Ekonomi‘2026 perspektifimiz tek haneli enflasyon’

‘2026 perspektifimiz tek haneli enflasyon’

09.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ı (OVP) eylül ayının ilk yarısında açıklayacaklarını belirterek, “Daha çok yapısal dönüşüm boyutu olacak. Vergi reformundan tutun eğitimdeki dönüşümlere kadar birçok alanı kapsayacak. Yatırım ortamını iyileştirmeye dönük, daha çok verimliliği, rekabet gücünü ve ekonominin potansiyelini geliştirici her türlü köklü değişimi kapsıyor olacak” dedi. Yılmaz, OVP’nin 2026 yılı perspektifinde tek haneli enflasyonu hedeflediklerini de ifade etti.

‘2026 perspektifimiz tek haneli enflasyon’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. OVP için sektördeki paydaşlarla ve STK’larla istişare yapıldığını söyleyen Yılmaz, deprem sonras yeni döneme ilişkin değişik kesimlerin beklentilerini ve önceliklerini alarak OVP’yi şekillendireceklerini kaydetti. OVP’nin içeriğine ilişkin soru üzerine Yılmaz, şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

“Daha çok yapısal dönüşüm boyutu olacak. OVP’yi üç ayaklı düşünebilirsiniz. Bir, para politikasının genel çerçevesi var, detayları Merkez Bankası’nın uhdesinde. Maliye politikasının detayları var, bütçedeki rakamlar, hepsi orada var. Üçüncü ayak olarak da yapısal dönüşümleri içerecek. Bu kapsayıcılıktaki hazırlıklardan bahsederken gündelik değişimi kastetmiyoruz tabi, daha köklü değişimler, yapısal reform dediğimiz o. Rekabet gücünü artırıcı, verimliliği artırıcı Türkiye’yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek değişimler ve dönüşümler. Vergi reformundan tutun eğitimdeki dönüşümlere kadar birçok alanı kapsayacak. Hukuk alanında özellikle ekonomiyi ilgilendiren değişikliklerden yatırım ortamını iyileştirmeye dönük, daha çok verimliliği, rekabet gücünü ve ekonominin potansiyelini geliştirici her türlü köklü değişimi kapsıyor olacak.”

Haberin Devamı

Vergide modernizasyon

Kabinede OVP’de bugüne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili sunum yaptığını belirten Yılmaz, programda enflasyon hedeflerinin olup olmayacağına ilişkin soruyu ise, “Hükümet ile Merkez Bankası OVP’de enflasyona ilişkin hedefleri birlikte belirlerler. Son bir güncelleme oldu, zaten dolayısıyla bundan sonra büyük bir güncelleme beklememek gerekir. Dolayısıyla 2025’e kadar belki küçük güncellemeler... Ama asıl 2026 OVP ile netleşmiş olacak ve orada da perspektifimiz tek haneli enflasyon” diye yanıtladı.

İşçi ve işveren kesiminin doğrudan vergilerin artması, dolaylı vergilerin azalması yönündeki ortak talebini de değerlendiren Yılmaz, “Ben de destekliyorum tabii. Önünüzdeki dönemde bu yönde bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu vergi artışı-azalışı değil. Bu vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim” ifadelerini kullandı.

Finans zirvesi yapılıyor

OVP’yi muhtemelen eylül ayının ilk 10 günü içinde açıklayacaklarını, ancak bu tarihin çalışmaların seyrine de bağlı olduğunu dile getiren Yılmaz, “İstişarelerin bir kısmını bitirdik. İş dünyasıyla, işçi kesimiyle, memurlarla, muhasebecilerle görüştük. Şimdi önümüzde tarım ve finans kesimi temsilcileri ile görüşme var. TZOB ve birlik başkanlıklarıyla bir görüşmemiz olacak. Henüz tarihini tam belirleyemedik, ama kısa bir süre içerisinde Tarım Bakanımızla birlikte görüşmeyi planlıyoruz. Finans kesimi olan görüşmemizi ile cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde yapacağız. Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri, dolayısıyla finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların önümüzdeki üç yıla ilişkin bakışı, beklentileri konuşulacak. Bir de TOBB ile bir organizasyon düşünüyoruz. Bütün illerden başkanları davet edecekler, bütün illerin, bölgelerin sorunlarını, beklentilerini de almış olacağız” diye konuştu.

Yazarlar