11.12.2024 - 17:20 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Suriye'de Esad rejimi sonrası sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Son dakika haberleri milliyet.com.tr canlı bloğundan anlık takip edebilirsiniz.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriye’deki siyasi geçiş sürecinden ümitli olduklarını belirterek, "Suriye’nin aksi yönde gitmesi ve parçalanması durumunda daha fazla kitlesel göç, terörizm ve aşırıcılık merkezi haline gelen bir bölge göreceğiz. Bunların hiçbiri bizim çıkarımıza değil." dedi.
Esad rejiminin devrilmesinin Suriye’de iktidar bulunan Baas Partisi faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldı. Baas Partisi tarafından yapılan açıklamada, parti merkez yönetiminin "parti çalışmalarını ve faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya alma" kararı aldığı belirtilerek, partinin mal varlığının ve fonlarının İçişleri ve Maliye Bakanlıklarına devredileceği ifade edildi. BAAS Partisi Suriye'de faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldı.
HTŞ'den yapılan açıklamada,'Kimyasal silahlarla ilgili olarak uluslararası kuruşlarla çalışacağız' açıklaması geldi.
İsrail ordusunun, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, Esad rejimine ait silah depolarını ve askeri üsleri imha ederken, Esad rejimine ait silahların muhaliflerin eline geçmesini engellemeye çalışıyor.
Hava savunma sistemlerini hedef alıyor
İsrail, başkent Şam'da bulunan Mezzeh Askeri Havalimanı'nı hedef alırken, havalimanı çevresinde bulunan Rus yapımı Pantsir tipi hava savunma sistemlerini imha etti. Saldırı sonucu hava savunma sistemi kullanılamaz hale geldi.
AFP'nin bugün çektiği görüntülere göre, devrik Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın babası Hafız'ın memleketi Kardaha'daki mezarı ateşe verilirken, muhalifler ve halk mezarın yanışını izledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi savaş gözlemcisi AFP'ye muhaliflerin, Esad'ın Lazkiye'deki merkezinde bulunan mezzarı ateşe verdiklerini söyledi. Görüntülerde türbenin bazı bölümlerinin yandığı ve hasar gördüğü, Hafız Esad'ın mezarının da yakılarak tahrip edildiği görülüyor.
Bu yapı aynı zamanda Beşar'ın 1994 yılında bir trafik kazasında ölmeden önce iktidarı devralmaya hazırlanan kardeşi Bassel de dahil olmak üzere Esad ailesinin diğer üyelerinin mezarlarına da ev sahipliği yapıyordu.
Baas rejimi ve Esad ailesinin iktidarda geçirdiği süre boyunca Suriye'de yaptığı katliamlar hafızalara kazındı.
Suriye'de muhalifler Hafız Esad'ın mezarınıyaktı
Suriye'de 61 yıllık Baas rejimi ve Esad ailesinin 53 yıl süren iktidarı devrildi. Muhalif gruplar, 2000 yılında ölen eski Devlet Başkanı Hafız Esad'ın Lazkiye'deki mezarını ateşe verdihttps://t.co/ht4j2RFk5kpic.twitter.com/A3MDrwJ7nA
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Baas rejiminin çökmesinin ardından İsrail’in Suriye topraklarında işgalini genişletmesine ilişkin, "Bu askeri eylemler, açıkça Suriye'deki durumu istikrara kavuşturma amacına hizmet etmiyor, bu ülkede son günlerde oluşan son derece zor durumu daha da ağırlaştırıyor." dedi.
Zaharova, başkent Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında, İsrail’in Suriye'deki eylemleriyle ilgili açıklamada bulundu.
AA muhabirinin, "Rusya, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını ve ülkedeki muhalif güçlere yönelik tehditlerini nasıl değerlendiriyor?" sorusunu yanıtlayan Zaharova, İsrail'in Suriye'deki duruma müdahil olduğunu ve bunu gizlemediğini söyledi.
Zaharova, Suriye konusunda uluslararası hukuk normlarına uyulmasının ve Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin önemine işaret ederek, "Suriye, egemen bir ülke olarak var oldu ve bu şekilde varlığını sürdürmesi gerekiyor. Ülkemiz her zaman bu şekilde yaklaşım sergiledi." dedi.
İsrail'in, Suriye'nin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgesine konuşlandığına dikkati çeken Zaharova, şunları kaydetti:
"İsrail Silahlı Kuvvetlerinin bu eylemleri, Suriye ile İsrail arasında 1974'te yapılan anlaşmaların şartlarını ihlal ediyor. Suriye topraklarındaki askeri ve sivil unsurlara yönelik füzeli saldırılar düzenleyen İsrail ordusunun eylemleri, uluslararası toplumda ciddi endişe yarattı. Bu askeri eylemler açıkça Suriye'deki durumu istikrara kavuşturma amacına hizmet etmiyor, tam tersine, bu ülkede son günlerde oluşan son derece zor durumu daha da ağırlaştırıyor."
Zaharova, Suriye'deki askeri siyasi durumun "ağır" olduğunu belirterek, tüm uluslararası toplumun, özellikle de komşu ülkelerinin itidalli davranması, sorumluluk üstlenmesi ve Suriye'deki durumun gerginleştirecek eylemlerden kaçınması gerektiğini belirtti.
Kremlin, ülkedeki askeri üsleri konusunda Suriyeli muhaliflerle temas halinde olduğunu duyurdu.
Rusya'nın Lazkiye ilinde bir hava üssü ve Akdeniz'deki tek onarım ve ikmal merkezi olan Tartus'ta bir deniz üssü bulunuyor.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov "Elbette, şu anda Suriye'deki durumu kontrol edenlerle temaslarımızı sürdürüyoruz," derken ekledi: "Bu gerekli çünkü üslerimiz orada bulunuyor, diplomatik misyonumuz orada bulunuyor ve tabii ki bu tesislerin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili konu son derece önemli ve birincil öneme sahip."
Suriye'de Esad'ı deviren muhalif grupların öncüsü Heyet Tahrir El Şam'ın (HTŞ) lideri yabancı ülkelerin Suriye ile savaş korkusu olmaması gerektiğini söyledi.
HTŞ lideri Muhammed Ebu Colani, CNN International'ın haberine göre yabancı hükümetlerin ülkede ne olacağı konusunda endişelenmemesi gerektiğini, Suriye'nin başka bir savaşa "hazır olmadığını" bildirdi.
Suriye'nin başkenti Şam'da gazetecilerle bir araya gelen Colani "İnsanlar savaştan bitkin düştü, bu yüzden ülke başka bir savaşa hazır değil ve başka bir savaşa girmeyecek" derken ekledi.
"Yabancı ülkeler Suriye ile bir savaş olasılığından korkmamalı. Korkuların kaynağı İran milisleri, Hizbullah ve bugün gördüğümüz katliamları gerçekleştiren rejimdi."
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Suriye'de yeni çatışmalar ve bölünmeler olmadan istikrar ve birliğin sorumlu bir şekilde desteklendiği siyasi çözüme ulaşılmasını umduğunu söyledi.
Papa Franciscus, "Tarihinin bu hassas anında Suriye'de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyorum." dedi ve ekledi:
"Suriye halkının topraklarında barış ve güvenlik içinde yaşayabilmesi için dua ediyorum. Farklı dinler, yıllardır savaşla sarsılmış bu ulusun iyiliği için dostluk ve karşılıklı saygı içinde birlikte yürüyebilsin."
Katar, Suriye'deki büyükelçiliğini yakında yeniden açacağını söyledi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari yaptığı açıklamada ülkesinin "gerekli düzenlemeleri tamamladıktan sonra kardeş Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki büyükelçiliğini yakında yeniden açacacağız" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, bu hareketin "iki ülke arasındaki yakın tarihi kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi" amaçladığı belirtildi.
CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova canlı yayınında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Cuma günü Türkiye'ye yapacağı ziyarete değinerek "Türkiye'den ABD'ye 'Ya siz halledin ya biz gereğini yapacağız. Bu işi bitireceğiz' mesajı çok net şekilde iletilecek" dedi.
Blinken'ın Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşeceği sürpriz ziyaretinde gündemin Suriye olacağı belirtilmişti.
Suriye Milli Ordusu (SMO) Tel Rıfat, Münbiç ve Deyrizor'u terör örgütü YPG'den alırken Fırat'ın doğusunda çatışmalar başladı. Yeni hedefin Rakka olduğu belirtiliyor.
Fotoğraf: AFP
Suriye'nin geçici başbakanı Muhammed El Beşir Suriye'deki tüm toplulukların haklarını garanti altına alacağına söz verdi. El Beşir, İtalyan Corriere Della Sera'ya verdiği röportajda "İslam'ın gerçek anlamını çarpıttıklarını" ve Batı'nın "Müslümanları terörizmle ilişkilendirmemesi gerektiğini" söyledi.
Muhaliflerin El Kaide ile bağlantısı olduğunu reddeden El Beşir ancak "Tam da İslamcı olduğumuz için, Suriye'deki tüm insanların ve tüm toplulukların haklarını garanti altına alacağız" ifadelerini kullandı.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesi hakkında ilk kez kez konuştu. Baas rejimi sonrası söyleyecekleri merakla beklenen Hamaney Çarşamba günü yaptığı son dakika açıklamasında İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre Hamaney "Esad'ın düşüşünün ABD ve İsrail'in ortak planının sonucu olduğunu" öne sürdü.
'İRAN DAHA DA GÜÇLENECEK'
Hamaney Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra İsrail karşıtı "direnişin" zayıflamasının Tahran'ın gücünü azaltmayacağını söyledi.
Hamaney "direnişin anlamını bilmeden, direniş zayıfladığında İslami İran'ın da zayıflayacağını düşünüyor. İran güçlü ve kudretli ve daha da güçlenecek," ifadelerini kullandı.
Uluslararası haber ajanslarının son verilerine göre İsrail'in Suriye sınırları içindeki saldırısı sayısı iki gün içinde en az 480 oldu. İşgal ordusunun Hava Kuvvetleri, havaalanlarını, uçaksavar bataryalarını, füzeleri, insansız hava araçlarını, savaş uçaklarını, tankları ve silah üretim tesislerini hedef alan yaklaşık 350 insanlı uçak saldırısı gerçekleştirdiğini açıklarken, saldırılarda Suriye'nin mühimmatları ve askeri güçlerinin hedefe alındığı bildiriliyor.
Al Jazeera'nın haberine göre İsrail, deniz üsleri, askeri depolar, mühimmat depoları, uçaklar ve askeri havaalanları da dahil olmak üzere Suriye'nin stratejik askeri altyapısını yok etmeyi hedefliyor. İsrail'in dün Suriye donanma filosunu vurduğu görüntüler AFP tarafından servis edilmişti.
Al Jazeera "bunu yaparak, Suriye'nin yeni yönetiminin kendini savunma yeteneğine bile sahip olmadığından emin olmak istiyorlar" yorumu yaparken ekledi: "İsrail, Suriye'yi Lübnan'a, Gazze'ye indirgiyor. Bu, yeni yönetim için büyük bir meydan okuma."
İsrail'in Suriye topraklarındaki işgalini uzmanlar değerlendirdi.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Suriye'deki gelişmeler üzerine Türkiye'ye Cuma günü sürpriz bir ziyarette bulunacak. Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.
Tel Rıfat ve Münbiç'in ardından son olarak Deyrizor'u terörden temizleyen Suriye Milli Ordusu Fırat Nehri'nin doğusunda çatışmaya devam ediyor.
Sahadan gelen bilgilere göre SMO'nun hedefi Rakka.
CNN International Suriye'deki Deyrizor'un terör örgütü YPG'den kurtarılışını canlı bloğunda duyururken "Hayat Tahrir el-Şam'dan (HTŞ) oluşan koalisyon Askeri Harekat Komutanlığı, ABD destekli doğu Suriye şehri Deyrizor'un alındığını" duyurdu.
CNN'in haberine göre HTŞ'nin Askeri Harekat Komutanlığı sözcüsü Hasan Abdul Gani, "Deyrizor şehrini ve askeri havaalanını tamamen kurtarılmış olarak duyuruyoruz" şeklinde açıklama yaptı.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Suriye'de geçiş sürecinde Suriye halkına destek olmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, ülkedeki tüm gruplarla temas halinde olduklarını kaydetti.
GAZETECİ AUSTIN TICE İÇİN TÜRKLERLE ÇALIŞIYORUZ
Öte yandan ABD'li sözcü, 2012 yılında Suriye'de kaçırılan Amerikalı gazeteci Austin Tice'ın bulunabilmesi ve serbest kalabilmesi için Biden yönetimi olarak ellerinden geleni yaptıklarını ve bu konunun kendileri için önemli bir öncelik olduğunu vurguladı.
Jean-Pierre, "Bunu Başkan'dan da duydunuz, Tice'ın hayatta olduğundan umutluyuz. Onun bulunması ve eve dönebilmesi noktasında Türklerle ve diğerleriyle birlikte çalışıyoruz" ifadesini kullanarak şunları söyledi:
"Bu yüzden en başta bunun bir öncelik olduğunu söyleyeyim. Bunu başkandan duydunuz, sanırım bir açıklama yaptı ve kesinlikle Pazar günü bununla ilgili bir soru aldı. Austin Tice'ı bulmak bu yönetimin en önemli önceliği. FBI ve Dışişleri Bakanlığı bilgi sağlayabilen herkese 11 milyon dolara kadar ödül teklif etti. Nerede olduğunu bilmiyoruz. Ancak hayatta olmasını umuyoruz. Başkandan duyduğunuz şey, hala hayatta olduğundan umutlu olduğu. Ve kesinlikle Türkler ve diğerleriyle onu bulmak ve eve getirmek için çalışıyoruz. Ve bu başkandan aldığımız taahhüt. Soruyu daha geniş bir şekilde cevaplamak için söyleyeceğim, hayatta olmadığına dair hiçbir belirti yok, ancak konumu veya durumu hakkında da hiçbir belirti yok. Yani tekrar ediyorum, umutluyuz, hayatta olduğundan umutluyuz ve onu eve getirmek için çalışmaya devam edeceğiz."
Austin Tice, serbest gazeteci olarak Suriye iç savaşını takip ederken, 14 Ağustos 2012'de Şam yakınlarında bir kontrol noktasında kaçırılmıştı.
Bir süre sonra Tice'ın gözleri bağlı şekilde silahlı ve kimliği belirsiz bir grup tarafından tutulduğunu gösteren bir video yayımlandı ancak kaçırılmasının sorumluluğunu bugüne kadar üstlenen bir grup çıkmadı.
ANNESİ 'OĞLUM HAYATTA' DEDİ
Gazeteci Austin Tice'ın babası Marc Tice (solda) ve annesi Debra Tice, 6 Aralık 2024 Cuma günü Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenledikleri basın toplantısında oğullarının serbest bırakılması için ABD hükümetine seslendi.
Debra Tice, oğlunun hayatta olduğunu söyledi ve Beyaz Saray'dan oğlunun kurtarılması için bir kez daha yardım istedi. Ulusal Basın Binası'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Debra Tice, oğlunun hayatta olduğunu güvenilir kaynaklara dayanarak öğrendiklerini kaydetti.
Tice, "Hükümetimizin tüm kademelerinden teyit edilmiş önemli bir kaynağımız, 'Austin Tice hayatta' diyor. Austin Tice şu anda iyi muamele görüyor, buna şüphe yok." diye konuştu. Austin ile ilgili süreci takip eden herkese minnettar olduğunu belirten Tice, bir gün oğlunun serbest kalacağına inandığını vurguladı.
GEÇİŞ SÜRECİNE DESTEK
ABD Başkanı Joe Biden ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın son açıklamalarını hatırlatan Jean-Pierre, Suriye'de geçiş süreciyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü, "Suriye halkına bu geçiş sürecinde destek olmak için elimizden geleni yaparken, arabulucular da dahil olmak üzere Suriyeli tüm gruplarla temas halindeyiz" dedi.
Jean-Pierre, Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) söylemlerinin farkında olduklarını, takip ettiklerini ancak daha önemlisi bu geçiş sürecinde HTŞ'nin ve diğer unsurların eylemlerine bakarak ilerleyeceklerini ifade etti.
Suriye’de muhalif gruplar, terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki Deyrizor’u terör örgütünden kurtardı.
Suriye’de muhalif grupların ilerleyişi sürüyor. Muhalif gruplar, terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki Deyrizor’u terör örgütünden kurtardı. Muhalifler, valilik binasından görüntüler paylaşırken, bölge halkı ve muhalif askerler kutlama yaptı.
Güvenlik kaynakları "Deyrizor merkezi 21.30 itibarıyla muhalifler tarafından tamamen ele geçirilmiştir" açıklamasını yaptı.
Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, son günlerdeki gelişmeleri fırsat bilerek Suriye topraklarını işgal etme girişimine sert tepki gösterildi.
Açıklamada, "Cezayir, siyonist yapının (İsrail) ordusunun, Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı iptal ettiğini duyurarak işgal altındaki Golan'daki tampon bölgeye el koymak suretiyle Suriye'nin egemenliğini ihlal etmesini ve topraklarına saldırmasını güçlü bir şekilde kınıyor" ifadesine yer verildi.
Bakanlığın açıklamasında, İsrail ordusunun bu girişimi, "Suriye'nin içinde bulunduğu mevcut durumdan ve bölgedeki istikrarsızlıktan yararlanarak, İsrail yönetiminin izlediği yayılmacı ve yerleşimci politikayla uyumlu yeni bir oldu bittiyi dayatmak için" yaptığı vurgulandı.
Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Umman'ın, "İsrail güçlerinin, başkent Şam ve diğer bölgelerde askeri bombardımanını sürdürmekle birlikte sınırdaki tampon bölgede yer alan Suriye topraklarının yeni kısımlarını işgal ederek Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal etmesini" kınadığı vurgulandı.
TAMPON BÖLGE İŞGALİ
İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın talimatı doğrultusunda 8 Aralık'ta işgal altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girmişti.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Netanyahu, Golan Tepeleri'nde yaptığı açıklamada, "işgalin geçici olduğunu" savunmuştu.
İsrail ordusu, askerlerin ve zırhlıların Golan'daki tampon bölgeyi işgaline ilişkin görselleri kamuoyuyla paylaşmıştı.
SURİYE FİLOSUNA SALDIRI
İsrail medyası Salı günü, Beşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra İsrail Donanması'nın Suriye donanma filosunu yok etmek için büyük çaplı bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi.
İsrail kamu yayıncısı KAN, saldırıların El Beyda ve Lazkiye limanlarında denizden denize füzeler taşıyan çok sayıda Suriye Donanması gemisini hedef aldığını söyledi. Times of Israel'in haberine göre söz konusu donanma gemileri arasında Rus gemileri de bulunmuyor.
Lazkiye'de daha önce birlik ve mühimmatları bulunan Rusya'nın Suriye'de Esad'ın devrilmesinden sonra bölgede hala askeri bulunup bulunmadığı ise net değil.
İsrail ordusu, saldırıların filonun kabiliyetlerinin ve silahlarının silahlı grupların eline geçmesini önlemeyi amaçladığını iddia ediyor.