Milliyet.com.tr/ÖZEL Suriyelilerin ülkelerine dönmek istemesiyle Türkiye’de bulunan taşınmazlarını ilan siteleri üzerinden satışa çıkardıkları görüldü. Bazı ilanlarda ise ‘Suriyeliden acil satılık’, ‘Suriye’ye gideceğim için satılık’, ‘Ülkeme dönüyorum, acil satılık’, ‘Acil kelepir, uygun fiyat’ şeklinde ifadeler dikkat çekti.
‘SURİYELİLER GAYRİMENKUL ALAMIYOR’
Peki Suriyelilerin mülklerini satmaya başlaması piyasada fiyatları düşürür mü? Bu süreçte piyasa fiyatının çok altında verilen ilanlara karşı dikkat edilmeli mi?
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Bu tür ilanlarda son dönemde artış olabilir ancak bu ilanlar süreçleri çok etkileyen unsurlar değil. Zaten şu anda ülkemizde Suriyeli gerçek kişiler kendi adlarına herhangi bir gayrimenkul satın alma işlemi gerçekleştiremiyorlar. Mevcut durumdaki yasal yükümlülüklerimiz ve kanunlar çerçevesinde biz Suriyeli gerçek kişilere gayrimenkul satışı yapamıyoruz.
‘ŞİRKET ÜZERİNDEN ALABİLİRLER BU DA ÇOK SINIRLI SAYIDA’
Suriyeli olup da gayrimenkul alanlar ancak bunu şirketler üzerinden alabilirler. Bu da ülkemizde çok sınırlı ve az sayıdadır.
Suriyeli vatandaşların açtıkları iş yerleri var. Özellikle gıda sektöründe ve farklı sektörlerde, Suriye ekmeği yapan, tatlısı yapan birçok farklı yerler var. Çeşitli OSB’lerde Suriyelilerin oluşturdukları fabrikalar var. Bu tür yerlerde faaliyetler devam edecektir.
İLANLAR PİYASAYI NASIL ETKİLER?
Belki ülkesine göç edecek vatandaşlardan açmış oldukları ufak işletmeler varsa bu işletmeleri devretmek için bu dönemde ilan girebilirler. Bu çok yüksek sayıda piyasayı etkileyecek, fiyatları aşağı çekecek bir düzeyde değil.
Türkiye’de çalışma izni ile çok sayıda kalan yabancı vatandaş var. Bunlar sadece Suriyelilerle sınırlı değil. Avrupa’dan gelen var. Orta Doğu’dan gelen var. Ekim ayında çalışma izni ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önemli düzenlemeler yaptı. Oradaki sayılar ve süreçler anlamında çeşitli muafiyetler ve ek unsurlar getirilmişti. Onlar zaten ülkemizde geçici koruma statüsünde kalmıyorlar. Onların da burada yaşamları devam ediyor.
Geçici koruma statüsünde kalan kişileri ikiye ayırmak lazım. Birinde Türkiye’de uyum sağlayamayan, iş bulamayan Suriyeliler var. Bunlardan kısmen dönenler olabilir. Bunların çok fazla açtığı işletmeler de piyasada yok.
Suriye’de devlet düzeni yeni kurulacak. Orada bir karmaşa hakim. Bu vakit alacak bir unsur. O nedenle şu anda bunun etkilerini görmek açısından erken diyebileceğimiz bir durumdayız.
'FİYATLAR ÇOK AŞAĞI ÇEKİLMEZ’
Araç satışı açısından baktığımızda misafir araç statüsü dediğimiz ‘M’ plakalı araçlar var. Bunlar sadece Suriyelilerin araçları değil. Ülkemizde geçici koruma statüsü dışında çalışma izni vb. ile kalan vatandaşların da araçları ‘M’ plaka olarak var. Araç satışları noterde işlem çerçevesinde yapılıyor. Bu araçlarda güvenli ödeme vb. yöntemlerle satışlar var. Tüketicilerin bu noktalarda ekstra olarak dikkat etmeleri gereken veya farklı mağduriyetlere uğrayabilecekleri bir durumdan bahsedemeyiz. Fiyatları çok aşağı çekecek bir piyasa değişikliğine neden olabileceğini söyleyemeyiz.
Buradan Suriye’ye dönebilecekler burada kazanç elde edemeyenler olacak ya da uyum sağlamakta zorlananlar olacak. Bunun dışında Suriyelilerin Türkiye’deki iş gücüne önemli katkıları var. Gerek istihdam yönünde gerek çalışma gücü nedeniyle Türkiye’de şu an için belli bir kısım hayatını devam ettiriyor.
VATANDAŞLAR NEYE DİKKAT ETMELİ?
Piyasa fiyatının çok altında olan her ilana zaten dikkat etmek lazım. Mutlaka aracı ya da herhangi bir şekilde gayrimenkulü görmeden çeşitli bedellerin ödenmemesi lazım. Bu hususlara dikkat etmek her alışverişte olduğu gibi genel bir hükümdür diyebiliriz.”