09.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Türkiye’de, dijital varlıklar olan NFT’lere ilgi patlaması yaşanıyor. Son dönemde NFT çıkardığını duyuran sanatçı, şirket, kulüp ve kişi sayısı artarken, yatırımcı sayısı da katlanıyor. Türkiye’de yakın bir gelecekte bu alanla ilgilenen kişi sayısının 4 milyon olacağı tahmin ediliyor.
Herkes giriyor
Bitay Genel Müdür Yardımcısı Nilay Özmen, NFT’ye yoğun bir talep olduğunu ve ciddi şekilde artan bir dijital sanat ekosistemi bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Metaverse kavramının hayatımıza girmesi, NFT’lerin yaygınlaşmasını hızlandırdı. Markalar ve sektör önderleri de NFT’nin ne kadar büyük bir fırsat barındırdığını erken fark ederek bu alanlara yatırım yapmayı hızlandırdılar. NFT’ler animasyon, görsel, ses kayıtları, müzik dosyaları gibi dijital ürüne dönüştürülebilen her türlü üründen oluşabiliyor. Blok zinciri temelli olan ancak yapısı, tasarımı ve işleyişi kripto paralardan farklı olan NFT eserlerin değeri ise bizzat yatırımcısı tarafından belirleniyor. Sanatçının, müzayede şirketlerine bağımlılığının ortadan kalkması, doğrudan alıcılara ulaşması ve NFT aracılığıyla devam edecek satışlardan da pay alabildiği bir ekosistem sunması çekiciliğini artırıyor.”
Özmen, Türkiye’de NFT yatırımı yapan ya da bu alanla ilgilenen 4 milyonun üzerinde kullanıcı öngördüklerini de aktararak, “NFT pazarı dünyada 2020’de 100 milyon doların altındaydı. 2021’de pazar 41 milyar dolara ulaştı. 2022’de ise 80 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl NFT bu kadar büyürken, geleneksel sanat pazarının 50 milyar dolar ile sınırlı kaldığını gördük. Türk sanatçıların NFT eserlerine olan ilgisi ve yüksek satış rakamları da NFT piyasasının geleceği hakkında olumlu mesajlar veriyor. Tarık Tolunay, Refik Anadol, Murat Pak gibi eserleri dijitalde doğan sanatçılarımızın NFT’leri, sergilendikleri andan itibaren yoğun ilgi gördü ve yüksek rakamlara alıcı buldu” bilgisini verdi.
Yeni alışveriş şekli
Huobi Türkiye yetkilileri, önce dijital sanat eseri üreten sanatçıların sonra da markalar, sanatçılar, futbol takımları, ünlü ünsüz birçok kişinin NFT üretip satmaya başladığına dikkat çekerek, “NFT’ler pandemi ile artan dijitalleşme ile yeni bir alışveriş şekli ve para kazanma modeli de oldu. Sanatçı ve koleksiyoner için de büyük avantaj sağladı. Metaverse hayatımızda daha fazla yer almaya başladıkça NFT’lerin bir kısmı daha anlamlı hale gelecek” dedi.
En yüksek satışlar
Mike Winkelmann’ın Beeple’i Christie’s’de 69 milyon dolara satması ile birlikte NFT’ler hayatımıza girdi. Türkiye’de en yüksek satışı yapan Refik Anadol oldu. Makine Halüsinasyonları adlı eseri Sothebys’de 5.1 milyon dolara satıldı. Murat Pak’ın bir projesi olan Merge, aralık ayında Nift Gateway üzerinden satışa çıkardığı koleksiyonda yer alan 266.885 NFT, 100 milyon doları aşan bir rakama ulaştı.