırımcılar için daha etkili olacak diye düşünüyoruz. O yüzden yabancı girişinin artarak devam etme ihtimali fazladır. Teknik veriler de hala yukarı sinyalleri vermeye devam ettiğinden, yukarı yönde hareketlerin gelme ihtimali daha fazladır. Dolar bazında 337 seviyelerinde olan borsa endeksi 345 seviyelerini test edebilir.
YAZILIM KRİZİ BORSAYI NASIL ETKİLER?
Cuma günü yaşanan yazılım krizi şu an atlatılmış görünüyor. O yüzden BIST 100'ü etkilemesini beklemiyoruz. Ancak yerli yazılımın ne kadar önemli olduğunu da bize tekrar göstermiş oldu. Bu yüzden yazılım şirketlerine ilgiyi artırabilir.
YENİ ZİRVE SONRASI BORSADA İLK TAKİP EDİLECEK SEVİYE!
Borsanın ilk etapta dolar bazında da önemli olarak kabul edilen 11.385 puan seviyelerini test edebileceğini düşünüyoruz. Ancak gerek gelecekte yeni not artırımlarının beklenmesi gerekse CDS’lerde aşağı seviyelerin konuşulması yabancı ilgisinin artarak devam edeceğini göstermektedir. Eurobond ihracına 4 katı talep gelmesi de bu düşüncemizi destekliyor. Dolar bazlı zirvelerin 500 dolarların üzerinde olduğunu düşünürsek yabancı gözüyle borsa hala ucuz. 11.400’ün üzerinde 3 gün kalması durumunda yeni bir yukarı trendi konuşacağız.
GRAM ALTINDA SERT KAYIP! 2500’ÜN ALTI GÖRÜLÜR MÜ?
Donald Trump’a suikast girişiminden sonra ABD Merkez Bankası (Fed) açıklamalarında yumuşama göründü. Amaç piyasaları sakinleştirmekti. Bu açıklamalarla 2024 yılında 2 faiz indirimi olacağı, Eylül ayında da birincisinin geleceği ihtimali arttı. Buna karşı ons altın yükselmek yerine aksine düşüş gösterdi. ABD dışı piyasalarda da satışlar hakim oldu. ABD içi piyasalar regüle edilirken, ABD dışı piyasalara istenen etki yapılamadı ve suikast tedirginliği ABD dışı piyasalara satış getirdi. Altın kontratlarında da düşüş olması spot altın fiyatlarının da gerilemesine neden oldu. Ons altın fiyatının 2373 dolar seviyesini görme ihtimali artmış görünüyor.
Bu durumda gram altın da 2513 lira seviyesine kadar düşebilir. 2500 seviyelerinin altına inmesini beklemiyoruz, ancak denemesi bile orta vade aşağı sinyalleri vereceğinden ilerideki günlerde 2473 TL seviyesine kadar gevşeyebilir. Burada jeopolitik risklerdeki yeni gelişmelerin etkisinin ne kadar olduğuna hep birlikte bakacağız. Yemen ve Lübnan’ın bombalanması ve Yemen’den İsrail’e saldırı jeopolitik riskler açısından altına alım getirme potansiyeli olan gelişmelerdir.”