EkonomiAltın ve borsa için rakam verildi: ‘Kısa vadede görülme ihtimali yüksek’

Altın ve borsa için rakam verildi: ‘Kısa vadede görülme ihtimali yüksek’

30.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yıl sonu yaklaşırken altın, dolar ve borsadaki fiyatlamalar yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Eylül ayında Fed’in faiz indirimine gitmesi beklenirken, altın fiyatları bu süreçte hızlı yükseliş göstermişti. Dolar/TL, 34 lirayı aşarken, borsa 10 bin puanın altında kaldı. Peki piyasalarda öngörüler ne? İşte detaylar...

Altın ve borsa için rakam verildi: ‘Kısa vadede görülme ihtimali yüksek’

Milliyet.com.tr/ÖZEL Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinde 10 bin puanın altında kararsız seyir sürüyor. Borsa 23 Temmuz’dan bu yana düşüş trendinde. Son haftalarda altın fiyatlarında ise yükseliş hız kazandı. Fed’in eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentileri altında güçlü alım getirdi.

Haberin Devamı

Yurt içinde gram altın fiyatı 2750 liranın üzerini test ederken, dolar/TL’de 34’ün üzerindeki fiyatlamalar dikkat çekiyor. Peki dolarda düşüş görülür mü? Faiz indirimlerinin yaşanacağı süreçte borsa nasıl etkilenir? Gram altın için yıl sonu beklentisi ne?

BORSADA SERT DÜŞÜŞ SONRASI YÖN NE OLUR?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “25 Temmuz’dan beri düşüşte olan borsa 5 Ağustos günü ‘Kara Pazartesi’ olayını yaşamıştı. Japonya Merkez Bankası kararı nedeniyle Carry Trade ortaya çıkmış, bu finansal piyasalarda önemli dalgalanmalara yol açmıştı. Borsa 10415 puan ile 10117 puan aralığında bir dalgalanma yaşamıştı. 10117 puan ile 10415 puan arasındaki bölgede bir boşluk var ve bu boşluğun dolma ihtimali yüksek.

Haberin Devamı

9733 puan seviyesinin altı önemli bir destek bölgesi, bu desteğin kırılmayacağını daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım yorumlarda belirtmiştim. Şimdi neredeyse alım sinyali gelmek üzere. ‘Kara Pazartesi’den beri borsa 9700 ile 10100 puan arasında dalgalandı.

‘ÖNÜMÜMZDEKİ GÜNLERDE ÇIKIŞ İHTİMALİ VAR’

Orta vadeli bazı göstergeler önümüzdeki haftalarda yukarı sinyalleri vermeye başlayacak. Borsada 10328 puan seviyesi çok önemli bir dirençtir. Önümüzdeki günlerde 10415 puan seviyesine kadar bir çıkış ihtimali var.

FAİZ İNDİRİMLERİ BORSAYI NASIL ETKİLER?

Fed faiz indirimi eylül ayında gelecek diye bakılıyor. Faiz indirimleri küresel borsalar için olumlu bir gelişmedir. Bunun gerçekleşmesiyle doların bir miktar değer kaybı söz konusu olacak. Altın, borsa ve tahvillerde yükseliş olacak. Fed’in faiz indirimi küresel borsaları yukarı yönlü etkiler.

TCMB ise temkinli ilerliyor. Aylık enflasyona odaklanmış durumda. Aylık enflasyonda yüzde 2 seviyeleri görülmeden faiz indirimi söz konusu olmayacaktır. Kasım ayından itibaren bir faiz indirimi olabilir.

Faiz indirimleri borsada yukarı yönlü hareketlere yol açabilir. Şu an için borsada kısa vadede önemli hedef 10304 ve 10415’tir. Orta vadede hedef 11240 olabilir. Borsanın bu seviyeleri aşması için not artışı gibi yeni hikayelere ihtiyaç olacaktır.

Haberin Devamı

GÖZLER ALTINDA: ‘KISA VADEDE GÖRÜLME İHTİMALİ YÜKSEK’

Ons altında 2527 dolarda bir sıkışma var. Buradan genelde bir satış dalgası geliyor. Fed faiz indirimiyle beraber 2563 dolar seviyelerinin görülme ihtimali yüksektir.

YIL SONU İÇİN GRAM ALTINDA 3 BİN TL MÜMKÜN MÜ?

Gram altında 2760’lı seviyelerde kararsızlık söz konusu. Ons altındaki yukarı hareketlerin etkisiyle gram altında yeniden 2800 lira seviyeleri görülebilir. Şimdilik altında yurt dışına bağlı yukarı yönlü hareket söz konusu olabilir. Yıl sonu için ons altındaki hareketlere bağlı olarak gram altında 3.000 TL seviyelerinin görülme ihtimali yüksek.

DOLAR/TL’DE YÖN NE OLACAK?

Dolar/TL’de 34’ün üzerinde fiyatlama sürüyor. Burada bir sıkışma var. Kurda yükseliş olmasına rağmen gün içi kapanışlarda düşüşler yaşanabiliyor. Orta vadeli göstergelerde bir tutarsızlık olduğu için trend hakkında bir şey söylemek için erken. Carry Trade nedeniyle dövizden TL’ye geçiş devam ettiği için yabancı yatırımcının döviz bozma pozisyonuna karşılık piyasada Merkez Bankası gibi dövizde alıcılı olan kurumlar azalırsa dolarda 33.18 TL seviyelerine kadar bir düşüş yaşanabilir.”