12.12.2024 - 07:37 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Altın fiyatları son günlerde yeniden hareketlendi. Gram altın fiyatı geçen hafta cuma günü 2920 liralara kadar geriledikten sonra kalan günlerde toparlanma gösterdi. Gram altın fiyatı 3 bin TL olan kritik eşiği de aştı. Peki altın fiyatları neden yükseliyor?
Uzun zamandır bir çıkış yakalayan Borsa İstanbul geçtiğimiz günlerde sert satışlara sahne oldu. Özellikle banka hisselerinde sert geri çekilme dikkat çekerken, endeks 10 bin puanın üzerinde tutunmaya çalışıyor. Piyasada hala yön yukarı mı? Borsada 11 bin puan seviyesi mümkün mü? Dolarda beklentiler neler?
GÖZLER ALTINDA: ‘GERİLEME ALIM FIRSATIYDI’
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu ifadeleri kullandı: “Altın fiyatları yeniden hareketlendi. Gram altın geçen hafta 2920 liralara gerilemişti, bu bir alım fırsatıydı.
‘3 BİN TL HEDEFİM GERÇEKLEŞTİ’
Yeni haftaya başladığımızda yaklaşık olarak iki günlük performansta ons altında yükseliş içeride de toparlanmayı beraberinde getirdi. Gram altında yıl sonu için 3 bin TL hedefim gerçekleşmiş oldu.
ALTINDA YÜKSELİŞİN SEBEBİ NE?
Peki neden yükseliyor? ABD’de enflasyon beklentilere paralel geldi. Fed’in 17-18 Aralık’ta faiz indirimine devam edeceğine dair beklentiler altını etkiliyor. Güvenli liman talebinin de artması, Suriye’de yaşananlar, İsrail’in Golan Tepeleri’ne yerleşmesi ve Türkiye’nin bu konudaki bakış açısı, Rusya-Türkiye gibi etkin güçler arasında bundan sonra ne olacağına dair belirsizlikler altını güvenli liman yapmaya devam ederken, merkez bankalarının altın rezervlerindeki artışa devam etmeleri talebi artırıyor.
GRAM ALTINDA BANT ARALIĞI VERİLDİ: 2025’TE GÖRMEMİZ MÜMKÜN
3 bin TL’nin üzerindeki fiyatlamalarda altının bundan sonraki süreç içerisinde 3200-3500 TL bandına doğru hareketleri 2025 yılı içerisinde görmemiz mümkün. 2025 yılı jeopolitik riskler anlamında yeni açılımları beraberinde getirebilir.
BORSADA GERİ ÇEKİLMENİN NEDENİ NE?
Borsada ise realizasyonların geldiğini gördük. 10 bin puan psikolojik eşiğinin üzerine geçilmesi teknik olarak düzeltmeyi beraberinde getirecekti. 10 bin puanın üzerindeki duruş için yeni bir hikaye gerekiyordu. O hikaye henüz ortaya konmuş değil. Özellikle JP Morgan’ın gıda perakende sektörü ile ilgili yaptığı yeni analiz ve brüt kar konusuna dikkat çekmesi, istikrarlı kar marjını ortaya koyabilecek hisselerle ilgili yaptığı hedef fiyatlamaları yeniden paranın perakende sektörü ve çimento sektörü gibi sektörlere doğru bir değişim için nefes alma olarak değerlendirebiliriz.
BORSADA YÖNÜ BELİRLEYECEK KRİTİK SEVİYE!
10 bin 50 puanın üzerindeki her kapanış olumlu olacaktır. 10 bin 50’nin altındaki kapanışlar biraz zamana ihtiyaç olduğunu gösterecektir. 10 bin puanın altına sarkmalarda 9 bin 800 puan seviyesinin önemli bir destek noktası olduğunu hatırlatalım.
11 BİN PUAN GÖRÜLÜR MÜ?
Bunun için yeni bir hikayenin oluşması gerekir. 17-18 Aralık’taki Fed faiz kararı piyasaların yönünü belirleyecektir. Piyasa küresel riskleri çok fazla fiyatlamıyormuş gibi gözüküyor. Aralık ayının ikinci yarısı için küresel piyasalarda ralli görebiliriz. Bunun Borsa İstanbul cephesine yansıması perakende sektörü başta olmak üzere, beyaz eşya, holding sektörü, otomotiv sektöründeki bazı hisselerin performansı ile endeksin 10.500-10.800 bandına doğru hareketlenmelerini görebiliriz. Ancak 11 bin puan için henüz erken.
DOLARDA BEKLENTİLER NELER?
Dolar/TL’de yukarı yönlü fiyatlamalar devam etse de Fed faiz kararına kadar doların biraz daha baskılandığını göreceğiz. Yıl sonu hedefleri genelde 35-36.50 TL bandındaydı. İçeride sahte dolar konusu ve bankaların dolar alımları noktasında dikkatli olmaları gibi unsurlar doları bir parça baskılamış gibi gözüküyor. Yabancıların da içeride olduğunu düşünecek olursak fazla bir hareketlilik görmeyeceğiz. Yıl sonunu 35 civarında bir dolar kuru ile kapatmamız mümkün olacaktır. 35 TL ve üzeri için Trump’ın ortaya koyacağı politikalar, ticaret savaşları, küresel riskler, Fed faiz kararı durumu şekillendirecektir.”